RETETA SOCATA: Cea mai bună SOCATĂ. Mod de preparare SOCATĂ TRADIŢIONALĂ. Trucurile bunicii

RETETA SOCATA: Socata este una dintre bauturile racoritoare ale copilariei. Mai jos, RomaniaTV.net vă prezintă o reteta simpla pentru aceasta bautura minunata. Merita din plin sa o consumati.
Romania TV
23 mai 2019, 05:10
RETETA SOCATA: Cea mai bună SOCATĂ. Mod de preparare SOCATĂ TRADIŢIONALĂ. Trucurile bunicii

REŢETA DE SOCATĂ ca pe vremea bunicilor. Cum se face SOCATĂ TRADIŢIONALĂPe străzile din Șeușa (comuna Ciugud) miroase a soc și e cald, în ciuda codului de vreme rea anunțat de meteorologi potrivit căruia ar trebui să plouă cu găleata. Tanti Cuța a adunat câteva flori deschise de soare și e gata să mai pună la fermentat încă un borcan de socată, după o rețetă pe care o știu toți vecinii (pentru că le-a spus-o chiar ea), dar care ei îi iese cel mai bine.

Primul borcan, pus în urmă cu două zile, nu este încă gata, deși culoarea e bună și parfumul de soc care vine dinspre el îți face o poftă nebună. Rețeta ei este simplă: câteva flori de soc, niște zahăr, apă… Rezultatul? Un fel de limonadă aromată dulce acrișoară, acidulată și cu un puternic gust de soc și bună la toate, semn că nu tot ce e bun e și interzis.

Este sezonul socului așa că Alba24.ro a prezentat o rețetă de socată, numai bună să vă aducă aminte de copilărie și de gustul extraordinar al aromelor naturale. Tanti Cuța a fost bucuroasă să ne ofere rețeta ei simplă, fără ”secrete”. Bonus, o rețetă pentru sirop.

Rețeta de socată: ingrediente
10-12 flori mari soc (se pot adauga și mai multe dacă doriți să fie mai concentrat)
1 kg de zahăr (se poate înlocui cu miere)
2-3 lămâi mari
8 litri de apă rece
un borcan de 10 litri

Pentru socată avem nevoie de flori de soc curate, fără păduchi sau musculițe, înflorite și culese pe soare. Dacă socul nu este lângă un drum sau aproape de alte surse de praf, nu este nevoie să îl spălați. Rupeți tulpina și lăsați doar florile. Mai trebuie lămâi spălate cu apă caldă (pot fi și curățate pentru a îndepărta stratul ceros de deasupra și pentru a evita ca socata să devină amară). Dacă nu dorim să punem bucăți întregi de lămâie, putem pune doar sucul lor. De obicei, dacă punem două lămâi, una o tăiem felii și o punem în borcan lângă soc, iar de la cealaltă punem doar sucul. Mai punem apă și zahăr după gust. Cantitățile de soc, apă, lămâie și zahăr diferă în funcție de cantitatea pe care dorim să o producem.

O lăsăm la macerat câteva zile, amestecând-o de două ori pe zi. Când considerăm că a ajuns la aciditatea dorită, o strecurăm și o punem la frigider. Se servește rece.

SOCATA: Cea mai bună reţeta de socată. Mod de preparare SOCATĂ. Florile de soc sunt recomandate ca terapie pentru combaterea multor afectiuni: digestive (au proprietati diuretice si laxative), respiratorii (raceala, gripa si bronsita), dermatologice, oculare, afectiuni reumatice, cardiace sau de nutritie (in curele de slabire).

Vremea socului. Cea mai bună reţetă de SOCATĂ

 

socataPentru a prepara socata aveti nevoie de 14 flori mari de soc cat mai parfumate (cam cât palma), 10 litri de apă minerala plata(iesiti bine la pret daca luati doua bidoane de cate 5 l fiecare), 4 lămâi, 1 kg de zahar brun, 10-12 boabe mari de orez pentru fermentaţie(se pot pune si 5g de drojdie proaspata dar din ce am testat, gustul de soc pare mai „curat” atunci cand folosim boabe de orez) si pentru un gust racoritor desavarsit….cateva frunze de menta proaspata atunci cand o serviti.

