Schimbare de gardă. România a predat Finlandei Preşedinţia Consiliului UE pe componenta Sănătate

România a predat Finlandei, vineri, la finalul Reuniunii Formale a miniştrilor Sănătăţii din cadrul Consiliului UE, Preşedinţia Consiliului UE pe componenta Sănătate. Ministrul Sorina Pintea a afirmat că România a dovedit că a avut o Preşedinţie de succes în domeniul Sănătăţii, cu progrese esenţiale înregistrate pe teme de actualitate şi cu impact direct asupra pacientului.
Ionela Marcu
14 iun. 2019, 14:00
Schimbare de gardă. România a predat Finlandei Preşedinţia Consiliului UE pe componenta Sănătate

România îşi încheie mandatul de la şefia Consiliului Europei. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a prezidat, vineri, la Luxemburg, Reuniunea Formală a miniştrilor Sănătăţii în cadrul Consiliului UE, se arată într-un comunicat de presă transmis de MS.

„În domeniul sănătăţii, Preşedinţia română a Consiliului UE a continuat eforturile de a face progrese în ceea ce priveşte temele cu impact şi beneficii pentru starea de sănătate a pacienţilor din Uniunea Europeană. Toate priorităţile Preşedinţiei române pe domeniul sănătăţii au abordat subiecte de actualitate, cu scopul de a îmbunătăţi calitatea serviciilor şi a asistenţei medicale pentru pacienţi, peste tot în Uniunea Europeană”, a spus Pintea, citată în comunicat.

Agenda de vineri a Consiliului de Sănătate a inclus adoptarea „Concluziilor privind combaterea rezistenţei la anti-microbiene”, propuse de Preşedinţia română şi unanim susţinute de miniştrii sănătăţii din statele membre.

Preşedinţia României la Consiliul UE a organizat, în 1 martie, la Bucureşti, conferinţa la nivel înalt cu titlul „Paşii următori pentru a transforma UE într-o regiune de bune practici în combaterea rezistenţei la antimicrobiene prin abordarea O singură sănătate”. Pe baza rezultatelor conferinţei a fost realizat documentul sinteză care a stat la baza elaborării acestor concluzii ale Consiliului, având trei obiective-cheie: – îmbunătăţirea măsurilor de prevenire şi control al infecţiilor şi optimizarea utilizării antibioticelor în sectoarele uman, animal şi de mediu, sub umbrela „O singură sănătate”; – întărirea dezvoltării şi implementării planurilor naţionale de acţiune; – încurajarea solidarităţii între ţări prin activităţi comune de combatere a rezistenţei la antimicrobiene.

MS arată că dezbaterile de pe parcursul conferinţei şi de la nivelul grupului de lucru al Consiliului au dus la adăugarea în aceste concluzii a unor elemente importante legate de: încurajarea cercetării şi dezvoltării de noi antimicrobiene şi abordări alternative; sporirea conştientizării şi înţelegerii rezistenţei de către public, profesioniştii din domeniul medical, fermeri şi veterinari; supravegherea rezistenţei şi consumului de antimicrobiene atât în sectorul sănătăţii umane, cât şi în cel al sănătăţii animalelor; lărgirea bazei de dovezi referitoare la dezvoltarea şi răspândirea rezistenţei în mediu etc.

De asemenea, miniştrii sănătăţii din UE au avut, tot vineri, discuţii privind „Facilitarea investiţiilor pentru transformarea şi îmbunătăţirea sistemelor de sănătate”. În cadrul dezbaterilor, miniştrii au subliniat că fondurile UE reprezintă un instrument valoros şi o necesitate pentru dezvoltarea sitemelor de sănătate.

Totodată, Preşedinţia română a informat Consiliul UE cu privire la situaţia actuală în ceea ce priveşte propunerea de Regulamentul pentru evaluarea tehnologiilor medicale.

Conform sursei citae, eforturile României s-au concentrat asupra a două dintre principalele arii de colaborare la nivelul UE în acest domeniu, referitoare la consultările ştiinţifice comune şi la identificarea tehnologiilor medicale emergente, precum şi la cadrul general de sprijin.

Sorina Pintea i-a informat pe omologii din UE despre câteva din reuniunile organizate de Preşedinţia română, pe lângă Reuniunea Informală a miniştrilor Sănătăţii din statele membre ale UE, la care au participat peste 140 de delegaţi, au mai fost organizate reuniuni şi conferinţe, printre care Conferinţa de nivel înalt privind combaterea rezistenţei antimicrobine (AMR), Atelierul de lucru privind îmbunătăţirea programelor de vaccinare şi creştere a acoperirii vaccinale în UE, Seminarul pe oncologie privind detectarea timpurie şi screening-ul de cancer şi Reuniunea de nivel înalt privind sănătatea digitală (eHealth).

„România a dovedit că a avut o Preşedinţie de succes în domeniul Sănătăţii, cu progrese esenţiale înregistrate pe teme de actualitate şi cu impact direct asupra pacientului. Aş dori să îi mulţumesc domnului comisar Vythenis Andriukaitis, pentru suportul acordat în această perioadă. A fost o adevărată onoare să prezidez această reuniune de Consiliu şi să abordez cu omologii mei subiecte extrem de importante pentru cetăţeni şi, de ce nu, pentru viitorul nostru”, a spus ministrul Sănătăţii.

La finalul dezbaterilor, ministrul român al Sănătăţii a predat omologului finlandez ştafeta Preşedinţiei la Consiliul Uniunii Europene.

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Vlad Pascu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a ucis doi tineri în 2 Mai. Decizia nu este definitivă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Pensionare anticipată 2025. Cine poate ieși la pensie mai devreme și câți bani primește. Aceasta este metoda de calcul
Capital.ro
Călin Georgescu NU poate fi oprit. Maestrul Florin Zamfirescu a amuțit România: Câștigă cu 80%
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
După ce a lovit un câine, un șofer cu mașina avariată nu reușește să-i găsească stăpânul. Motivul pentru care este refuzat de Poliție
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețetă de mini pancakes pentru micul dejun. Au puține calorii și se mănâncă cu zahăr pudră
Spynews
Cine sunt românii care în 2025, în locul voucherelor pentru alimente, ar putea primi pachete cu mâncare. Anunțul făcut de Marcel Boloș
Evz.ro
Apelul la care nu trebuie să răspunzi niciodată. E o mare escrocherie
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Bugetul pentru 2025. Care sunt ministerele care vor primi mai mulți bani și de unde se vor face concedieri masive în 2025
Cancan.ro
Menajera l-a costat mariajul, iar divorțul, casa! Unde a ajuns să locuiască fostul campion român, după ce a rămas fără vila din
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Verdict final pentru Călin Georgescu: Încalcă principiile fundamentale ale Constituției României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Doi ostatici israelieni eliberați de Hamas în Fâșia Gaza
MediaFlux
CAZARE, transport și ASIGURARE pentru cei din DIASPORĂ. Ministerul Muncii AJUTĂ ROMÂNII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România