Oajdea susţine că pilonul II este o păcăleală de proporţii la adresa contribuabililor, sistemul fiind folosit doar în America Latină şi în câteva ţări din Europa de Est.
„La maturitate, Pilonul II de pensii absoarbe a cincea parte din suma colectată de stat în mod obligatoriu pentru pensie de la contribuabili. Statul ia cu forţa aceşti bani de la cetăţean, îi colectează pe cheltuiala sa şi îi bagă în conturile privaţilor care administrează sistemul de pensii. Cu o mare parte din bani, privaţii cumpără titluri de stat pentru care statul le plăteşte dobândă. Statul nu garantează cetăţeanului că banii viraţi la privat se vor întoarce în mod sigur la el”, motivează Oajdea.
Deputatul susţine că pilonul II nu face decât să ofere o justificare a existenţei Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, ai cărei membri sunt remuneraţi lunar cu zeci de mii de euro.
„Acest mod al statului de a face management reprezintă unul din motivele pentru care deficitul la fondul naţional de pensii depăşeşte astăzi 14 miliarde de lei. Dacă aceste sume de bani nu ar mai merge la fondurile private, toate pensiile din România ar putea să crească de a doua zi cu 5%, fără niciun efort bugetar suplimentar”, susţine deputatul.