ANCOM, anunţ pentru utilizatorii platformei Netograf! Noi aplicaţii pentru mobil și desktop pentru români

Platforma Netograf a fost îmbunătăţită, prin implementarea unei noi aplicaţii web şi cu aplicaţii destinate terminalelor fixe pentru Windows şi Mac OS, precum şi cu aplicaţii destinate terminalelor mobile pentru Android şi IoS, potrivit vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Eduard Lovin.
Filip Stan
12 iun. 2019, 06:17
ANCOM, anunţ pentru utilizatorii platformei Netograf! Noi aplicaţii pentru mobil și desktop pentru români

„Am completat capabilităţile Netograf cu o nouă aplicaţie web şi cu aplicaţii destinate terminalelor fixe pentru Windows şi Mac OS şi aplicaţii destinate terminalelor mobile pentru Android şi IoS. Noile aplicaţii, în versiune beta în acest moment, oferă utilizatorilor posibilitatea de a măsura şi evalua parametrii de calitate tehnici pentru serviciul de acces la internet: viteza de transfer a datelor – download şi upload, întârzierea de transfer a pachetelor de date, variaţia întârzierii de transfer şi rata pierderii de pachete de date”, a explicat, marţi, Lovin, într-o întâlnire cu presa, potrivit Agepres.

Potrivit vicepreşedintelui ANCOM, testul prin intermediul aplicaţiei web se poate efectua din orice browser internet (Mozilla Firefox, Google Chrome, Safari, Opera, Edge) atât de pe echipamente fixe (desktop, laptop), cât şi de pe echipamente mobile (telefoane mobile, tablete).

Aplicaţiile mobile sunt disponibile în magazinele dedicate, respectiv: App Store pentru terminale cu sistem de operare iOS, şi Google Play Store pentru terminale cu sistem de operare Android.

În acelaşi timp, aplicaţiile destinate terminalelor fixe pentru Windows şi Mac OS se pot descarca şi se instala pe terminalul fix accesând linkul disponibil pe prima pagină a aplicaţiei web. Tot în acel loc sunt linkuri şi către magazinele aplicaţiilor mobile.

„Netograf este un instrument care oferă utilizatorilor posibilitatea de a verifica performanţa reală a serviciului de acces la internet în ceea ce priveşte viteza sau alţi parametri de calitate a serviciului, astfel încât atunci când există diferenţe importante, permanente sau regulate între această performanţă şi performanţa indicată de furnizorul de internet în contract, utilizatorul să beneficieze de remedii potrivit prevederilor legale şi contractuale. Pentru obţinerea valorilor contractuale pentru parametrii de calitate ai serviciului de acces la internet, în cadrul Netograf există o serie de recomandări pentru internet fix şi mobil (referitoare, de exemplu, la limitări datorate sistemului de operare, utilizarea unui terminal cu caracteristici inferioare, trafic de fundal în timpul efectuării măsurătorilor, utilizarea unui program antivirus sau firewall etc). În primul rând, le recomandăm utilizatorilor să consulte procedurile de măsurare a vitezelor disponibile în contractele furnizorilor de servicii de acces la internet, precum şi pe site-urile web ale acestora”, a afirmat oficialul ANCOM.

Conform procedurilor valabile pentru Netograf 2.0, în vederea verificării faptului că măsurătorile s-au desfăşurat în condiţii optime şi că rezultatele nu sunt influenţate de factori externi, s-au implementat o serie de verificări pentru detectarea eventualelor probleme. Astfel, în funcţie de tipul aplicaţiilor, se colectează o serie de indicatori precum încărcare procesor, încărcare memorie, trafic fundal download/upload înainte de test. Dacă pentru o măsurătoare se depăşeşte un anumit prag prestabilit pentru cel puţin unul dintre aceşti indicatori, aplicaţia evidenţiază factori care au influenţat măsurătoarea respectivă.

ANCOM notează că măsurarea parametrilor de calitate a serviciilor de acces la internet nu necesită crearea unui cont de utilizator, însă dacă acesta doreşte să îşi creeze un astfel de cont, aplicaţiile pentru terminale fixe şi mobile pun la dispoziţie o serie de funcţii suplimentare, cum ar fi posibilitatea de a dispune de grafice şi tabele cu valorile istorice ale testelor efectuate, dar şi de a programa teste care să se desfăşoare la intervale de timp periodice, pe parcursul uneia sau mai multor zile.

Utilizatorul nelogat poate accesa istoricul ultimelor 30 de teste realizate prin intermediul aplicaţiilor fixe şi mobile în formă tabelară, poate accesa fiecare test şi vizualiza detalii aferente acestuia. În schimb, utilizatorul logat are acces la mai multe facilităţi în ceea ce priveşte accesarea propriului istoric de măsurători în cadrul aplicaţiilor web, fixe şi mobile.

