Europarlamentare: Şefii de stat şi de guvern analizează rezultatele alegerilor pentru PE şi desemnarea şefilor instituţiilor UE

Şefii de stat sau de guvern ai statelor membre ale Uniunii Europene se reunesc în cadru informal marţi, la Bruxelles, pentru a analiza rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European din 23-26 mai şi pentru a începe procesul de desemnare a şefilor principalelor instituţii ale UE.
Iulian Tudor
28 mai 2019, 06:50
Europarlamentare: Şefii de stat şi de guvern analizează rezultatele alegerilor pentru PE şi desemnarea şefilor instituţiilor UE

Funcţiile vizate sunt cele de preşedinte al Comisiei Europene, preşedinte al Parlamentului European, Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE) şi, nu în ultimul rând, preşedinte al Consiliului European, funcţie deţinută actualmente de polonezul Donald Tusk.

Scrutinul european, în care lupta s-a dus pentru 751 de mandate de europarlamentar (care vor rămâne 705 după Brexit) a confirmat prima poziţie deţinută de Partidul Popular European (PPE), deşi acesta a pierdut peste 30 de locuri în Parlamentul European, informează Agerpres.

Pe locul secund s-au plasat socialiştii şi democraţii europeni, care la rândul lor au pierdut un număr substanţial de mandate în alegerile europarlamentare.

La scurt timp după anunţarea primelor estimări privind componenţa viitorului Parlament European, candidatul PPE pentru şefia Comisiei Europene, Manfred Weber, a reafirmat că PPE este „ferm angajat în procesul ‘Spitzenkandidat'”, potrivit căruia partidul care câştigă alegerile europene trebuie să primească preşedinţia Comisiei. „Numai o persoană care a fost ‘Spitzenkandidat’ poate fi aleasă” preşedinte al Comisiei Europene, a subliniat Weber. Candidatura lui Weber nu este susţinută la unison de liderii statelor membre, preşedintele francez Emmanuel Macron în special opunându-se sistemului ‘Spitzenkandidat’, scrie Agerpres.

Candidatul ”cap de listă” al socialiştilor este actualul prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, olandezul Frans Timmermans, iar cel al liberalilor europeni – sosiţi pe poziţia a treia în alegerile europarlamentare – este daneza Margrethe Vestager, care din 2014 a fost comisar european pentru concurenţă.

Citeşte şi Alegerile europene au bulversat echilibrele în Parlamentul European

Înaintea summitului de marţi, preşedintele francez Emmanuel Macron are programate întrevederi cu liderii altor state membre, printre care cu cancelarul german Angela Merkel. Liderii grupurilor politice din PE au prevăzute consultări marţi de la ora locală 10:00 (08:00 GMT), înainte ca şefii de stat sau de guvern să se reunească la ora 18:00 (16:00 GMT).

Potrivit Tratatului de la Lisabona, statele membre vor trebui să numească un candidat pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene, în conformitate cu rezultatele alegerilor europene.

Parlamentul European trebuie să-şi dea acordul asupra noului preşedinte al Comisiei Europene prin majoritate absolută a voturilor (jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor). În cazul în care candidatul nu obţine majoritatea necesară, statele membre trebuie să propună un alt candidat în termen de o lună, Consiliul European hotărând cu majoritate calificată.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Stațiunea celebră din România, goală înainte de Paște. Este prima dată în două decenii când se întâmplă asta
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Schimbări în Codul Muncii. Angajații care își vor face singuri programul de lucru
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Lumânarea de la Înviere nu se aruncă! Ce trebuie să facem cu lumânarea după ce trecem pragul casei
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat interzis în UE. România nu poate refuza. Ajutorul care trebuie să dispară din aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Meteo Paște 2025. ANM anunță cum va fi vremea în fiecare regiune din România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai