Maria David a fost condamnată pentru că ar fi pretins 200.000 de euro de la un condamnat pentru a interveni în favoarea sa pe lângă magistraţii Curţii de Apel Ploieşti. Omul de afaceri a denunţat-o, însă, la DNA, iar la finalul lunii februarie judecătoarea a fost reţinută.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a condamnat-o pe judecătoarea Maria David la câte patru ani de închisoare pentru două fapte de corupţie imputate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), cea din noiembrie 2009, când a pretins banii, şi cea din februarie 2012, când a fost organizat şi flagrantul.
Totodată, magistraţii au obligat-o pe Maria David să îi restituie cei 200.000 de euro lui Petru Blanda şi au decis ca timp de doi ani fosta judecătoare de la ÎCCJ să nu îşi poată exercita unele drepturi civile timp de doi ani după executarea pedepsei.
Decizia magistraţilor nu este definitivă, iar Maria David o poate contesta la Completul de cinci judecători.
Procurorii anticorupţie au reţinut-o, în 28 februarie, pe judecătoarea Maria David, pentru că ar fi pretins 200.000 de euro de la omul de afaceri Petru Blanda pentru a interveni pe lângă foştii săi colegi de la Curtea de Apel Ploieşti să admită o contestaţie pentru anularea unei condamnări. Ulterior ÎCCJ a decis arestarea sa preventivă pentru 29 de zile. Pe 1 martie, Consiliul Superior al Magistraturii a dispus suspendarea Mariei David din funcţia de judecător la Secţia Civilă a ÎCCJ, în urma punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva sa.
Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada noiembrie-decembrie 2009, judecătoarea Maria David ar fi pretins şi primit de la omul de afaceri Petru Blanda 200.000 de euro, promiţându-i, în schimb, că va interveni pe lângă magistraţi din cadrul Curţii de Apel Ploieşti învestiţi cu soluţionarea unei acţiuni de contestaţie în anulare şi îi va determina să adopte o soluţie favorabilă.
Prin această contestaţie, Blanda dorea anularea unei decizii penale a Curţii de Apel Ploieşti prin care fusese condamnat la o pedeapsă de trei ani de închisoare în regim de detenţie pentru evaziune fiscală. În 10 decembrie 2009, această acţiune a fost admisă în principiu, iar în 19 aprilie 2010, Curtea de Apel Ploieşti a respins ca nefondată contestaţia în anulare.
Ulterior, împotriva aceleiaşi decizii de condamnare, Petru Blanda a formulat şi o cerere de revizuire, care în 15 noiembrie 2011 a fost respinsă de Judecătoria Târgovişte.
În acest context, în perioada ianuarie – februarie 2012, judecătoarea David a primit de la Blanda, în mai multe tranşe, suma totală de 4.000 de euro şi 3.800 de lei, şi a mai pretins încă 110.000 de euro, promiţându-i, în schimb, că va interveni pe lângă judecători din cadrul Curţii de Apel Ploieşti învestiţi cu soluţionarea recursului împotriva sentinţei Judecătoriei Târgovişte, pentru a-i determina să pronunţe o hotărâre favorabilă acestuia. În 27 februarie, Curtea de Apel Ploieşti a respins şi acest recurs.
Procurorii anticorupţie au pus sechestru asigurător pe două imobile ale Mariei David.