Din decizia Curţii Constituţionale de la Chişinău rezultă că vineri, 7 iunie, este ultima zi în care poate fi format un Parlament funcţional. În caz contrar, preşedintele este obligat să dizolve sâmbătă, 8 iunie, Parlamentul.
„Astfel, data validării alegerilor reprezintă data expirării mandatului Guvernului, circumstanţă care determină necesitatea formării unui nou Guvern. Prin urmare, din textul clar al articolului 103 alin. (1) din Constituţie rezultă că termenul de trei luni (90 de zile) în care Parlamentul nou ales trebuie să formeze Guvernul curge de la data validării alegerilor”, scrie în decizia Curţii, informează Mediafax.
Curtea Constituţională a decis vineri că cele trei luni prevăzute în Constituţie „în care Parlamentul nou ales trebuie să formeze Guvernul curge de la data validării alegerilor”, adică din 9 martie. Prin urmare, dacă până duminică, 9 iunie, nu este format un Cabinet de Minişti, Igor Dodon este în drept să dizolve Legislativul, declanşând alegeri anticipate.
Aflat joi încă la Sankt Petersburg, unde participa la Forumul Economic Internaţional, preşedintele Igor Dodon declarase că partidele parlamentare ar avea timp numai până luni, 10 iunie, să negocieze o majoritate parlamentară şi un guvern. În cazul unui eşec, Dodon declara că va dizolva Parlamentul, declanşând alegeri anticipate. Pe 9 iunie se împlinesc trei luni de la validarea alegerilor generale din februarie, trei luni fără Parlament şi Guvern funcţionale – termen după care se convoacă noi alegeri, scrie Europa Liberă, potrivit Mediafax.
Liderii ACUM, Maia Sandu şi Andrei Năstase, au declarat într-un live pe Facebook că îi aşteaptă pe socialişti la Parlament, considerând că mai sunt câteva ore pentru formarea unui nou Guvern, după ce Igor Dodon a fost somat de Curtea Constituţională să dizolve Legislativul, potrivit Unimedia.
Cel puţin despre aceasta au anunţat liderii Platformei DA şi PAS în cadrul unui live pe Facebook, din sala Legislativului. „Mai avem câteva ore”, este mesajul transmis de liderii blocului ACUM.
Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este obligat de Curtea Constituţională să dizolve Parlamentul, dacă nu e funcţional până la finalul zilei de vineri, după 90 de zile de la data validării alegerilor parlamentare, se arată într-o decizie a Curţii. „Astfel, data validării alegerilor reprezintă data expirării mandatului Guvernului, circumstanţă care determină necesitatea formării unui nou Guvern. Prin urmare, din textul clar al articolului 103 alin. (1) din Constituţie rezultă că termenul de trei luni (90 de zile) în care Parlamentul nou ales trebuie să formeze Guvernul curge de la data validării alegerilor”, scrie în decizia Curţii, potrivit Mediafax.
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) a decis să nu facă alianţă nici cu PDM, dar nici cu blocul ACUM, ci să declanşeze alegeri anticipate, decizie adoptată de consiliul Republican al PSRM, potrivit site-ului Deschide.md.
„Socialiştii din start au propus negocieri şi formarea unei coliţii de Guvernare cu cei din ACUM. Au fost câteva discuţii, unele oficiale, unele neoficiale. N-au vrut să voteze candidatura noastra de speaker al Parlamentului, n-au vrut să ne ofere câteva ministere. Evident că nu putem să facem coaliţie cu ei. Da am vorbit şi cu PDM ca să nu fim învinuiţi că nu i-am ascultat şi pe ei, dar din start nu luam în calcul o coaliţie cu PDM”, a declarat preşedintele moldovean Igor Dodon.
Consiliul s-a întrunit după ce socialiştii au mers joi la o întânire cu reprezentanţii blocului ACUM, iar vineri dimineaţă au mers să se vadă cu reprezentanţii PDM. Potrivit socialiştilor, la Consiliul Republican au fost discutate, ambele oferte atât ale democraţilor cât şi cele ale blocului ACUM, potrivit Mediafax.
Toate acestea după ce miercuri, 5 iunie, Consiliul Politic Naţional al Partidului Acţiune şi Solidaritate, condus de Maia Sandu, a decis că va vota pentru un preşedinte al Parlamentului, propus de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova. Decizia a fost luată cu 46 de voturi „pentru” şi un vot „împotrivă”.
A doua zi, adică joi, Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr a decis să cedeze PSRM-ului funcţia de preşedinte al Parlamentului – decizie luată separat şi de Partidul Acţiune şi Solidaritate. În acelaşi timp, PPDA a condiţionat votarea preşedintelui Parlamentului şi a cerut PSRM-ului un angajament scris în public că va vota pachetul de legi „anti-oligarhice”, potrivit Mediafax.
Concomitent, PSRM a anunţat că va convoca pe 7 iunie Consiliul Republican pentru a decide dacă fac o alianţă cu blocul politic ACUM. În urma alegerilor din 24 februarie, PSRM a obţinut 35 de mandate, PDM – 30 de mandate, blocul ACUM – 26 de mandate, iar Partidul „ŞOR” – 7 mandate. Totodată, în Parlament au intrat şi 3 deputaţi independenţi.
De precizat este şi faptul că la începutul săptămânii la Chişinău au venit reprezentantul UE, în persoana lui Johannes Hahn, cel al Rusiei, Dmitrii Kozak, dar şi Bradley Freden, directorul Oficiului pentru Europa de Est din cadrul Departamentului de Stat, responsabil de relaţiile cu Moldova. Cei trei reprezentanţi au avut întâlniri particulare cu reprezentanţii celor trei partide politice de la chişinău care au cele mai mare şanse de a forma o majoritate parlamentară.