Reţetă de SOCATĂ cu miere

Recomandam sa evitati a folosi socul aflat pe marginea drumurilor foarte circulate de masini si poluate.

Cele mai parfumate sunt florile de soc din paduri, asa ca daca aveti posibilitatea de a le procura, va sfatuim sa le alegeti pe acestea.

Mod de preparare socata
Cele 14 flori de soc se pun într-un borcan de 10 litri sau doua vase 5 litri fiecare curate, fara urme de grasime pe ele si in care sa incapa, in mod egal, cate 5 l de apa si sa mai ramana putin loc pentru zahar si lamai, se adauga apa şi lamaile taiate felii si stoarse bine de sucul lor in apa. Ar fi bine ca la doua dintre lamai sa indepartati coaja galbena, caci da prea multa amareala. Borcanul se acoperă şi se lasă o zi.

A doua zi se pune zaharul si boabele de orez si se mesteca bine, se acopea borcanul si se lasa la fermentat inca 3-4 zile. Puneti capac la borcan sau la vasele folosite insa nu le inchideti complet pentru a le lasa sa „respire”. In aceste trei zile compozitia trebuie mestecata de cel putin doua ori pe zi.
Cand apa devine galbuie si mirosul este foarte bun iar daca luam cu o lingura si gustam putin, cadem in extaz in fata finetii si bunatatii acestei bauturi

Apoi sucul se strecoară printr-o sită deasă sau printr-o panza de tifon, se pune în sticle cu dop/capac si se depozitază la frigider sau in camara de alimente in loc intunecos si rece.

Sucul in sticle se aciduleaza, deci atentie, daca deschideti o sticla care a stat mai mult timp, sa nu o agitati inainte pentru ca exista riscul ca la desurubare sa tasneasca afara exact ca si sampania.

Socata se serveste rece iar in zilele calduroase puteti adauga in pahare si 2-3 frunze de menta proaspata ce vor impresiona musafirii punctand atat la gust cat si la aspectul estetic.

SOCATA DE CASA – Ingrediente

– 12 flori mari de soc
– 10 litri de apa plata
– 1.5 kg de zahar 
– sucul de la 4 lamai
– 10 g drojdie de bere proaspata

SOCATA DE CASA: Mod de preparare

1. Avem nevoie de un recipient neaparat de sticla si nu alt material, daca nu aveti recipiente asa mari, injumatatiti cantitatile (nici eu n-am avut, am imprumutat de la mama un borcan mare).

REŢETA SOCATĂ: Cea mai simplă reţetă pentru băutura copilăriei. REŢETA SOCATA de la bunica

2. In recipient se aseaza florile de soc, peste ele se pune zaharul, apoi se adauga sucul de lamaie, drojdia si apa.

3. Se lasa la macerat intr-un loc cu soare timp de 4-5 zile, depinde cat de acidulata doriti socata. Se amesteca in recipient dimineata si seara, apoi se filtreaza si se depoziteaza in sticle mai mici la frigider. Este taare buna si racoritoare.

Socata este o băutură tradiţională românească degustată şi apreciată de multe generaţii. Din aromele copilăriei fiecăruia nu lipseşte gustul minunat al acestei băuturi răcoritoare.
Pentru este 1 iunie şi pentru că este sezonul socului, puteţi să vă bucuraţi copilaşii din familie cu tradiţionala băutură românească.  

Se poate prepara şi în extrasezon din flori uscate de şoc care se păstrează în pungi de hârtie ţinute la loc răcoros. Trebuie ţinut cont că se mai pierde din aromă florilor prin procesul de uscare, de aceea se pun în plus încă 2-3 flori uscate la reţetă de socată.

