Experţi în securitate internaţională au avertizat, sub protecţia anonimatului, că dacă acest lucru se poate întâmpla în Ungaria, stat aliat NATO şi membru UE, se poate întâmpla oriunde, pentru că, în viziunea Kremlinului, interesele ruseşti sunt mai presus decât preocupările privind suveranitatea naţiunilor aliate.
Strategia politică a erei Putin prezinte semne vădite de întoarcere a Kremlinului la rădăcinile sale sovietice, în scopul creării de state satelit obediente. Iar prezenţa ruşilor într-un loc creşte corupţia, influenţa oligarhilor, produce dezinformări şi dezvoltă crima organizată.
Cert este că Guvernul rus a insistat asupra privilegiilor diplomatice pentru toţi oficialii care vizitează IIB, categorie în care ar putea fi incluşi şi ofiţeri de informaţii ruşi sau alte persoane aflate pe lista de sancţiuni. Astfel, aceştia ar primi vize Schengen şi ar avea libertate de mişcare în mare parte a statelor UE. În cazul în care IIB va beneficia de imunitate în faţa reglementărilor sistemului judiciar şi financiar al Ungariei, banca va putea finanţa orice proiect sau persoană, chiar şi dintre cei aflaţi sub incidenţa sancţiunilor SUA sau UE.
Avantajele privind libertatea de mişcare şi lipsa de supraveghere judiciară ar crea IIB capacitatea de a aduce un număr semnificativ de ofiţeri de informaţii ruşi, consolidând în acest fel activitatea lor de informaţii în UE, unde există destule ţări (precum Cehia şi Slovacia, membre ale IIB) care găzduiesc printre cele mai mari ambasade ruse din Europa.
Continuarea pe Adevarul.ro