„Astfel, pe lângă vizualizarea în formă tabelară a tuturor măsurătorilor efectuate logat, realizate pe orice tip de aplicaţie, tehnologie, dispozitiv şi pentru orice furnizor şi ofertă şi a detaliilor aferente, acesta poate vizualiza măsurătorile şi în formă grafică şi le poate downloada în format csv sau pdf. Utilizatorul logat poate selecta perioada (implicit sunt afişate măsurătorile efectuate în contul respectiv în ultimele 30 de zile), furnizorul sau tipul de ofertă pentru care doreşte afişarea istoricului. În plus, acesta are acces la filtre suplimentare care îi permite să aleagă tipul de dispozitiv, de aplicaţie şi conexiune pentru care doreşte afişarea istoricului”, a spus Eduard Lovin.

Noua versiune Netograf dispune şi de secţiunea Hartă, disponibilă prin browser şi prin intermediul căreia testele efectuate de către utilizatori pentru internet fix şi mobil pot fi vizualizate separat pe harta României sub formă grafică, în reprezentare automată sau heatmap.

„Utilizatorul poate selecta locaţia unde doreşte să vizualizeze reprezentarea pe hartă a măsurătorilor. De asemenea, acesta poate alege perioada aferentă reprezentării, parametrul de calitate măsurat sau furnizorul de servicii pentru care doreşte să vizualizeze reprezentarea pe hartă. Harta nu este încă populată cu măsurători. Va fi populată în momentul în care vor exista suficiente măsurători, astfel încât aceasta să fie relevantă. Îi încurajăm pe utilizatori să folosească Netograf, având în vedere că furnizorii nu au voie să taxeze, să deducă din traficul aferent planului tarifar, să limiteze sau blocheze traficul de date al utilizatorilor finali dinspre şi înspre Netograf’, a menţionat oficialul ANCOM.

Netograf.ro este aplicaţia de monitorizare şi evaluare a calităţii serviciului de acces la internet, dezvoltată de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor din România un instrument independent (nu depinde de serverele puse la dispoziţie de furnizori şi/sau de amplasarea acestora), obiectiv (prezintă calitatea serviciului de acces la internet aşa cum este experimentată de către utilizatori, aceasta măsurându-se în raport cu un punct unic pentru toţi utilizatorii de servicii de acces la internet din România) şi gratuit.

Prin Netograf au fost efectuate, în primul semestru al anului 2018, peste 177.000 de teste validate, cu 30% mai multe decât în ultimele şase luni ale anului anterior. Vitezele medii de transfer de date la internet fix au fost generate pe baza unui număr de 142.453 de teste efectuate pentru primii cinci furnizori de internet fix, iar vitezele medii de transfer de date la internet mobil au fost generate pe baza a 29.167 de teste validate pentru toţi furnizorii de internet mobil.

 

DailyBusiness
Salarii regale la Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Ce venituri au liderii în plină austeritate
Spynews
Cum prepari cea mai bună ruladă cu mere cu blat turnat. Un desert plin de savoare, super-ușor de făcut acasă
Bzi.ro
Cu ce se ocupă iubita lui Cuza de la Neatza! Alexandra a fost inițiată de Ema Uta!
Fanatik.ro
Netflix, anunț important despre cel mai popular serial. Vine și sezonul trei, după ce primele două au rupt orice top
Capital.ro
Călin Georgescu, eliminat definitiv din cursa prezidențială! Îl trădează fix prietenii
Playtech.ro
Produsul de 40 de lei care îţi scade factura la gaze considerabil. Menţine căldura în locuinţă
DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Adevarul
Fenomenul medicilor agresați de pacienți, de necontrolat. Polițist: „Medicii se autosabotează”. Care ar fi soluțiile
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Bianca Mitroi și Robert Braia de la Insula iubirii s-au împăcat? Cum au fost surprinși în aceeași locație / FOTO
Spynews
Actriţă celebră, moartă din cauza gripei. Avea 48 de ani și era mama a doi copii / FOTO
Evz.ro
Vreme la extreme: când prea frig, când prea cald. Prognoza pentru februarie
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când vor fi livrate pensiile pentru luna februarie. Poștașii vor distribui banii cu întârziere
Cancan.ro
Ninsori și furtuni electrice. Meteorologii Accuweather anunță o primăvară cum n-a mai fost în București
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Gheorghe Dincă, nevinovat?! Cutremur total la Caracal după aproape 6 ani: Trăiește!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
El e tânărul care a murit electrocutat acasă, când făcea grătar! Tiberiu avea doar 22 de ani: "Era voinicuț, era ascultător"
substantial.ro
Bogații ruși aduc banii înapoi în țară: creștere spectaculoasă a imobiliarelor de lux la Moscova
MediaFlux
CONCEDIILE se ADAUGĂ la PENSIE! Casa de PENSII a explicat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bianca Censori-femeia dezbrăcată aproape complet la Premiile Grammy. Legătura ei cu Kim Kardashian