Căldură toropitoare în toară Europa. Avertizări de la MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Spania, unde sunt prognozate, începând de joi, temperaturi ridicate, care vor depăşi 35 de grade Celsius, în unele zone chiar 40 de grade Celsius. O altă atenţionare a MAE vizează Croaţia, unde este Cod portocaliu de caniculă.
Filip Stan
27 iun. 2019, 03:52
Căldură toropitoare în toară Europa. Avertizări de la MAE

MAE informează că, potrivit Agentiei Statale de Meteorologie din Regatul Spaniei, în perioada 27 iunie – 1 iulie, o mare parte a Peninsulei Iberice şi a Insulelor Baleare va fi afectată de o masă de aer foarte cald, uscat, care conţine un procent ridicat de particule de praf în suspensie. Temperaturile vor depăşi 35° C în cea mai mare parte a Peninsulei şi 40° C în unele zone din centru, din jumătatea sudică şi din partea de nord-est a Spaniei.

În zonele de coastă, datorită influenţei maritime, temperaturile nu vor atinge valori atât de ridicate. Valea râului Ebro şi bazinele mijlocii şi superioare ale râurilor Tajo, Guadiana şi Guadalquivir vor fi zonele în care se aşteaptă temperaturile cele mai ridicate (maxime de peste 42° C). Insulele Canare, Ceuta şi Melilla, precum şi Galicia, Asturia şi Cantabria nu vor fi afectate de valul de căldură din zilele următoare.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Madrid +34917344004 şi Consulatului General al României la Barcelona +34934181535; +34934344223 şi +34934340220, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Ambasadei României în Regatul Spaniei: +34649656032 şi cel al Consulatului General al României la Barcelona: +34661547853.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet http://barcelona.mae.ro, http://madrid.mae.ro, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro şi reaminteşte că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

O altă atenţionare de călătorie a fost emisă pentru Republica Croaţia.

Potrivit MAE, în conformitate cu datele transmise de Institutul Hidro-Meteorologic local, în perioada 27-28 iunie, mai multe regiuni ale ţării se confruntă cu un val de caniculă. Astfel, autorităţile locale au emis un cod portocaliu pentru temperaturi ridicate, valabil în 27 iunie în regiunile Zagreb, Karlovac, Knin, Rijeka şi Split. A fost emis şi un cod galben de caniculă pentru regiunile Osijek, Gospić şi Dubrovnik.

Se recomandă consultarea, pentru informaţii actualizate, a paginilor de Internet ale Institutului Hidro-Meteorologic croat – https://www.meteo.hr, Automobil Clubului Croat – http://www.hak.hr/en#traffic-flow-and-road-conditions, Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate – http://www.hznet.hr, Autorităţii Portuare Croate – http://www.portauthority.hr şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă http://www.ccaa.hr.

MAE aminteşte că, în situaţii de urgenţă, pe teritoriul Croaţiei, românii pot apela numărul european unic de urgenţă 112.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Croaţia: +38598414341.

De asemenea, MAE recomandă consultarea paginilor de Internet  http://zagreb.mae.ro, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro.

Spynews
Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit religios tot astăzi, după cununia civilă! Imagini exclusive de la biserica unde și-au jurat iubire pentru totdeauna / VIDEO
Bzi.ro
Cum scapă Mirela Vaida de kilogramele acumulate în vacanță. Ieșeanca a recunoscut: „Îmi plac mâncărurile bine făcute!”
Fanatik.ro
Tunelul feroviar din România care va lega două orașe turistice. Va avea 10 kilometri și va fi cel mai spectaculos din țară
Capital.ro
De ce NU cresc toate pensiile. Olguța Vasilescu tună și fulgeră: Au aruncat legea la coș
Playtech.ro
ȘOC! Mădălina Ghenea, așa cum NU ai văzut-o niciodată. Imaginile pe care le vrea ȘTERSE
DailyBusiness
Cât e SALARIUL LA SRI, în 2024. Mulți tineri visează să se poată angaja aici
Adevarul
Revoltă cu repetiție. Încă un lider mercenar îi declară public război lui Putin: „Toate acestea sunt opera așa-zisului «președinte»”
Spynews
Jucător de fotbal, prăbuşit pe teren în timpul meciului! Sportivul în vârstă de 27 de ani s-ar confrunta cu probleme cardiace / VIDEO
Spynews
”Mâine strângem mieii". Discuțiile șocante dintre Andrew și Tristan Tate au fost făcute publice. Cum ar fi vorbit despre femeile care ar fi lucrat pentru ei
Evz.ro
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din fotbalul românesc!
wowbiz.ro
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus adevărul despre despărțirea de Florin Salam! Motivul pentru care a dispărut din me
Cancan.ro
Ninge peste câteva săptămâni în România! Meteorologii Accuweather anunță data exactă a primelor ninsori
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Tragedie pe o plajă cunoscută din Constanța: Un copil de 11 ani s-a înecat sub privirile turiștilor
Capital.ro
Se schimbă buletinele. Anunțul făcut de MAI. Se întâmplă din 9 septembrie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
stirilekanald.ro
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e rupt!"
substantial.ro
Două incendii de pădure în zone montane din Gorj, greu accesibile
MediaFlux
S-A AFLAT cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...