UPDATE: Patru persoane şi-au pierdut viaţa duminică în Sudan, unde protestatarii au declanşat o mişcare de nesupunere civică rapid luată ca ţintă de autorităţi, în timp ce intenţionează să menţină presiunea pentru a-i împinge pe generali să predea puterea în mâinile civililor, relatează AFP.
Bilanţul represiunii se ridică în prezent la 118 morţi şi peste 500 de răniţi după violenta acţiune de dispersare, săptămâna trecută, a unei tabere a protestatarilor civili din faţa sediului forţelor armate la Khartoum, potrivit Comitetului Central al Medicilor Sudanezi, apropiat mişcării de protest.
Două din cele patru persoane decedate duminică au fost lovite de gloanţe la Khartoum şi în oraşul învecinat Omdourman, iar celelalte, „bătute şi înjunghiate”, au murit la un spital din Omdourman, potrivit surselor medicale.
Aceste persoane sunt victime ale „Consiliului Militar de Tranziţie” şi „miliţiilor” sale, a acuzat comitetul. Manifestanţii acuză Forţele de susţinere rapidă (RSF) de a fi principalii autori ai împrăştierii brutale a protestatarilor instalaţi de la 6 aprilie în faţa cartierului general al armatei de la Khartoum şi ai represiunii care a urmat.
Liderul acestor grupări paramilitare, temutul general Mohamad Hamdan Daglo (zis şi Hamitul), de asemenea numărul doi al Consiliului Militar de Tranziţie (CMT), a afirmat că „nu va permite haosul”, la o zi după violenţa dispersare a taberei.
Un alt membru al Consiliului Militar a denunţat duminică „practicile nerezonabile” ale mişcării de protest, aruncând asupra acesteia „răspunderea deplină pentru evenimentele regretabile”.
„Consiliul a decis să întărească prezenţa forţelor armate, RSF şi a altor forţe regulate pentru revenirea la viaţa normală”, a avertizat acest membru al Consiliului, generalul Jamal al-Din Omar, într-un discurs televizat.
Forţele de securitate sudaneze au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii care construiau baricade în capitala Khartoum, relatează BBC, potrivit news.ro.
Cel puţin o persoană a murit în districtul Bahari conform medicilor opoziţiei. Activiştii au cerut „nesupunere civică” începând de duminică pentru ca armatei să îi fie cât de greu posibil să guverneze.
Totul are loc la o zi după ce o acţiune a armatei de a dispersa protestele a lăsat zeci de persoane moarte.
Principala grupare de protest susţine că mai mulţi angajaţi ai băncii centrale, aeroportului şi muncitori de la compania de electricitate au fost arestaţi înainte de începerea unei greve ca protest faţă de armată.
Asociaţia Profesioniştilor Sudanezi (SPA) a informat că angajaţii sunt ameninţaţi de autorităţi pentru a merge la serviciu în loc să participe la grevă.
Consiliul Militar Transnaţional (TMC) nu a comentat cu privire la situaţie.
Armata a preluat puterea în Sudan după proteste masive care au dus la înlăturarea de la putere a fostului preşedinte Omar al-Bashir în aprilie. Armata a promis atunci o tranziţie către un guvern civil.
Însă activiştii pro-democraţie susţin că nu pot avea încredere în consiliul militar după ce luni armata a intrat în forţă la o demonstraţie paşnică şi au respins orice ofertă de negocieri.
În paralele, trei persoane importante din opoziţie au fost arestate.