„Securitatea internă a UE înseamnă nu doar siguranţa persoanei şi bunurilor sale, ci şi eliminarea discrepanţelor economice, distribuţia corectă a veniturilor publice, previzibilitatea socială. Infracţiunile la frontierele externe afectează inclusiv aceste aspecte ale vieţii, prin generarea de evaziune fiscală, crearea de decalaje economice şi sociale. (…) România, în calitate de stat membru al UE, este preocupată să asigure libertatea de circulaţie a persoanelor, bunurilor şi serviciilor care tranzitează frontiera în mod egal, dar şi un control eficient pe graniţele externe adaptat la mijloacele în continuă diversificare al celor care nu au bune intenţii. Tocmai de aceea, revizuim periodic măsurile de combatere a traficului la frontieră în funcţie de noile realităţi sau de priorităţile României, cele mai recente modificări le-am făcut la nivelul Guvernului în cursul anului trecut, pentru că, deşi ameninţările rămân în esenţă aceleaşi, terorism, migraţie ilegală, trafic de persoane, trafic de stupefiante, contrabandă cu produse contrafăcute, mijloacele pentru punerea în practică a unor astfel de ameninţări se modifică în permanenţă, sporesc în inventivitate, mai ales pe fondul exploziei fără precedent a tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor”, a spus premierul la forumul „Managementul integrat al frontierelor în contextul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene”.
Ea a adăugat că „Europa siguranţei” este unul dintre cei patru piloni aflaţi printre priorităţile României în mandatul la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.
„Cu inteligenţă, dedicare şi o activitate susţinută a specialiştilor şi responsabililor noştri, am reuşit nişte paşi extrem de importanţi. Preşedinţia română a Consiliului UE a reuşit să încheie negocierile în privinţa a două dosare de importanţă majoră pentru consolidarea securităţii interne a UE. Primul se referă la interoperativitatea sistemelor informatice în domeniul frontierelor, vizelor, activităţii poliţieneşti şi cooperării judiciare, iar cel de al doilea se referă la extinderea mandatului agenţiei Frontex, Agenţia Europeană pentru Paza Frontierelor şi Garda de Coastă.(…) Am continuat eforturile pentru avansarea semnificativă a negocierilor cu Parlamentul European în privinţa propunerii de regulament privind prevenirea diseminării conţinutului terorist în mediul online. Considerăm că adoptarea acestui proiect este foarte importantă pentru susţinerea luptei împotriva terorismului şi suntem încrezători că cei doi co-legislatori vor reuşi să ajungă în scurt timp la un compromis în privinţa acestui dosar, în noua legislatură europeană”, a mai afirmat Dăncilă.