Recompensat la Festivalul de Film de la Cannes cu un Palme d’Or onorific duminică, Alain Delon a spus adio cinematografiei pe Croazetă.
Întrebat duminică de ziarul genovez L’illustré, Alain Delon, care locuieşte la Geneva din 1978, a vorbit despre un subiect sensibil: sinuciderea asistată. O parctică a cărei legitimitate continuă să fie dezbătută în Franţa. „Sunt pe deplin pentru”, a declarat actorul din „Samuraiul”.
În Elveţia, asistenţa la sinucidere este autorizată şi este diferită de eutanasie – ilegală – deoarece ea se referă la asigurarea unei persoane a mijloacelor de sinucidere fără ca un terţ să o declanşeze.
„Deja am organizat împreună cu avocaţii mei elveţieni practic tot ceea ce se va întâmpla în ziua în care voi pleca”, a explicat el. „Mai ales că nu vreau să fie un preot”.
Alain Delon a anunţat luna aceasta că şi-a luat măsuri de precauţie pentru a evita disensiuni între moştenitori, pentru că vrea să evite repetarea cazului moştenirii lui Johnny Hallyday, şi a desemnat-o pe fiica sa executor testamentar.
Citeşte şi Alain Delon a primit Premiul Onorific Palme D’Or pentru întreaga sa carieră
Actorul francez vrea să evite neînţelegerile între moştenitori, aşa cum se întâmplă în familia Hallyday. „Nu aş vrea ca şi copiii mei să se dezbine aşa cum se întâmplă la familia Hallyday”, afirmă el. „Pregătesc totul în prezent. Totul va fi aranjat înainte de moartea mea, fie că asta convine sau nu. Dacă nu aş face asta, ar fi un război între ei, sunt sigur”.
El a prevăzut să vândă după moartea sa casa din Douchy, din Le Loiret, unde sunt îngropaţi câinii săi. Şi a explicat motivul: „Nimeni nu va avea mijloacele să o întreţină. Fiica mea ar vrea să o aibă, dar şi-a dat seama că este imposibil din punct de vedere financiar”.
Un simbol al industriei cinematografice europene, Alain Delon a jucat în peste 80 de filme, sub îndrumarea unora ca Michelangelo Antonioni, Luchino Visconti, Jean-Pierre Melville şi Jean-Luc Godard, şi alături de actori precum Romy Schneider, Jean Gabin, Yves Montand şi Lino Ventura.