Buyan
Chiar și în timpurile moderne, regiunea slavă din Europa de Est a fost instabilă. Înainte de sovietici, regiunea a fost condusă de otomani, bizantinii și sute de alte căpetenii care luptau în mod constant între ele pentru a cuceri teritoriu. Este logic, prin urmare, ca un mit popular slav s-ar axa pe Buyan, o insulă care apare și dispare la voia întâmplării… Cam ca insula din serialul „Lost”.
În unele mituri, insula este sursa tuturor intemperiilor; în altele, aceasta este „o altă lume”, în care spiritul mitologic al vieții veșnice păstrează sufletele ascunse în urechea unui ac. Reconstrucția geografică i-a determinat pe unii să presupună că insula este de fapt o variantă „înflorită” a insulei germane reale, Rgen.
Shambala
Dacă am da crezare textelor antice, Shambala este un tărâm al păcii, scufundat în verdeaţă şi ascuns undeva în munţii Himalaya.
Textele budiste tibetane şi indiene susțin că este un loc real. Atunci când occidentalii au aflat de Shambala, în secolul 17, aceştia au lansat expediții prin unele din cele mai periculoase zone muntoase din lume.
Unii cred că Shambala este de fapt menționat în China, alții cred că se află pe dealurile din Kazahstan. În anii 1920, poliția secretă sovietică și Comisariatul Afacerilor Externe au lansat misiuni separate, ambele nereușite, pentru a găsi acest tărâm. Astăzi cei mai mulţi budiști cred că Shambala este o alegorie pentru un loc liniștit în mintea cuiva, în timp ce occidentalii cred ca e un alt nume pentru Shangri-la, potrivit trutv.com.
Atlantida
Platon a descris insula pierdută Atlantida ca o putere navală care a cucerit o mare parte din Europa de Vest și Africa de Nord, în 9.000 î.Hr. După o încercare eșuată de a invada Atena, Atlantida s-a scufundat în ocean într-o singură zi. Chiar și în timpul său, povestea lui Platon a fost considerat a fi doar – o poveste. Cu toate acestea, în timpurile moderne, istoricii și arheologii spun că imagini din satelit cu Santorini arată o insulă scufundată în mijlocul grupului de insule. Alții cred că Platon a fost tradus greșit și că Atlantis a existat în 900 î.Hr., în același timp în care civilizaţia minoică din Creta a fost distrusă de un tsunami.
În 2012, cercetătorii Paul Weinzweig şi Pauline Zalitzki au descoperit mai multe piramide pe fundul Oceanului Atlantic, în apele teritoriale ale Cubei, care ar putea fi chiar oraşul scufundat Atlantida. Ruinele au fost găsite la aproximativ 1.600 de metri adâncime.
În istoria modernă timpurie a Franței se spune că guvernul parizian a început să exercite mai multă presiune asupra mediului rural. Parisul a crescut taxele nu numai în Bretania, dar a încercat, de asemenea, să elimine limba și cultura locală. Legenda orasului Ys a câștigat o mare popularitate în acea perioadă. Ys ar fi fost unul dintre cele mai frumoase oraşe din lume. Construit sub nivelul mării, pe coastele bretone, acesta era protejat de un dig şi o poartă. Povestea spune că domnitorul orașului, Dahut, a fost păcălit de către diavol să deschidă poarta în timpul unei furtuni. Apele au inundat oraşul, care s-a scufundat. Un vechi proverb Breton spune că, atunci când Parisul o să cadă, Ys se va ridica din nou.
Bermeja
Hărțile antice descriu adesea insule și terenuri care nu pot fi localizate. Unele dintre aceste așa-numitele „insule fantomă” sunt eșecuri ale geografiei timpurii, altele, cum ar fi Bermeja, se pare că au existat în realitate și au dispărut după dezastre naturale. Hărţile antice poziţionează Bermeja în Golful Mexic, la 100 de mile nord-vest de peninsula mexicana Yutcatan. În 2009, guvernul mexican a lansat o iniţiativă de localizare a insulei Bermeja în speranța unor rezerve de exploatare a petrolului, dar până acum legendara insulă a fost imposibil de găsit. O teorie a conspirației susține că Statele Unite au aruncat în aer insula pentru a contracara pretenţiile Mexicului asupra petrolului din ocean.
Lumea din interiorul Pământului
O altă lume poate fi situată chiar sub picioarele noastre. Culturile din întreaga lume au povești cu Pâmântul Gol – un sistem complex subteran cu terenuri care pot fi accesate numai din anumite puncte geografie – de exemplu cavernele de la Polurile Nord și Sud sau peşterile montane din Alpi. Acesta este descris de obicei ca un loc din care provine viața sau unde morții se duc în viața de apoi.
El Dorado
Conchistadorii care au cucerit Lumea Nouă au dat peste multe privelişti ciudate. Una dintre imaginile cele mai durabile a fost ceremonia de iniţiere a șefului tribului Musica, El Dorado. În regatul său, apropiat oraşul Bogota de azi, El Dorado s-a acoperit în praf de aur și s-a aruncat într-un lac de munte. Conchistadorii au jefuit împărăția lui El Dorado, dar nu au putut să găsească ceea ce ei credeau că era orașul său de aur ascuns. Legenda lui El Dorado a crescut de-a lungul secolelor – exploratorii şi-au făcut și pierdut averile în căutarea acestui oraș legendar de aur. Vânătorii de comori încă mai cred că El Dorado este situat undeva în Columbia.