CALENDAR IULIE 2019. Luna lui Cuptor are un singur praznic, marcat în calendar cu cruce roșie, cel al Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul. În același timp, luna lui cuptor este una plină de sfinți români. La sfârșitul lunii creștinii ortodocși încep postul Adormirii Maicii Domnului.
Sfântul Ilie a trăit în Regatul de Nord al lui Israel, în vremea domniei regelui Ahab. Sfântul Ilie a fost fiul preotului Sovac din Tesvi (din neamul lui Aaron) și a trăit cu mai bine de 800 de ani înainte de Hristos. Vechiul Testament istorisește despre faptele lui minunate în cărțile numite Regi. Este ales de Dumnezeu să certe aspru pe regele Ahab și pe cei care-l urmau pe calea păgânească a adorării lui Baal.
1 Iulie-Sfântul Leontie de la Rădăuți; Sfinții Cosma și Damian, doctorii fără de arginți
2 Iulie-Sfântul Voievod Ștefan cel Mare
3 Iulie-Sfântul Mucenic Iachint
4 Iulie- Sfântul Andrei Criteanul
5 Iulie-Sfântul Atanasie de la Aton
6 Iulie -Sfântul Sisoe cel Mare
7 Iulie-Sfântă Mucenița Chiriachi
8 Iulie-Sfinții Epictet și Astion
9 Iulie-Sfântul Pangratie
10 Iulie-Sfinții 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei
11 Iulie-Sfântă Eufimia
12 Iulie-Cinstirea icoanei Maicii Domnului Prodromita; Sfinții Mucenici Proclu și Ilarie
13 Iulie-Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil
14 Iulie-Sfântul Nicodim Aghioritul
15 Iulie-Sfinții Chiric și Iulita
16 Iulie-Sfântul Atinoghen
17 Iulie-Sfântă Marină
18 Iulie-Sfântul Emilian de la Durostor
19 Iulie-Sfântă Macrina
20 Iulie-Sfântul Ilie
21 Iulie-Sfântul Proroc Iezechiel; Cuvioșii Rafael și Părtenie de la Agapia
22 Iulie-Sfântă Măria Magdalena
23 Iulie-Aducerea moaștelor Sfântului Focă
24 Iulie-Sfântă Hristina
25 Iulie-Adormirea Sfintei Ana
26 Iulie-Sfântul Ermolae; Cuviosul Ioanichie cel Nou de la Muscel
27 Iulie-Sfântul Mucenic Pantelimon
28 Iulie-Sfinții Prohor, Nicanor, Timon și Parmena
29 Iulie-Sfântul Mucenic Calinic
30 Iulie-Sfinții Apostoli Silă, Silvan, Crescent, Epenetos și Andronic; (Lăsatul secului pentru Postul Sfintei Mării)
31 Iulie-Sfântul Evdochim; (Începutul Postul Sfintei Mării)
Luna lui Cuptor e plină de tradiții și superstiții. Iar femeile sunt privilegiate, dacă le respectă cum se cuvine, căci au parte numai de bine.
Arșița de afară e semn că se apropie Săptămâna secerișului, care începe în prima zi de Cuptor. Țăranii știu că e cel mai potrivit moment pentru culesul grânelor. Urmează și sărbători importante din calendarul ortodox, dar și din tradiția folclorică. Încă din prima zi a lunii, oamenii țin cu sfințenie Ana Foca și îi pomenesc pe Sfinţii Mucenici doctori fără de arginţi Cosma şi Damian.
Sfinţii Cosma şi Damian s-au transformat în mesageri religioşi ai medicinei populare. Sunt luminători ai vieţii celor aflaţi în suferinţă, oameni şi animale deopotrivă. Neprimind nimic în schimbul vindecării, şi-au căpătat și numele de doctori fără de arginţi. Pentru faptele lor au fost trecuţi în rândul sfinţilor doctori. Sunt vindecători ai bolilor de ochi, răul copiilor, sperietură, boli rele la vremurile acelea. În plus, propovăduiau credinţa şi evlavia, sfinţenia şi milostenia drept leacuri tămăduitoare. Gemeni fiind, erau înzestrați cu harul stăpânirii mulțimilor și al atragerii sprijinului divin. Cu timpul, numele lor au pătruns în ritualurile populare de însănătoşire, devenind unul singur, Cosmandin.
În general, femeia e păstrătoarea tradițiilor familiei. Și ei i se adresează și avertismentele referitoare la respectarea obiceiurilor. Altminteri, cele rele se adună asupra întregului cămin. Pe 1 iulie, se ține Ana Foca, pentru a ne feri de foc şi de arşiţa soarelui. Se ține de sănătate, recolte bogate, gospodării frumoase, apărate de furia focului. Panteliile sau Pârliile, surorile Sfântului Ilie, stau la pândă. Zilele lor sunt 13 şi 27, însă, cu o săptămână înainte şi una după, e bine să le cinsteşti, ca să nu ai parte de răzbunarea lor. Nu se lucrează, nu se gătește la cuptor și nu se coace pâine. Alte munci, agricole sau casnice, se fac numai până la prânz, mai ales pe 8, când e Ziua Lupului sau Precup, când e interzis secerişul şi torsul. Ziua trebuie respectată pentru apărarea în faţa grindinilor, vijeliilor, arşiţei, focului, lupilor, bolilor copiilor. Pe 15 iulie, e o altă zi a femeilor, cunoscută drept Ciurica. Acum trebuie să-ți bați bărbatul, ca să-ți meargă bine tot anul. Dacă iei bătaie sau dai ceva din casă, îți va merge rău. Gravidele o cinstesc pe Sfânta Marina, pe 17, ca să aibă parte de naștere ușoară.