Florile de soc sunt recomandate că terapie pentru combaterea multor afecţiuni: digestive (au proprietăţi diuretice şi laxative), respiratorii (răceală, gripă şi bronşită), dermatologice, oculare, reumatice, cardiace sau de nutriţie (în cura de slăbire).

În continuare, va propunem o reţetă simplă de socată.

Ingrediente

10-12 flori mari soc (se pot adaugă şi mai multe dacă va place sucul mai concentrat) 
1 kg de zahăr (se poate înlocui cu miere) 
2-3 lămâi mari 
8 gr drojdie proaspătă 
8 litri de apă rece 
un borcan de 10 litri

Mod de preparare 

Se spăla florile de şoc şi se pun pe fundul borcanului. Se adaugă zahărul şi sucul de lămâie, plus cojile de lămâie taiete felii (se poate pune şi coajă de lămâie rasă). Apoi se pune apa cât să acopere totul şi se lasă până a două zi la macerat.

A două zi se umple borcanul cu apa rece, se amestecă, se adaugă drojdia (care ajută la fermentaţie), se acoperă cu un tifon şi se mai lasă 2 sau 3 zile într-un loc cald şi însorit (depinde cât de cald este în locul de depozitare).

În fiecare zi se amestecă lichidul din borcan, dimineaţa şi seara. Că să vă asiguraţi că totul decurge bine, gustaţi amestecul, în felul acesta veţi şti când este gata. Atunci când a ajuns la nivelul de aciditate dorit, strecuraţi socată, puneţi-o în sticle şi depozitaţi-o în frigider. Socata se serveşte rece.   

O cură de 2 săptămâni, cu câte 1 litru de socată pe zi, are efecte remarcabile la persoane cu surmenaj nervos, astenie.

Reteta de socata cu drojdie

Pentru a prepara aceasta bautura, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

– 1 kg de zahar;
– 15-20 flori de soc;
– 4 lamai;
– 6 litri de apa;
– ½ lingurita drojdie proaspata.

Iata cum se pregateste reteta de socata:

Intr-un recipient, pune cei 6 litri de apa, zaharul, florile de soc, lamaile feliate si drojdia. Amesteca foarte bine ingredientele, avand grija ca drojdia sa se dizolve complet. Acopera recipientul cu tifon si lasa-l la temperatura camerei 2-3 zile, in functie de cat de acidulata doresti sa fie socata. Dimineata si seara, amesteca in ea cu o lingura de lemn. La capatul celor 2-3 zile, odata preparatul fermentat, il poti strecura si apoi il poti pune la frigider pentru a-l consuma ori de cate ori ti-e sete sau cand ai pofta de o bautura racoritoare.

Reteta de socata fara drojdie
Pentru aceasta reteta ai nevoie de:

– 500 g de zahar;
– 10 flori de soc;
– 3 lamai;
– 4 litri de apa.

Spre deosebire de reteta de socata anterioara, aceasta se face fara drojdie de bere, ceea ce inseamna ca licoarea va fi neacidulata. Pune cei 4 litri de apa intr-un recipient, apoi adauga florile de soc, lamaile feliate si zaharul. Acopera recipientul cu un tifon si lasa-l sa se odihneasca 2-3 zile la soare. Daca nu este soare, poti pastra licoarea la temperatura camerei. In decursul celor 3 zile, nu uita sa amesteci in socata cu o lingura de lemn, cam de 3 ori pe zi. Dupa scurgerea timpului, strecoara socata si pune-o la frigider.

Tie iti place aceasta bautura? Ce reteta de socata obisnuiesti sa pregatesti?

Fiecare familie are ceea ce numește cea mai bună rețetă de socată, transmisă din generație în generație. Iată niște idei ca să faci socată ca pe vremuri. În plus, pentru cei care nu știu care sunt beneficiile socului, vom trece în revistă și aceste aspecte.

