„Dan Diaconescu a apreciat în mod constat că descalificarea sa este nelegală, în raport cu motivarea din decizia respectivă. Domnia sa nu a refuzat semnarea unui contract negociat, autoritatea contractantă a refuzat negocierea contractului. Nu şi-a modificat oferta, a propus nişte clauze contractuale pentru a proteja Oltchimul şi angajaţii de la Oltchim. El consideră că descalificarea sa a fost prematură pentru că nu s-a respectat nici măcar nici termenul de 10 zile”, a declarat avocatului lui Dan Diaconescu, Daniel Fenechiu, la România TV.
„Mai este şi acel motiv, în legătură cu obligaţia domniei sale de a face dovada faptului că avea resursele necesare, dânsul fiind de părere că nu era obligat să arate dovada, doar dacă ar fi semnat contractul şi nu ar fi plătit”, a mai declarat Daniel Fenechiu.
Daniel Fenechiu a mai explicat că Dan Diaconescu este nemulţumit de procesul de privatizare pentru că, „de la început, sub pretexul solicitării să arate banii şi cu condiţia negocierii contractului, au dus la denigrarea domniei sale şi scoaterea lui din cursă”.
Liviu Pop, ministru delegat pentru Dialog Social, consideră că procesul pe care îl va intenta Dan Diaconescu statului nu prezintă un pericol pentru privatizarea Oltchim.
„Cred că Dan Diaconescu a înţeles ca Oltchim nu este Elodia. Pentru Guvern este important să se relanzese activ la Oltchim şi să se pregătească privatizarea la acest combinat. Nu încurcă cu absolut nimic ceea ce se face în comisia pentru Oltchim. E o procedură pe care experţii de la ministerul de Finanţe, toţi creditorii şi experţii din cadrul combinatului încearcă să o finalizeze foarte repede. Demersul juridiuc al lui Dan Diaconescu nu are nicio legatură cu acest proces”, a declarat Liviu Pop pentru România TV.
„Noi pregătim privatizarea în 6 luni de zile şi dupa aceea să vedem ce se va întampla în viitorul posibil proces al lui Dan Diaconescu”, a mai precizat ministrul Liviu Pop.
Premierul Victor Ponta a reacţionat la ultimele declaraţii ale lui Dan Diaconescu, care a susţinut din nou că dispune de 45 milioane euro pentru preluarea Oltchim, şi a afirmat că acest „circ” a costat deja foarte mult România şi că speră ca procurorii să analizeze sesizarea penală depusă de OPSPI.
Dan Diaconescu a fost declarat câştigător, în urmă cu aproape două săptămâni, al licitaţiei pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat. Contractul de preluare a acţiunilor nu a fost semnat, întrucât Dan Diaconescu nu a prezentat OPSPI dovezi că deţine suma pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri. Astfel, privatizarea a eşuat.