„Vor fi date 48 de apartamente, dar nu sunt toate gata mobilate„, a spus primarul, care se afla în Confort City.
Din totalul apartamentelor pentru cei afectaţi de incendiu, 12 au fost predate, luni, pentru o parte dintre cei care locuiau la mansarda blocului, respectiv la nivelul 11.
Potrivit lui Iacob, dezvoltatorul imobiliar se va ocupa de cazarea tuturor celorlalte familii, până la refacerea blocului, care va începe joi.
În imobilul care a luat foc pe 2 octombrie au fost afectate 243 de apartamente, potrivit primarului, care a precizat că majoritatea locatarilor au fost cazaţi la hotelul aceluiaşi dezvoltator.
Incendiul din ansamblul rezidenţial Confort City, aflat în localitatea ilfoveană Popeşti-Leordeni, la graniţa cu Sectorul 3 al Capitalei, a izbucnit în 2 octombrie, la mansarda unui bloc.
Echipaje de intervenţie au constatat că mansarda construcţiei ardea în proporţie de 100 la sută şi se extindea către etajele 10 şi 9. Incendiul a fost stins după mai multe ore, intervenţia pompierilor fiind îngreunată de barierele de acces şi de maşinile parcate în zonă, dar şi de faptul că reţeaua de hidranţi a complexului Confort City nu a funcţionat.
Blocul afectat de incendiu nu avea nevoie de autorizaţie privind securitatea la incendiu eliberată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, pentru că nu era mai înalt de 11 niveluri.
Aproximativ 640 de persoane au fost afectate de incendiul din complexul Confort City, în urma căruia au fost distruse aproape în totalitate 24 de apartamente aflate la mansardă, iar majoritatea celor de la etajul 10 au suferit daune în proporţie de 10-30 la sută. Totodată, unele dintre apartamentele situate la etajele inferioare au suferit daune de maximum 5 la sută, din cauza apei folosite la stingerea incendiului, iar pe o suprafaţă de aproximativ 5 la sută a fost afectată izolaţia de polistiren a imobilului, potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
Dezvoltatorul imobiliar al complexului, Domus Stil Construct, a anunţat, la două zile după incendiu, că va începe, imediat ce autorităţile o vor permite, reabilitarea blocului afectat de incendiu de marţi, iniţial pe propria cheltuială, fără a se face însă răspunzător de prejudiciile produse şi putând apela ulterior la societăţile de asigurări.
Reprezentanţii Domus Stil au mai precizat că începând de luni, 8 octombrie, vor pune la dispoziţia tuturor proprietarilor ale căror apartamente au fost „distruse de incendiu” alte locuinţe, în cadrul complexului, până la readucerea celor distruse la stadiul iniţial. Aceste apartamente vor beneficia de băi funcţionale, mobilier de dormitor, precum şi utilităţile de bază necesare (apă curentă şi electricitate).
Contactat de Mediafax, directorul de comunicare al Domus Stil, Florin Munteanu, a precizat că se face tot posibilul pentru ca respectivele apartamente să fie alimentate şi cu gaze „cât de curând”.
În ceea ce-i priveşte pe proprietarii apartamentelor care nu mai dispun, în prezent, de utilităţi, aceştia pot fi cazaţi în continuare în hotelurile Rin Grand Hotel şi Rin Express, ale aceluiaşi dezvoltator, până când apartamentele lor „vor avea condiţii de bază necesare locuirii”. Oamenii cazaţi la hotel vor avea micul dejun şi cina incluse, potrivit unui comunicat Domus Stil.
„Imediat ce reprezentanţii autorităţilor care investighează natura şi cauzele incendiului vor permite, vom proceda la refacerea instalaţiilor sanitar-termice şi electrice în vederea reluării în cel mai scurt timp a furnizării de utilităţi în imobilele afectate. Toate cheltuielile aferente lucrărilor menţionate la punctul anterior vor fi asumate, în primă fază, de societatea noastră, exclusiv în scopul de a ieşi din impasul existent în momentul de faţă şi de a asigura un cadru adecvat reintrării cât mai rapide în normalitate, fără a se face însă răspunzătoare de prejudiciile produse în urma incediului”, au mai arătat reprezentanţii Domus Stil Construct, în comunicatul din 4 octombrie.
Florin Munteanu a precizat, luni, că dezvoltatorul aşteaptă deocamdată rezultatele anchetei derulate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).
Comisia de anchetă, formată din specialişti de la ISU Bucureşti, ISU Ilfov şi ai Inspectoratului de Poliţie al judeţului Ilfov, s-a constituit pentru a stabili cauza probabilă a incendiului. Sunt verificate, astfel, mai multe cauze posibile, cum ar fi un scurtcircuit, neglijenţa, respectiv o ţigară uitată aprinsă, sau un aparat de aer condiţionat montat în exterior care s-a aprins, aşa cum susţin unii martori la incendiu.
Cercetarea la faţa locului s-a încheiat în 4 octombrie, însă rezultatele anchetei nu au fost deocamdată făcute publice.
Unul dintre locatarii blocului a spus că varianta scurtcircuitului este cea pe care au exprimat-o, neoficial, pompierii în timpul intervenţiei pentru stingerea incendiului. Acesta a precizat că pompierii le-au spus atunci locatarilor că incendiul ar fi putut fi cauzat de un scurtcircuit la cablurile care treceau pe sub acoperiş, în mansardă.
Zeci de locatari ai blocului afectat de incendiu voiau să ceară dezvoltatorului imobiliar să le restituite sumele plătite pentru locuinţe sau să le dea o altă casă într-un alt imobil. Locatarii spuneau că, din motive de siguranţă, nu sunt de acord să locuiască în continuare în blocul afectat de incendiu, chiar dacă acesta va fi reabilitat.