Multe gastrite sunt produse de microbul denumit Helicobacter pylori, care populează stomacul. Acest microb poate duce la apariţia gastritei, a ulcerului gastro-duodenal şi în timp, chiar a cancerului gastric. De aceea, această afecţiune nu trebuie neglijată şi trebuie tratată corespunzător.
Potrivit nutriţionistului Corina Zugravu, alimentele bogate în fibre, alimentele prea reci sau prea calde sunt interzise persoanelor care au gastrită.
„Gastrita este inflamaţia peretelui, mucoasei gastrice, deci orice este agresiv pentru mucoasă este automat interzis. Trebuie evitate alimentele bogate în fibre (salate crude de varză, fasole, ceapă, pâine cu tărâţe), alimentele prea reci sau prea calde, care sunt înghiţite rapid şi nu au timp să fie condiţionate la temperatura corpului printr-o masticaţie prelungită”, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Corina Zugravu.
Trebuie evitate condimentele iritante, deoarece stimularea gustativă intensă produce o secreţie puternică de sucuri gastrice care nu sunt suportate de stomacul sensibilizat.
„Sunt interzise şi condimentele iritante, de tipul piperului, ardeiului iute, muştarului. Atenţie şi la alimentele de consistenţă crescută: ele trebuie mestecate bine înainte de înghiţire”, a precizat medicul nutriţionist.
Mai mult, „o altă categorie care trebuie mult limitată este cea a băuturilor acidulate (sucuri, bere). Băuturile alcoolice de orice fel, mai ales spirtoasele, trebuie să dispară măcar temporar din alimentaţie”.