Schimbare RADICALĂ a programului Prima Casă. Ce îi aşteaptă pe cei care fac astfel de credite

Schimbare radicală a programului Prima Casă. Noua variantă a programului vine cu dobânzi fixe de până la 5,5%, iar plafonul maxim care poate fi accesat se ridică la 570.000 lei
Iulian Tudor
05 iun. 2019, 13:31
Schimbare RADICALĂ a programului Prima Casă. Ce îi aşteaptă pe cei care fac astfel de credite

Programul „Prima Casa” ar putea deveni programul „O familie, O casa” inca de la finalul lunii iunie prin proiectul de OUG publicat inca de la finalul lunii mai de Ministerul Finantelor Publice.

Noua varianta a programului vine cu dobanzi fixe cuprinse intre 0,9% si 5,5%, iar plafonul maxim care poate fi accesat se ridica la 570.000 lei (aproximativ 120.00 euro), fata de uin plafon pe programul „Prima Casa” de 250.000 lei.

Intrebat in cadrul unei conferinte la Ministerul de Finante cand ar putea intra programul in vigoare, Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor, spune ca acesta ar putea fi aplicat chiar din ultima saptamana a lunii iunie.

In cadrul proiectului de OUG se mentioneaza ca avansul este propus a fi intre 5 si 10% din suma solicitata, locuinta trebuie sa aiba minim doua camere si o suprafata cuprinsa intre 50 mp si 100 mp.

Mai mult, noul program prevede ca statul poate sa garanteze 80% din valoarea creditului acordat, fata de programul „Prima Casa” prin care statul garanteaza 50% pentru locuinte mai noi de cinci ani, respectiv 40% pentru locuinte mai vechi de 5 ani.

Noutatile principale vin la nivel de dobanda, unde costul creditului este de 5,5% pe toata durata creditului, fata de „Prima Casa”, unde dobanda este formata dintr-o marja fixa de maxim 2%, plus o dobanda variabila ROBOR/IRCC.

Insa, proiectul presupune o serie de subventii, astfel incat se aplica reducerea cu 2,6% a dobanzii pe toata durata creditului pentru cei care au venituri nete lunare mai mici de 6.000 lei individual, de 7.000 lei pentru o familie formata din doi adulti sau un beneficiar care este asistent maternal pentru un copil, de 8.000 lei pentru o familie cu un copil si de 9.000 lei pentru o familie cu doi sau mai multi copii.

Mai mult, se aplica in continuare reducerea dobanzii cu inca 1% pentru beneficiarii care au un copil sau sunt asistenti maternali pentru un copil, si cu 2 puncte procentuale pentru cei care au doi sau mai multi copii sau sunt asistenti maternali pentru doi sau mai multi copii, cu varsta de pana la 18 ani sau de pana la 26 ani daca urmeaza o forma de invatamant de lunga durata.

Se mai prevede reducerea cu 1% a dobanzii pentru beneficiarii care sunt incadrati sau au in familie persoane incadrate cu un grad de handicap grav.

Per total, reducerea cumulata pentru un credit nu poate depasi 4,6% – ajungandu-se astfel la o dobanda minima de 0,9%.

O alta conditie a programului care ar putea influenta trendurile din piata imobiliara este cea care tine de eligibilitatea locuintelor in functie de vechime.

Astfel, pentru locuintele noi, acestea nu trevbuie sa aiba mai mult de un an de la data finalizarii constructie, cu conditia sa nu fi fost inchiriata sau vanduta unei persoane fizice.

In cazul locuintelor utilizate, vechimea imobilului trebuie sa fie cuprinsa intre 1 si 5 ani de la data finalizarii constructiei.

Proiectul de OUG incadreaza in program si locuintele mai vechi de 5 ani, dar care au fost „supuse unor lucrari de interventie in vederea consolidarii sau reducerii riscului seismic” cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului.

Veniturile nete ale persoanei sau familiei care contracteaza creditului nu pot depasi urmatoarele valori: 8.000 lei net/persoana, 10.000 lei/ familie cu doi membri sau familie formata din adult si copil, 11.000 lei pentru o familie cu trei membri sau un adult si doi copii, si 12.000 lei pe familie formata din doi adulti si minim 2 copii.

Varsta maxima a beneficiarilor nu poate depasi 55 de ani.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Ce înseamnă culorile de pe ambalajele de pâine, de fapt. Mulți români le cumpără, dar puțini sunt atenți la acest detaliu
Capital.ro
TAXE mărite pentru români. Oamenii vor fi obligați la plată chiar din 2025: Mutăm dintr-un buzunar în altul
Playtech.ro
Moneda din 2003 care îţi aduce bani după Paşte. Este românească şi sigur o aveai şi tu în buzunar
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Știința îmbălsămării Papei Francisc: Pas cu pas, cum este pregătit trupul pentru a fi expus timp de trei zile fără semne vizibile de descompunere
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Fenomenul turistic post-Schengen: Destinația care îi atrage pe români
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Unde va fi înmormântat Papa Francisc și cine l-ar putea înlocui pe acesta, potrivit Bisericii Catolice
Cancan.ro
CTP susține că JD Vance ar fi vinovat de moartea Papei Francisc. Care e motivul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România e în doliu. Sportul românesc a pierdut cel mai mare antrenor chiar în a doua zi de Paște. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Cine ar putea să îl înlocuiască pe Papa Francisc. Următorul șef al Bisericii Catolice ar putea fi de culoare
Pensionarii cu vârsta de peste 65 de ani care primesc indemnizație socială vor primi bani pe cardurile
MediaFlux
Mâncare gratis pentru toată lumea. Revoluția globală Incredible Edible poate ajunge în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Inima simplă a unui Papă complicat: întâmplările care l-au făcut om, înainte să devină Sfânt Părinte