UPDATE: Zeci de oi şi de capre, surprinse marţi de o viitură pe o insulă de pe cursul râului Buzău, în zona comunei Unguriu, au fost salvate de jandarmi.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Buzău, Gabriel Cozma, jandarmii au efectuat o misiune contracronometru.
„Animalele au fost surprinse de o viitură pe o insulă de pe cursul râului Buzău, în zona Unguriu, ciobanul s-a autoevacuat şi a sunat la numărul unic de urgenţă 112. La locul solicitării au intervenit şapte jandarmi din cadrul IJJ Buzău care au adus în braţe la mal toate cele 80 de animale”, a declarat Cozma.
UPDATE: Aproximativ 30-40 de gospodării din câteva localităţi din estul judeţului Timiş au fost inundate, în urma ploilor abundente. De asemenea, apa se scurge de pe versanţi, la faţa locului intervenind pompierii cu mai multe autospeciale
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Timiş, ploile din ultimele ore au creat inundaţii în zeci de gospodării din mai multe localităţi din estul judeţului.
Cele mai afectate localităţi au fost Bara şi Cladova, unde apa venită de pe versanţi şi ploaia puternică au dus la inundarea străzilor. În Bara, 30 de gospodării au fost inundate de ape. În comună pompierii intervin cu două bărci, două motopompe de mare capacitate şi trei autospeciale şi un microbuz.
La Cladova, apa a inundat mai multe străzi şi curţi ale oamenilor şi a pătruns şi în case.
Apele au inundat si cateva zeci de gospodării din satul Ierşnic.
„La Detaşamentul de pompieri Lugoj s-a dispus creşterea capacităţii operaţionale. Sunt afectate mai grav localităţile Bara, Cladova, şi Ierşnic. Sunt 35-40 gospodării inundate”, au transmis reprezentanţii ISU Timiş.
UPDATE: Peste 100 de localităţi din 24 de judeţe şi Capitala au fost afectate de viituri şi inundaţii în ultimele 24 de ore, acţionându-se cu motopompe pentru scoaterea apei acumulate în 253 de locuinţe, 37 de subsoluri şi 440 de curţi, iar 171 de persoane au fost evacuate preventiv, precizează marţi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
”Misiunile pompierilor pentru salvarea persoanelor şi înlăturarea efectelor generate de inundaţiile din ţară se derulează neîntrerupt de cinci zile. În ultimele 24 de ore au fost evacuate preventiv 171 de persoane, iar alte două persoane surprinse de viituri au fost salvate de pompierii militari. Din fericire, adoptarea măsurilor de autoprotecţie de către populaţie a făcut ca evenimentele să nu se soldeze cu victime”, susţine IGSU.
Precipitaţiile abundente din cursul zilei de luni şi de noaptea trecută au produs viituri şi inundaţii locale în 106 localităţi din 24 de judeţe – Alba, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Braşov, Caraş Severin, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Galaţi, Hunedoara, Harghita, Ilfov, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Prahova, Sălaj, Teleorman, Timiş, Vaslui şi Vrancea, precum şi în municipiul Bucureşti.
Intervenţiile pompierilor pentru evacuarea apei s-au derulat cu dificultate din cauza nivelului crescut al apei şi al volumului mare de aluviuni aduse de viituri. Salvatorii au acţionat cu motopompe pentru scoaterea apei acumulate în 253 de locuinţe, 37 de subsoluri şi 440 de curţi, cât şi pentru a facilita scurgerea apei din gospodării, prin acţiuni de decolmatare a şanţurilor, rigolelor şi podeţelor, mai arată sursa citată.
Potrivit IGSU, în prezent, pompierii militari intervin pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor în judeţele Giurgiu, Galaţi, Ilfov şi Vrancea.
În continuare, în judeţul Prahova, au loc căutări pentru găsirea celui de-al patrulea minor luat de viitură vinerea trecută.
O situaţie deosebită se înregistrează în judeţul Galaţi, în localitatea Corod, unde 165 de persoane au fost evacuate preventiv având în vedere creşterea nivelului apei pe pârâul Corozel. Totodată, echipajele ISU împreună cu autorităţile locale acţionează pentru supraînălţarea digului de protecţie cu saci de nisip.
Din cauza efectelor produse de fenomenele hidrometeorologice, circulaţia rutieră este în continuare afectată pe trei drumuri naţionale (DN 73D – Argeş, DN 6 – Teleorman şi DN 2 – Vrancea), două drumuri judeţene (DJ 704A – Alba şi DJ 503 – Teleorman) şi un drum comunal (DC 94 – Buzău).
Pentru dispunerea măsurilor de autoprotecţie de către cetăţeni, în judeţele care s-au aflat sub incidenţa prognozelor de vreme severă au fost emise mesaje de avertizare pentru populaţie prin sistemul RO-ALERT.
Având în vedere numărul mare de solicitări primite din partea cetăţenilor, pentru gestionarea eficientă a situaţiilor de urgenţă, la nivelul judeţelor afectate au fost dispuse măsuri de suplimentare a efectivelor cu pompieri din turele libere şi au fost activate grupele operative.
”În contextul creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetăţeni să nu traverseze râurile prin apă şi să nu se apropie de malurile acestora. Informaţii despre persoane care se află în pericol sau au rămas izolate vor fi imediat anunţate prin numărul unic de urgenţă 112”, precizează IGSU.
Evoluţia fenomenelor meteorologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional al IGSU, la nevoie fiind posibilă dislocarea în judeţele afectate a forţelor şi mijloacelor din alte zone în care nu sunt înregistrate situaţii de urgenţă.
ŞTIREA INIŢIALĂ:
Un număr de 63 locuinţe din localitatea gălăţeană Corod au fost inundate, luni seara, iar 170 de persoane au fost evacuate, după ce pârâul Corozel a ieşit din matcă, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Eugen Chiriţă.
Potrivit acestuia, vârful de viitură venit pe pârâul Corozel a fost provocat de o rupere de nori.
„Din primele estimări, sunt 63 de locuinţe inundate, aproximativ 170 de persoane evacuate, ele s-au autoevacuat, au mers la rude, prieteni. Nu ni s-a solicitat cazarea pe spaţiile pe care le aveam pregătite. A fost o rupere de nori în amonte şi un vârf de viitură venit pe pârâul Corozel, acesta a inundat zona Corodului , zona de jos”, a precizat Chiriţă.
Pompierii au intervenit în zonă cu efective sporite, peste 50 de militari şi peste 20 de motopompe de dimensiuni mari şi medii acţionând pentru evacuarea apei din gospodării.