Ce este socul și când sunt florile bune pentru socată
Socul este cea mai veche plantă cultivată de omenire, ea fiind prezentă de peste patru milenii în societate. Socul are denumirea botanică Samabucus nigra, este un arbust de dimensiuni medii cu o tulpina răsfirată, în medie de până la cinci metri și înflorește încpând cu luna mai și până în iunie-iulie. Fructele plantei sunt bace negre, lucioase, de 6-8 mm în diametru, cu suc violet-purpuriu și gust dulceag-acrișor. Din aceste fructe se pot face dulcețuri sau gemuri.

REŢETA SOCATĂ: Cea mai simplă reţetă pentru băutura copilăriei

 

În ceea ce privește socata, pentru o rețetă de socată ca pe vremuri, răcoroasă și gustoasă, avem nevoie de florile de soc. Acestea e bine să fie recoltate la începutul infloririi, cand 70-80% dintre ele sunt înflorite. Daca sunt culese prea târziu florile devin amare. iar socata nu mai iese la fel de savuroasă.

Cum preparăm cea mai bună rețetă de socată
Ingrediente

Pentru o socată ca pe vremea bunicii, avem nevoie de 12-14 flori de soc, mari cât palma, parfumate, 4 lămâi, 10 litri de apă, 1 kg de zahăr, 10 boabe de orez (pentru fermentație) sau 5 grame de drojdie proaspătă.

Preparare

Florile de soc se pun într-un borcan curat de 10 litri, fără urme de grăsime. Adăugăm apa şi lămâile tăiate felii și stoarse bine de suc în apă. Pentru a nu da un gist foarte amar, puteți pune doar pulpa de lămăie și fâșii din coaja galbenă. Partea albă a cojii este cea care dă gustul amar. Borcanul se acoperă şi se lasă o zi.

A doua zi punem zahărul și boabele de orez sau drojdia, amestecăm bine, acoperim borcanul și lăsăm la fermentat încă 3-4 zile. Nu închideți complet borcanul pentru a lăsa socata să „respire”. Compoziția trebuie amestecata de cel puțin două ori pe zi. Când apa devine gălbuie și mirosul este plăcut trebuie să strecurăm sucul printr-o sită deasă sau printr-o pânză de tifon. Socata este gata, se pune în sticle cu dop/capac, eremtic și se depozitează la loc întunecos și rece.

Pentru că socata se acidulează în sticle, nu agitați recipientul înainte de deschidere.

Socata se servește rece și poate fi și mai mult împrospătată cu câteva frunze de mentă!

Beneficiile socului
Ceaiul de flori de soc este bun pentru vindecarea tusei, în afecțiunile aparatului respirator (răceala, gripă, bronșita), dar și și în reumatism sau boli ale aparatului urinar. Ceaiul de soc facilitează eliminarea apei din corp, prin dizolvarea excesului de strat adipos, astfel că este recomandat în curele pentru slăbit. El are și proprietati diuretice și laxative, dar și efecte benefice în afecțiuni dermatologice, oculare sau cardiace.

Socul conține vitamina A, complexul vitaminic B și vitamina C. Combinarea lor cu unele fitochimicale, precum flavonoizii, îi conferă socului efecte remarcabile antiinflamatoare, anticancerigene și antivirale.

Trebuie știut că socul nu este indicat în timpul sarcinii sau alăptarii.

 

În varianta în care folosim miere în loc de zahăr, socata are numeroase efecte terapeutice: detoxifiante, euforizante, emoliente, antiinflamatoare, antiinfecţioase, diuretice şi expectorante.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Cum vor circula tramvaiele și autobuzele în Noaptea de Revelion. Program STB de 31 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Începe de mâine. Iadul alb pune stăpânire pe România
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Forțele ucrainene resping un convoi de vehicule blindate rusești în Vremivka
MediaFlux
TRADIȚII din SEARA DE AJUN! ESTE INTERZIS TOTAL ASTĂZI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători