Sorina Pintea susţine înfiinţarea unei asociaţii a spitalelor

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat marţi că susţine înfiinţarea unei asociaţii a spitalelor, care să reprezinte "o portavoce" a unităţilor medicale în negocierile cu autorităţile centrale.
Iulian Tudor
18 iun. 2019, 10:27
Sorina Pintea susţine înfiinţarea unei asociaţii a spitalelor

„Încă înainte de a prelua portofoliul Sănătăţii mă gândeam că este nevoie de o organizaţie, de o asociaţie, care să poată fi o portavoce a spitalelor în negocierile cu ministrul Sănătăţii, cu preşedintele Casei şi, nu în ultimul rând, cu ministrul Finanţelor. Deci, avem nevoie de o asociaţie a spitalelor, ştiţi foarte bine. Şi sper că în aceste două zile veţi lua o decizie în acest sens, pentru că vreau să discut cu reprezentanţii acestei asociaţii. Vreau să îi pun la masă pe acei reprezentanţi, astfel încât să negocieze inclusiv cu ministrul Finanţelor”, a precizat ea, în cadrul primei ediţii a Forumului Naţional al Spitalelor.

Ministrul a subliniat că îşi doreşte de la sistemul de sănătate „empatie, schimbarea mentalităţilor”, după ce în debutul forumului a fost prezentat un mesaj video cu opinia cetăţenilor despre unităţile medicale din România.

Ea a adăugat că va continua vizitele inopinate în spitale.

„M-aţi auzit în nenumărate rânduri spunând că 80% din managerii de spitale din România nu au ce căuta în spitale. Şi foarte mulţi dintre dvs. – nu, poate, cei prezenţi aici – aţi făcut nişte comentarii. Dar ştiţi foarte bine că am dreptate. Spuneau pacienţii că îşi doresc curăţenie, mai multă empatie. Aşa ceva nu se cumpără, ştiţi foarte bine. Am fost acuzată că fac vizite inopinate pentru imagine. Le voi continua, dar nu le-am făcut şi nu le voi face pentru imagine, ci pentru a avea grijă de cei pe care i-aţi auzit astăzi”, a menţionat ea.

Pintea a arătat că mai mulţi pacienţi i-au semnalat faptul că sunt nevoiţi să îşi cumpere medicamente, dar că în urma verificărilor a reieşit că unităţile medicale în care au apărut astfel de probleme aveau de fapt un excedent bugetar.

Ministrul a contrazis şi ipotezele referitoare la blocarea unor posturi, menţionând că spitalele au posibilitatea de a face angajări.

„Discutăm despre finanţare, despre faptul că unii dintre pacienţi trebuie să îşi cumpere medicamentele, aşa cum aţi auzit. Să ştiţi că multitudinea de mesaje pe care le primesc la Ministerul Sănătăţii sunt în mare parte legate de aceste aspecte. Şi am făcut şi nişte verificări. Spitalele respective aveau excedent. Deci puteau să achiziţioneze medicamentele necesare pacienţilor. Nu o făceau, nu ştiu de ce. Discutăm despre lipa de personal. S-a spus – inclusiv în presă, în ultima perioadă – că sunt blocate posturi, că nu există buget, că nu există contract semnat cu Casa de Asigurări de Sănătate. Ba da, dragi colegi, în momentul în care bugetul de stat este aprobat, aveţi posibilitatea să scoateţi posturi la concurs. Şi nu să îmi spuneţi în calitate de manageri: ‘Noi am vrea, dar nu ne lasă directorul financiar’. Sunt în sală câţiva care mi-au dat acest răspuns”, a precizat ministrul.

Pintea a mai spus că 2018 a fost „anul investiţiilor în oameni”, al majorărilor salariale, 2019 este „anul investiţiilor în echipamente, în dotări”, iar 2020 va fi „anul programelor naţionale, al extinderii acestor programe”.

„Până la urmă, lucrurile se fac pe rând, într-o cronologie pe care am discutat-o cu toţii. Dar şi aici am întâmpinat probleme. Ştiţi foarte bine: cu unii dintre dvs nu se mai opreau discuţiile. Îmi spuneaţi că doriţi servicii medicale noi. Un entuziasm care m-a cuprins, mărturisesc, şi pe mine. Pe alţii a trebuit să îi sun, să îi rog frumos să solicite aparatură medicală. A trebuit să facem noi demersuri la autorităţile locale, astfel încât să vă rog să cereţi bani. Am fost în foarte multe spitale în ultima perioadă şi vreau să vă spun că am întâlnit oameni extraordinari, oameni care nu au ieşit în faţă prea mult, dar care m-au marcat. Sunt spitale mai mici, spitale de suport, care într-adevăr s-au luptat să supravieţuiască şi pe care aş dori să le felicit din tot sufletul. Un gând special pentru Spitalul Dezna din Arad”, a adăugat ea.

DailyBusiness
Ratele românilor, în pericol să crească iar? Anunțul BNR
Spynews
Lambada a născut! Prima dragoste a lui Tzancă Uraganu l-a făcut tată din nou
Bzi.ro
Ce salarii au chefii de la MasterChef 2024. Cine primește cei mai mulți bani
Fanatik.ro
Planta pe care e bine să o plantezi la final de septembrie. Vei avea flori colorate întreaga vară, dar și o grădină mai frumoasă
Capital.ro
Noua super funcție a lui Klaus Iohannis. Postul pe care îl poate ocupa din 2025
Playtech.ro
Ioana Năstase, apariție spectaculoasă la 50 de ani. Are o siluetă de vis, zici că e o adolescentă
DailyBusiness
Ploile mătură România! Anunț major al meteorologilor
Adevarul
Fost consilier prezidențial la Kremlin: ”Când Putin va pleca, întregul sistem politic va fi distrus și se va ajunge la o situație de haos”
Spynews
Poliția Română cere ajutorul cetățenilor pentru găsirea incendiatorului din Parlament. Cum arată bărbatul / FOTO
Spynews
Ce relație are Mira cu soacra ei. Cântăreața a rămas surprinsă când a văzut cum a așteptat-o mama lui Levi Elekes | VIDEO
Evz.ro
De ce a dat-o Pepe în judecată pe Raluca Pastramă
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Cancan.ro
Nelson Mondialu ZGUDUIE showbizul! A rupt tăcerea despre Liana, după nunta lui Livian: „E fata mea adoptată”
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Cod galben de ploi torențiale și vijelii până joi, 19 septembrie. Sunt vizate 9 județe
Capital.ro
Stare de alertă în capitala Ungariei! Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta
StirileBZI
Se dau 500 de lei în plus la al 13-lea salariu! Banii intră în cont în decembrie 2024, de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
stirilekanald.ro
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
substantial.ro
Explozie majoră la un depozit de rachete în regiunea Tver, Rusia
MediaFlux
DISPARE ORA de IARNĂ! S-A VOTAT în UE!
Shtiu.ro
De unde vine expresia 'a da milităria jos din pod'! Nu te-ai fi gândit!