Evaluare Naţională 2019: Cum se depune constestaţie şi cum se modifică nota

Edu.ro Evaluare Națională 2019. Primele rezultate se afișează pe 25 iunie, când se depun și constestațiile. Află cum poți să depui contestație și rezultate finale.
Iulian Tudor
21 iun. 2019, 06:29
Evaluare Naţională 2019: Cum se depune constestaţie şi cum se modifică nota

Edu.ro Evaluare Națională 2019 – La proba scrisă de Limba și Literatura Română absolvenții de clasa a VIII-a au avut de rezolvat două subiecte – la subiectul I, punctul B, elevii au avut de redactat o argumentație prin care să demonstreze că fragmentul din „Ultima cursă” de Horia Lovinescu aparține genului dramatic.La subiectul II, punctul B, aceștia trebuie să realizeze o compunere în care să prezinte o întâmplare petrecută acasă sau la școală, în timpul unei activități de lectură.

Citeşte şi SUBIECTE MATEMATICĂ CLASA A VIII-A EVALUARE NAŢIONALĂ 2019. Ce au de rezolvat elevii

Cei nemulțumiți de notele primite, pot depune contestație pe data de 25 iunie 2019, atunci când se afișează și primele rezultate, înainte de contestații. Contestațiile la Evaluarea Națională se depun între orele (orele 14:00 – 20:00), iar soluționarea acestora va avea loc pe data de 29 iunie 2019.

Edu.ro Evaluare Națională 2019 – Cum depui contestație

Pentru a depune contestaţie pentru nota la Evaluarea Naţională, elevii trebuie să completeze o cerere adresată preşedintelui comisiei de contestaţii în care vor cere reexaminarea lucrării.

Candidatul major şi părinţii/reprezentanţii legali ai candidatului minor pot solicita comisiei judeţene/a municipiului Bucureşti de organizare a evaluării naţionale să vadă lucrarea/lucrările proprie/proprii a/ale propriului copil numai după afişarea rezultatelor finale după contestaţii. La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoţit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal.

Potrivit metodologiei, constațiile scrise se depun și se înregistreaza la unitatea de învațământ, în perioada prevazută de calendarul Evaluării Naționale. Constațiile depuse sunt înregistrare de președintele comisiei, alături de un alt membru al comisiei. Ulterior, sunt centralizate contestațiile, iar notele inițiale sunt secretizate.

Tot în metodologie se arată că lucrările se înainteaza, prin delegat, comisiei judetene /a municipiului Bucuresti de contestații, singura în măsura să acorde o nouă notă lucrării. De asemena, se transmite și un borderou în care se menționează proba de examen, numărul de ordine al lucrărilor și numărul de pagini pentru fiecare lucrare contestată.

În cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult 0,50 puncte, notele obţinute se trec, pe fiecare lucrare în parte, cu cerneală roşie, de către profesorii evaluatori, după ce este verificată concordanţa cu borderourile individuale, şi se semnează de aceştia. Nota finală se trece pe lucrare, în prezenţa profesorilor evaluatori, de către preşedintele comisiei. Preşedintele comisiei calculează nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire şi semnează.

În cazul în care diferenţa între notele acordate de cei doi evaluatori este mai mare de 0,50 puncte, lucrarea va fi recorectată de alţi doi profesori evaluatori numiţi de preşedintele comisiei. Nota rezultată este nota care se trece pe lucrare şi reprezintă nota finală. Sub nota semnează cei patru evaluatori şi preşedintele comisiei. Numărul pachetului şi numărul de ordine al lucrărilor care necesită a treia evaluare sunt consemnate într-un proces-verbal, semnat de cei amintiţi anterior.

După încheierea evaluării şi deschiderea lucrărilor, preşedintele comisiei de contestaţii analizează notele acordate după reevaluare, în comparaţie cu cele acordate iniţial. Dacă se constată diferenţe de notare mai mari de 1 punct, în plus sau în minus, între notele de la evaluarea iniţială şi cele de la contestaţii, preşedintele comisiei de contestaţii numeşte o a treia comisie formată din alţi doi profesori cu experienţă, alţii decât cei care au evaluat iniţial lucrările în centrul de contestaţii.

Reevaluarea se va face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu stricteţe baremul de evaluare şi toate procedurile de evaluare. Nota acordată de a treia comisie este nota finală a comisiei de contestaţii. Această notă nu mai poate fi modificată, aceasta reprezentând nota obţinută de candidat la proba respectivă.

Calendar Evaluare Națională 2019

Prima probă scrisă din cadrul examenului va avea loc la Limbă Română, în data de 18 iunie.

Următoarea probă scrisă, la matematică, se va desfășura în data de 20 iunie, iar ultima, la limbă și literatură maternă-pentru elevii care au studiat această disciplină, este programată în data de 21 iunie.

Afișarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 25 iunie (până la oră 12:00), procedura urmată de înregistrarea contestațiilor, în intervalul orar 14:00-20:00.

Examenul se va încheia sâmbătă, 29 iunie, cu afișarea rezultatelor finale.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Ce înseamnă culorile de pe ambalajele de pâine, de fapt. Mulți români le cumpără, dar puțini sunt atenți la acest detaliu
Capital.ro
TAXE mărite pentru români. Oamenii vor fi obligați la plată chiar din 2025: Mutăm dintr-un buzunar în altul
Playtech.ro
Moneda din 2003 care îţi aduce bani după Paşte. Este românească şi sigur o aveai şi tu în buzunar
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Știința îmbălsămării Papei Francisc: Pas cu pas, cum este pregătit trupul pentru a fi expus timp de trei zile fără semne vizibile de descompunere
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Fenomenul turistic post-Schengen: Destinația care îi atrage pe români
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Unde va fi înmormântat Papa Francisc și cine l-ar putea înlocui pe acesta, potrivit Bisericii Catolice
Cancan.ro
CTP susține că JD Vance ar fi vinovat de moartea Papei Francisc. Care e motivul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România e în doliu. Sportul românesc a pierdut cel mai mare antrenor chiar în a doua zi de Paște. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Cine ar putea să îl înlocuiască pe Papa Francisc. Următorul șef al Bisericii Catolice ar putea fi de culoare
Pensionarii cu vârsta de peste 65 de ani care primesc indemnizație socială vor primi bani pe cardurile
MediaFlux
Mâncare gratis pentru toată lumea. Revoluția globală Incredible Edible poate ajunge în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Inima simplă a unui Papă complicat: întâmplările care l-au făcut om, înainte să devină Sfânt Părinte