„Ceea ce este esenţial este că Guvernul britanic nu îşi schimbă politica vizavi de libera circulaţie în spaţiul european. Am fost asiguraţi că restricţiile pe piaţa muncii britanice nu se vor prelungi după 1 ianuarie 2014. Cu alte cuvinte, din acest punct de vedere, nu există niciun fel de probleme”, a afirmat, luni seară, la TVR 1, Ovidiu Dranga, care este şi purtător de cuvânt al MAE român.
De asemenea, el a arătat că trebuie făcută o delimitare între politica Guvernului de la Londra şi declaraţiile politice sau cele electorale care se fac din când în când, oficialul MAE adăugând că are legătură cu apropierea Convenţiei Partidului Conservator afirmaţia ministrului de interne de la Londra, Theresa May, privind intenţia de a introduce controlul la graniţe pentru a bloca afluxul de imigranţi din unele state membre UE.
„Trebuie făcută o delimitare de la bun început între politica Guvernului britanic şi declaraţiile politice sau cele în cheie electorală care se fac din când în când. În acest caz este limpede că suntem cu câteva zile înainte de Convenţia Partidului Conservator şi pe undeva este de înţeles că anumiţi politicieni îşi construiesc un discurs care să arate preocuparea pentru situaţia din Regatul Unit cu privire la cetăţenii străini, cetăţenii europeni care lucrează sau studiază în Marea Britanie. Dar, în ansamblu, cred că nu se pune problema vreunei abateri de la legislaţia comunitară. Nicio ţară membră nu îşi propune să încalce această legislaţie şi cu atât mai puţin Marea Britanie”, a afirmat Dranga, întrebat despre poziţia exprimată de ministrul britanic.
El a arătat că nici oficialii români, nici cei de la Londra nu se aşteaptă la un masiv aflux de imigranţi români în Marea Britanie după 1 ianuarie 2014, când este termenul limită pentru ca toate statele membre UE să ridice restricţiile de acces pe piaţa muncă pentru cetăţenii provenind din România şi Bulgaria.
„Nu ne aşteptăm la un masiv aflux de imigranţi după 1 ianuarie 2014, nici noi, nici ei. O astfel de tendinţă nu are fundament economic”, a punctat Dranga.
Totodată, referitor la preocuparea exprimată luni de MAE român cu privire la „dificultăţile persistente şi din ce în ce mai numeroase întâmpinate de cetăţenii români în exercitarea libertăţii de circulaţie în Regatul Unit”, Dranga a precizat că vizează „anumite întârzieri” la eliberarea de către autorităţile britanice a permiselor de muncă sau certificatelor de înregistrare pentru studenţi care merg la universităţi britanice.
„Problemele care apar periodic în ceea ce priveşte cetăţenii români din Marea Britanie, anumite categorii, se referă la anumite întârzieri în eliberarea acelor permise de muncă, dar şi a unor certificate de înregistrare, care se acordă studenţilor care studiază în Marea Britanie. Această chestiune a fost semnalată de noi în repetate rânduri şi aici la Bucureşti, dar şi la Londra, aceste lucruri sunt cunoscute, iar Guvernul britanic ne-a asigurat că se vor regla în viitorul apropiat”, a evidenţiat purtătorul de cuvânt al MAE român.
MAE român a informat luni că este preocupat de recentele declaraţii ale unor lideri de la Londra, dar şi faţă de „dificultăţile persistente şi tot mai numeroase întâmpinate de cetăţenii români în exercitarea libertăţii de circulaţie” în Regatul Unit, adăugând că situaţia a fost semnalată şi CE.
„Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu preocupare de recentele declaraţii ale unor lideri marcanţi din Marea Britanie referitoare la posibilitatea impunerii unor măsuri de control al mobilităţii cetăţenilor din unele state europene după 2014. În acest context, secretarul de stat Luminiţa Odobescu va avea astăzi, 8 octombrie 2012, o întrevedere cu ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, cu scopul de a transmite preocuparea părţii române faţă de aceste ultime declaraţii, precum şi faţă de dificultăţile persistente şi din ce în ce mai numeroase întâmpinate de cetăţenii români în exercitarea libertăţii de circulaţie în Regatul Unit”, se afirmă într-un comunicat de presă transmis de MAE.
De asemenea, MAE informează că în paralel „a făcut deja demersuri atât pe lângă oficialii britanici de resort, cât şi pe lângă Comisia Europeană pentru semnalarea situaţiei în care se află cetăţenii români”.
Eurodeputatul PSD Corina Creţu a afirmat luni că declaraţiile oficialilor britanici privind blocarea imigranţilor din state membre UE confirmă temerile privind menţinerea restricţiilor pentru cetăţenii români şi după decembrie 2013, când este termenul limită pentru acestea.
Creţu a transmis şi o sesizare Comisiei Europene cu privire declaraţiile premierului David Cameron şi ale ministrului britanic de Interne referitoare la posibilitatea introducerii controlului la graniţe pentru a bloca afluxul de imigranţi din unele state membre UE.
Ministrul britanic de Interne, Theresa May, a declarat că Londra ar putea introduce măsuri pentru a bloca afluxul de imigranţi din unele state membre UE, cel mai probabil România şi Bulgaria. Într-un interviu acordat publicaţiei The Sunday Times, Theresa May s-a declarat îngrijorată de impactul asupra economiei britanice al unui nou val de imigranţi. Ea susţine că directiva UE privind libertatea de circulaţie, care garantează dreptul celor 500 de milioane de cetăţeni europeni să călătorească liber în cadrul Uniunii, ar trebui revizuită.
Premierul Marii Britanii, David Cameron, a confirmat că Londra ar putea impune restricţii imigranţilor din unele state europene, după ce ministrul de Interne a evocat această idee, iar presa a speculat că ar fi vorba de România şi Bulgaria, informează BBC News online.
David Cameron consideră „corect” ca directiva UE privind libertatea de circulaţie să fie inclusă în planul de revizuire a „competenţelor” europene. „Cred că este absolut corect să analizăm echilibrul competenţelor, să examinăm fiecare domeniu şi să vedem ce este în interesul Marii Britanii”, a spus Cameron.
Premierul conservator a evocat şi perspectiva unui referendum privind relaţia Marii Britanii cu UE, însă a părut să respingă ideea unei întrebări directe privind apartenenţa ţării la UE. În plus, Cameron ameninţă că poate folosi dreptul de veto pentru a bloca adoptarea bugetului Uniunii Europene.
Guvernul Marii Britanii nu a făcut nicio solicitare Comisiei Europene pentru modificarea dreptului la libera circulaţiei a forţei de muncă în cadrul UE, a declarat luni Jonathan Todd, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru piaţa de muncă, afaceri sociale şi incluziune, Lazslo Andor.