CNSAS: Notele la Securitate ale lui Traian Băsescu au îngrădit dreptul la viaţă privată

Curtea de Apel Bucureşti a făcut public dosarul prin care CNSAS cere instanţei constatarea calităţii de colaborator al securităţii în cazul lui Traian Băsescu. Din documentele anonimizate rezultă că fostul preşedinte ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe.
Filip Stan
06 iun. 2019, 06:15
CNSAS: Notele la Securitate ale lui Traian Băsescu au îngrădit dreptul la viaţă privată

UPDATE Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) arată în documentele depuse la Curtea de Apel Bucureşti că fostul preşedinte Traian Băsescu a dat note informative ce ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină.

„Subliniem că identitatea dintre sursa (…) şi dl (…) rezultă din faptul că numărul dosarului personal – (…) din perioada colaborării cu organele de contrainformaţii militare, consemnat în registrele (…) în dreptul dlui (…) se regăseşte şi pe notele informative olografe ale sursei, (….) din (….) identificate în dosarele nr. (….) 10 şi nr. (….) 40, documente pe care le considerăm relevante în stabilirea calităţii de colaborator a acestuia”, se arată în cererea de chemare în judecată, anonimizată de către instanţă, scrie Agerpres.

„Pe parcursul colaborării cu Securitatea, dl (….) a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975, identificate în dosarele (….). Analizând informaţiile furnizate de pârât, apreciem că acestea vizează îngrădirea dreptului la viaţă privată (art. 17 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice) şi dreptul la liberă circulaţie (art. 12 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice”, se menţionează în document.

Potrivit sursei citate, urmare a uneia dintre notele informative date de Traian Băsescu faţă de un coleg, Securitatea a avizat negativ desemnarea acestuia pe nave româneşti care plecau în afara graniţelor ţării.

„Mai mult, depăşirea acestei condiţii rezultă cu pregnanţă şi din faptul că, urmare a informaţiei transmise de pârât prin nota informativă din 5 mai 1975 lt. (….) de contrainformaţii militare la (….) Constanţa, redactează nota 19.08.1975 prin care acesta propune avizarea negativă a unei desemnări a acestuia (cel despre care Traian Băsescu a dat informaţii – n.r.) ca ofiţer pe navele româneşti ce vor pleca în străinătate. (…) Se deţine material informativ furnizat de colaboratorul (…) din care rezultă că (….) ar fi dispus ca în cazul în care ar reuşi să cunoască în străinătate (….) să rămână acolo”, se mai arată în documentul de la CAB.

Pe 29 mai, Curtea de Apel Bucureşti a înregistrat dosarul în care CNSAS solicită instanţei stabilirea calităţii de colaborator al Securităţi în cazul fostului preşedinte Traian Băsescu.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Secţiei a VIII-a contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti.

La începutul lunii mai, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a anunţat că a introdus o acţiune în instanţă pentru stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii în cazul unui parlamentar, fără a-i dezvălui numele.

„Note de Constatare – Colaboratori ai Securităţii: Colegiul a aprobat Nota de Constatare şi a dispus introducerea la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti a acţiunii în constatare pentru stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii, pentru următoarea categorie de persoane: art. 3 lit. b), art. 5 alin.1 (deputat sau senator în Parlamentul României, membru în Parlamentul European) – 1 persoană”, preciza la acea dată CNSAS.

Potrivit unor informaţii publicate de presa centrală, dosarul de la CNSAS cu privire la Traian Băsescu ar conţine doar coperţile, însă două note informative ar fi fost descoperite în dosarele de urmărire ale altor persoane.

Fostul preşedinte a primit până acum de la CNSAS, de la începutul anilor 2000, cinci adeverinţe de necolaborare cu Securitatea. 

______

Documentele trimise de CNSAS instanței arată că Traian Băsescu ar fi început să-și toarne colegii la Securitate încă din primul an de studenție la Institutul de Marină, în 1972, scrie G4Media.ro

Cererea CNSAS adresată Curții de Apel, prin care cere instanței să constate calitatea de colaborator al Securității pentru fostul președinte, se bazează pe mai multe documente din arhivele SRI și MApN, printre care și unul trimis de SRI la începutul lunii aprilie 2019.

Potrivit G4Media.ro, documentele invocate de CNSAS arată că Traian Băsescu ar fi fost folosit ca sursă de Securitate începând din 1972, anul în care a devenit student. În 1976, când a terminat facultatea, el a fost preluat de Securitatea Constanța.

În 1979, dosarul lui a fost distrus, fără a fi microfilmat, când Băsescu s-a înscris în Partidul Comunist Român.

Printre documentele trimise la instanţă se află şi cele două note din 5 mai 1975, în care sursa Petrov, identificată de CNSAS ca fiind Traian Băsescu, şi-a turnat doi colegi de facultate: despre unul a scris că vrea să rămână în străinătate,iar celălalt întreţine relaţii cu străinii.

Traian Băsescu acuză că oameni politici din Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) au distribuit documente din dosarul în care este acuzat de colaborare cu Securitatea, acestea apărând în presă în ziua în care la Parlamentul European se negociază distribuirea funcţiilor de influenţă politică. El precizează că a verificat şi nici o copie din dosarul său nu a plecat de la Curtea de Apel Bucureşti, care judecă această cauză.

Citeşte şi: Traian Băsescu, noi precizări privind colaborarea cu Securitatea: Colegiul CNSAS a intrat în politică

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Mesajul astrelor pentru zodii, duminică, 24 noiembrie 2024. Balanțele trebuie să fie cumpătate
Capital.ro
Viața la bloc 2024. Este obligatoriu pentru asociația de proprietari! Trebuie să respecte legea
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Semnalul din trafic la care tresare orice șofer. Când vin sancțiunile
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Volodimir Zelenski discută posibilitatea încheierii războiului în Ucraina după alegerea lui Trump ca președinte al SUA
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy