România a pierdut competiţia pentru locul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. Votul a fost masiv împotriva noastră

România a pierdut, vineri, la vot, postul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, în fața Estoniei, care a câștigat pentru prima dată acest post.
Iulian Tudor
07 iun. 2019, 16:13
România a pierdut competiţia pentru locul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. Votul a fost masiv împotriva noastră

Presa estoniană anunță că votul a avut loc vineri la sediul central al ONU din New York, toți cei 193 de membri fiind prezenți. Estonia a fost aleasă pentru locul de membru nepermanent în perioada 2020-2021 cu 132 de voturi.

Locurile de membru nepermanent sunt alocate pe bază de apartenență regională. Estonia face parte din Europa de Est și s-a luptat pentru acest post cu România. În primul tur de vot scorul a fost de 111 la 78, fiind necesare minimum 129 pentru a câștiga. În al doilea tur, România a primit doar 58 de voturi, în timp ce Estonia a primit 132.

Fostul premier Victor Ponta a avut imediat o reacţie pe Facebook, considerând că politica externă a guvernului Dăncilă a dus la acest eşec. „FALIMENT ISTORIC pentru politica externa si pentru prestigiul Romaniei in lume!

Romania a pierdut competitia pentru un loc de membru nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU ! Am pierdut in fata Estoniei – insa am pierdut in totalitate pe mana noastra! Votul final a fost rusinos : 132 de voturi pentru Estonia si 58 pentru Romania!

Cand Liviu Dragnea a anuntat ca mutam Ambasada Romaniei la Ierusalim am pierdut imediat 50 de voturi ! Cand Viorica Dancila a mers la Washington si a sustinut acesta idee a lui Liviu Dragnea am mai pierdut si sprijinul tarilor din Uniunea Europeana! Cand Teodor Melescanu a acceptat aceasta decizie politica ( desi stia ca este gresita) am pierdut definitiv!

Trebuie sa intelegem faptul ca greselile grave ale catorva politicieni aduc prejudicii colosale Romaniei si romanilor! Poate luam masuri ca asa ceva sa nu se mai repete niciodata! Sau ne multumim sa spunem ca “Dragnea a fost de vina” si cu asta basta?!?”, a scris fostul premier.

MAE: România va rămâne profund angajată în susţinerea Organizaţiei Naţiunilor Unite

România va rămâne „profund” angajată în susţinerea Organizaţiei Naţiunilor Unite, iar campania pentru obţinerea unui loc nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU a „consolidat profilul internaţional” al ţării noastre, arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

România nu a obţinut un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU în perioada 2020 – 2021, Estonia şi arhipelagul caraibian Saint Vincent şi Grenadine fiind alese vineri de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru a deveni, din ianuarie, membre nepermanente ale acestui for.

Ministerul român de Externe arată că ţara noastră s-a angajat „mai târziu” în această campanie pentru un loc de membru nepermanent al Consiliului de Securitate ONU, practic din 2017, „din dorinţa de a contribui la întărirea rolului unic al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), de garant al păcii şi securităţii mondiale, de promotor al dezvoltării durabile şi susţinător al drepturilor omului”.

„Indiferent de rezultatul final, acţiunile diplomatice derulate pe parcursul acestei campanii au consolidat profilul internaţional al României şi au condus la dinamizarea şi, în unele cazuri, relansarea relaţiilor bilaterale cu state membre ONU din areale geografice îndepărtate şi dificil accesibile, neacoperite de actuala reţea diplomatică a ţării noastre”, precizează MAE.

Totodată, campania a generat „o revigorare a dialogului României cu organizaţii regionale şi subregionale din întreaga lume şi o mai bună cunoaştere a realităţilor şi provocărilor pe care acestea le înfruntă”.

„România va rămâne profund angajată în susţinerea Organizaţiei Naţiunilor Unite, iar diplomaţia română va continua să se implice în promovarea obiectivelor acesteia şi să lucreze pentru a consolida locul României între naţiunile implicate în efortul de a asigura progresul către o lume mai sigură, mai liberă şi mai prosperă”, evidenţiază MAE.


Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!