Sondaj INSCOP. Cele mai mari ameninţări resimţite de români: corupţia, criza economică şi războiul în zonă

Românii consideră că cea mai mare ameninţare pentru ţară în viitorul apropiat o reprezintă corupţia, urmată de o nouă criză economică şi un eventual război în zonă. În opinia a peste 60% dintre români, Rusia a fost şi rămâne principala ameninţare la adresa securităţii României, iar Ungaria acţionează pentru a obţine controlul asupra Transilvaniei. Aproape o jumătate din populaţie consideră că aderarea la UE a adus României mai degrabă avantaje. Aproape 85% dintre românii doresc consolidarea parteneriatului cu SUA sau menţinerea sa la acelaşi nivel, conform unui sondaj de opinie INSCOP Research.
Romania TV
20 mai 2019, 09:15
Sondaj INSCOP. Cele mai mari ameninţări resimţite de români: corupţia, criza economică şi războiul în zonă

Întrebaţi care ar fi cea mai mare ameninţare pentru România în viitorul apropiat, 35% dintre români aleg corupţia, 18,9% o nouă criză economică, 15,4% un eventual război în zonă şi 13,9% scandalurile provocate de clasa politică. 8,5% aleg dezastre naturale, 5,2% terorismul, 0,7% iredentismul unor ţări din zonă şi 2,5% nu ştiu sau nu răspund.

În topul ţărilor vecine care pot fi considerate şi prieten conduce Republica Moldova cu 78,5%, urmată de Bulgaria, cu 59% şi Serbia cu 50%. Pe ultimele locuri ale clasamentului se situează Ucraina şi Ungaria cu 40%, respectiv 27,1%.

64,4% dintre români consideră că Rusia a fost şi rămâne principala ameninţare la adresa securităţii României şi 62,6% că Ungaria acţionează pentru a obţine controlul asupra Transilvaniei. De asemene, 59,2% cred că  România ar trebui să aloce mai mulţi bani de la buget pentru Apărare şi 58,2% că Ungaria se amestecă într-un mod nepermis în treburile interne ale României, scrie News.ro.

Aproape o jumătate dintre români (49,2%) consideră că aderarea la UE a adus României mai degrabă avantaje, 35% sunt de părere că nu a adus nici avantaje şi nici dezavantaje şi doar 12% cred că a adus mai degrabă dezavantaje. Nu ştiu sau nu răspund 3,7%.

În contextul în care România şi Statele Unite ale Americii au încheiat un parteneriat strategic în urmă cu peste 20 de ani, 44,8% dintre români sunt de părere că relaţiile dintre România şi Statele Unite ale Americii ar trebui să devină şi mai apropiate, iar 39% să rămână aşa cum sunt. Doar 5,7% dintre români cred că relaţiile dintre România şi Statele Unite ar trebui să fie mai puţin apropiate. 10,6% reprezintă non-răspunsuri.

Majoritatea românilor (61,4%) consideră că NATO are interesul ca România să fie un stat puternic. 57,1% sunt de aceeaşi opinie în ceea ce priveşte Republica Moldova, 53% în privinţa Uniunii Europene şi 49,6% în privinţa SUA. Doar 17,4% dintre români consideră că Ucraina are interesul ca România să fie un stat puternic, în timp ce 30,6% sunt de părere că statul vecin are interesul ca România să fie un stat slab. 60,2% cred că Ungaria are interesul ca România să fie un stat slab şi 65% sunt de aceeaşi părere în privinţa Rusiei.

33,6% din populaţia României consideră că securitatea ţării este cel mai bine apărată de NATO, 24% de institutiile noastre de aparare si ordine publica (armata, serviciile secrete, politia), iar 12,6% consideră că nu reusim sa ne aparam in mod eficient nici singuri si nici cu ajutorul aliatilor nostri. În opinia a 9,7% dintre respondenţi securitatea ţării este cel mai bine apărată de de Uniunea Europeana şi a 9,2% de alianţa cu SUA. 10,2% reprezintă non-răspunsuri.

