O lecţie pentru România. Cum a eşuat lovitura de stat dată în Muntenegru de spionii Rusiei

În data de 9 mai 2019 a fost dat verdictul în procesul celor doi ofițeri GRU care au organizat o răscoală armată în Muntenegru pentru a împiedica aderarea țării la NATO.
Marius Neagu
29 mai 2019, 11:26
O lecţie pentru România. Cum a eşuat lovitura de stat dată în Muntenegru de spionii Rusiei

Acest complot din anul 2016 este un exemplu dureros și recent al demersurilor pe care Kremlinul este dispus să le facă pentru a se asigura că diverse țări rămân în sfera sa de influență. De asemenea, reprezintă o intensificare a gradului de impertinență din partea Kremlinului în utilizarea influenței sale maligne pentru îndeplinirea obiectivelor sale de politică externă, adesea în detrimentul celorlalte state, după cum se arată într-o analiză făcută de Dan Andronic în Evenimentul Zilei.

În 2016, cei doi ofițeri GRU – Eduard Șișmakov și Alexander Popov, pe numele lui real Vladimir Nikolaevic Moiseev, au recrutat un cetățean sârb pe nume Aleksandar „Sașa” Sindjelic pentru a echipa indivizi sârbi și muntenegreni cu arme și uniforme ale forțelor speciale muntenegrene cu scopul de a răsturna guvernul din Muntenegru, de a lua cu asalt clădirea Parlamentului din Podgorița și de a împiedica aderarea țării la NATO.

Cu toate că în final acest complot nu a avut succes, este un studiu de caz excelent privind utilizarea de către Kremlin a operațiunilor clandestine pentru atingerea scopurilor și obiectivelor în Balcani.

Citeşte şi Preşedintele Muntenegrului susţine că UE trebuie să integreze cât mai curând şi Balcanii Occidentali

Sașa Sindjelic a depus mărturie timp de două luni de zile în acest proces, iar în declarațiile sale a descris detaliat contactarea și recrutarea sa de către GRU pentru îndeplinirea acestei sarcini, precum și primirea, de la ofițerii GRU, a sumei de aproximativ 200.000 de euro pentru finanțarea operațiunii. Acesta a declarat că ofițerii GRU au utilizat metode de lucru neprofesioniste și au făcut numeroase erori de amatori în protejarea celor care au lucrat pentru ei.

Printre aceste greșeli s-au numărat: utilizarea, de către Șișmakov, a unui nume real în transferul electronic de bani către Sindjelic de la Moscova, utilizarea de bancnote cu serii consecutive care au dus către o bancă din Rusia și utilizarea de pașapoarte sub alias-uri ușor de identificat. Aceste greșeli au ajutat anchetatorii în construirea cazului împotriva celor doi ofițeri GRU și a celor care au lucrat cu ei în acest complot.

De ce este interesant acest caz? Pentru că această tentativă de lovitură de stat a presupus în mare parte utilizarea de violență. Așa cum a fost dezvăluit pe parcursul procesului și investigațiilor, ofițerii GRU l-au instruit pe Sindjelic să achiziționeze 50 de uniforme de polițiști și echipamentele asociate pentru a lua cu asalt, ocupa Parlamentul din Muntenegru și ucide ofițerii de poliție trimiși pentru a răspunde atacului.

Chiar dacă Sindjelic s-a întors în Serbia după mărturia sa și și-a retras declarațiile depuse sub jurământ, acesta nu este decât un alt exemplu dovedit al implicării Rusiei în elaborarea unei tentative de lovitură de stat. În momentul în care Kremlinul nu a putut împiedica accederea Muntenegru la NATO deși a utilizat pârghii economice, sociale și politice, a apelat la metode violente și clandestine pentru a-și atinge obiectivul. Aceasta poate fi o lecție nu numai pentru zona Balcanilor, dar și pentru restul Europei; Rusia consideră că este îndreptățită să utilizeze orice pârghie pentru a-și menține puterea în regiune.

Cu toate că Federația Rusă încearcă să-și mențină o bună reputație privind forța și capabilitățile sale, metodele utilizate de GRU în această tentativă de lovitură de stat au lăsat de dorit. Ofițerii GRU și-au pus în pericol sursa recrutată apelând la tot felul de scurtături și neutilizând cele mai elementare tehnici ale activității de informații, permițând în acest fel ca metodologia lor de lucru să fie divulgată pe parcursul procesului.

Deși politica economică a Rusiei poate fi atractivă pentru unele țări, în special atunci când vorbim despre tranzacții comerciale și sprijin financiar, orice acord de acest fel servește doar interesul Kremlinului de sporire a bunăstării și de obicei, în final, lezează interesele celeilalte părți/ țări. De la aderarea la NATO, investițiile în Muntenegru de la țările membre NATO au crescut la 118% sau aproape 244,4 milioane de euro. Acesta este un exemplu clar al beneficiilor pe care le oferă ieșirea din sfera de influență a Rusiei.

Kremlinul utilizează o abordare guvernamentală pentru a-și pune în practică campaniile de influență malignă. Toate resursele sale, incluzând mass-media, ONG-urile, politicienii, ofițerii de informații și altele, reprezintă instrumente prin care caută să exercite control asupra altor țări. Iar România este o ținta principală pentru Rusia, indiferent câte asigurări de prietenie am primi!„, se mai arată în analiza făcută de Dan Andronic.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Obiceiul la care e bine să renunți dacă ai peste 50 de ani. Efectul se poate vedea și într-o lună de zile
Capital.ro
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Playtech.ro
Mihai Bendeac, UMILIT după ce l-a parodiat pe Andrei Versace. Ce a postat după MOARTEA lui
DailyBusiness
Atenție! Începând de azi se completează formularul 216. Cine e obligat!
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Bogdan Vlădău, primele declarații despre divorțul de Gina Chirilă: 'Încă îmi revin un pic' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Israel rămâne cel mai puternic aliat al SUA în Orientul Mijlociu, afirmă Netanyahu înaintea vizitei în Washington
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!