O treime dintre români (34,5%) consideră că ţara noastră mai degrabă contribuie la apararea aliatilor din NATO si UE şi 31,8% că mai degrabă este apărată de aliaţii săi. 14,4% sunt de părere că Romania nici nu ar putea fi ajutata si nici nu si-ar putea ajuta aliatii, iar 19,3% nu ştiu sau nu răspund.

Respondenţii au fost întrebaţi dacă, în cazul în care România ar fi atacată de o altă ţară, cred că aliaţii noştri din NATO ar veni în apărarea noastră. 61% au răspund afirmativ, 8,1% au răspund negativ, 19,3% nu cred ca exista pericolul ca Romania sa fie atacata, iar 11,5% reprezintă non-răspunsuri.

Întrebaţi cărei ţări ar trebui să îi acordăm ajutor militar în cazul în care ar fi atacată, 80,4% dintre respondenţi au ales varianta ”oricărei ţări NATO”, 6,4% aleg varianta contrarie, iar 13,2% nu ştiu sau nu răspund. 76,6% consideră că ar trebui ajutată orice ţară membră UE, în timp ce 8,5% aleg varianta contrarie, iar 15% nu ştiu sau nu răspund. România ar trebui să ajute militar Republica Moldova dacă ar fi atacată în viziunea a 73,4% dintre respondenţi, în timp ce 9,6% se opun acestei idei, iar 17% reprezintă non-răspunsuri. 49,8% dintre cei intervievaţi cred că ar trebui să ajutăm Ucraina (23,2% consideră că nu ar trebui ajutată, 27% non-răspunsuri) şi 53,7% cred că România ar trebui să ajute Serbia (19,6% se opun, iar 26,7% sunt non-răspunsuri).

Totodată, 76,6% dintre români consideră mai degrabă un avantaj economic faptul că România are ieşire la Marea Neagră, în timp ce 17,1% sunt de părere că e mai degrabă un dezavantaj fiindcă suntem la ganita NATO/UE, fiind expusi unor amenintari la adresa securitatii nationale. 6,3% reprezintă non-răspunsuri.

În ceea ce priveşte politica internaţională, 65,8% dintre români se informează din ştirile de la televizor, 22,1% de pe Internet, 3,6% de pe reţelele sociale şi 2,1% din reviste de specialitate. 6,1% nu sunt interesaţi deloc de genul acesta de subiecte, iar 0,3% nu ştiu sau nu răspund.

Barometrul de opinie publică a fost realizat la nivel naţional de INSCOP Research, la comanda LARICS – Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică, din cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române.Datele sondajului de opinie au fost culese la nivel naţional în perioada 12 aprilie – 3 mai 2019. Volumul eşantionului a fost de 1050 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României, neinstituţionalizată, cu vârsta de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Sondajul a fost realizat pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor în toate judeţele României şi în sectoarele Municipiului Bucureşti. Eşantionul de tip multi-stratificat, probabilistic a fost validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Rezultate parțiale turul 1. Georgescu a sărit în vârf, Ciolacu și Lasconi se luptă pentru locul doi
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Ce profesie are Cristela: Soția lui Călin Georgescu a lansat mai multe cărți
Fanatik.ro
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Călin Georgescu are un avans considerabil față de contracandidații săi
Capital.ro
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Playtech.ro
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
DailyBusiness
Cine este Călin Georgescu, candidatul de pe TikTok. Care sunt acuzațiile grave împotriva lui
Adevarul
Rusia a livrat Coreei de Nord un milion de barili de petrol, arată imagini din satelit
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Rezultate parțiale BEC, la 99,55%. Georgescu, pe primul loc. Lasconi și Ciolacu, pe muchie de cuțit
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu inedit
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se schimbă permisele, cu examen auto susținut din nou obligatoriu. Ce șoferi îl vor da
StirileBZI
Românii vor primi ajutoare înainte de Sărbători! Ce decizie a luat Guvernul
Prosport.ro
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Prăbușirea unui avion cargo DHL în Vilnius a provocat un deces
MediaFlux
CUM a AJUNS CĂLIN GEORGESCU în TURUL II! BECALI a EXPLICAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”