UPDATE Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost primită marţi, la Palatul Victoria, de premierul Viorica Dăncilă.
Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, marţi, la Palatul Victoria, după discuţiile cu Maia Sandu, organizarea unei şedinţe comune a guvernelor României şi Republicii Moldova.
„Reiterez deplina responsabilitate a Guvernului României şi a mea personal pentru o excelentă colaborare cu dna prim-ministru Maia Sandu şi cu noua echipă guvernamentală de la Chişinău, în spiritul Parteneriatului strategic bilateral, pentru integrarea europeană a R. Moldova”, a declarat Viorica Dăncilă, potrivit News.ro.
Ea a spus că a fost un dialog de substanţă asupra priorităţilor relaţiei bilaterale. „Avem o bază solidă pe care o vom construi mai ales că avem proiecte bilaterale pe toate dimensiunile vieţii economice şi sociale”, a adăugat Dăncilă.
„Am evidenţiat importanţa consolidării comunităţii de limbă, cultură şi istorie, care stă la baza relaţiei speciale cu republica Moldova. Am transmis astăzi un mesaj ferm de încurajare a R. Moldova în direcţia continuării obiectivelor europene şi implementării reformelor asumate în contextul acordului de asociere cu UE. (…) Am subliniat că România va rămâne cel mai sincer susţinător al eforturilor R.Moldova în parcursul european. (…) Dorim să contribuim la implicarea mai fermă a UE în sprijinul parcursului european al r.Moldova, astfel încât acesta să devină ireversibil”, a subliniat premierul român.
Viorica Dăncilă a precizat că România este gata să susţină deblocarea asistenţei financiare acordate de UE Republicii Moldova şi să furnizeze expertiză la nivel bilateral, pe mai multe planuri, în special afacerile europene, având în vedere experienţa acumulată de România.
„A reieşit cu clartitate interesul comun pentru avansarea proiectelor bilaterale, cu accent special pe proiectele de interconectare energetică. (…) Cele două guverne vor începe să lucreze în cadrul unui grup de lucru interguvernamental, urmând să analizăm care dintre proiectele în curs de derulare necesită o atenţie imediată. De asemenea, dacă va fi cazul, putem avea în vedere derularea de proiecte noi, care să susţină avansul european al R. Moldova. Rezultatul discuţiilor în cadrul grupului de lucru vor fi valorificate în contextul unei viitoare şedinţe comune a guvernelor României şi Republicii Moldova”, a mai declarat Dăncilă.
Premierul a subliniat şi relevanţa majoră acordată de România reglementării conflictului din regiunea transnistreană, cu respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi cu neafectarea vectorului său proeuropean.
„Am reiterat dorinţa noastră de a aprofunda colaborarea instituţională. Am abordat oportunitatea menţinerii formatului şedinţelor comune de Guvern, care s-a dovedit a fi un instrument util pentru coordonarea proiectelor bilaterale. Un alt element de importantă strategică este implementarea proiectelor din domeniul energetic, cu accent pe finalizarea şi darea în exploatare integrală a gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău. Am reiterat interesul vital pentru finalizarea lucrărilor pe întregul şantier pe parcursul anului 2020. Am discutat de asemenea despre interconectarea liniilor electrice de înaltă tensiune, precum şi construcţiei Autostrăzii Unirii şi a podului peste Prut în regiunea oraşului Ungheni”, a declarat şi premierul Maia Sandu.
_______
UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a precizat la finalul întrevederii că aceasta este prima vizită externă a premierului Maia Sandu, după preluarea mandatului.
„Este foarte important şi simbolic faptul că această primă vizită are loc la Bucureşti. (…) România a susţinut transferul paşnic de putere care a pus capăt situaţiei de criză politică”, a afirmat Klaus Iohannis, în cadrul unei declaraţii de presă comună cu premierul moldovean.
Şeful statului a arătat că România este dispusă să ofere „asistenţă dedicată consolidării instituţiilor din Republica Moldova”.
În acest sens, a punctat el, va fi creat un grup de experţi.
Iohannis a mai subliniat că România va susţine, la nivel european, „deblocarea asistenţei financiare pentru Republica Moldova”.
La rândul ei, premierul Maia Sandu a arătat că moştenirea regimului oligarhic din Republica Moldova este „foarte grea” pentru cetăţenii acestei ţări.
„Avem mare nevoie de sprijinul României. (…) Din păcate, moştenirea regimului oligarhic din Republica Moldova este foarte grea pentru cetăţenii noştri”, a afirmat şefa Executivului de la Chişinău.
Ea a spus că printre priorităţile guvernului său se numără consolidarea statului de drept, combaterea corupţiei şi libertatea presei.
„Avem încredere că România va rămâne alături în calitate de aliat de bază al cetăţenilor Republicii Moldova şi în parcursul european”, a subliniat ea.
Totodată, Maia Sandu a afirmat că Guvernul de la Chişinău „îşi doreşte să dezvolte proiecte comune cu România”, iar agenda europeană este „linia directoare” a relaţiei cu ţara noastră.
______
Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, se află marţi într-o vizită oficială la Bucureşti, aceasta fiind prima vizită externă pe care prim-ministrul de la Chişinău o efectuează după preluarea mandatului.
Maia Sandu a fost primită de âpreşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, iar la finalul întâlnirii cei doi înalţi oficiali vor susţine o declaraţie comună de presă, a informat Administraţia Prezidenţială.
De asemenea, premierul Republicii Moldova va avea o întrevedere, la Palatul Victoria, cu premierul Viorica Dăncilă, ce va fi urmată de declaraţii comune de presă, a anunţat Biroul de presă al Guvernului.
Totodată, prim-ministrul Viorica Dăncilă va oferi un dejun de lucru în onoarea prim-ministrului Maia Sandu.
Şefa Executivului de la Chişinău, care va fi însoţită în vizita oficială la Bucureşti de către viceprim-ministrul Andrei Năstase, se va întâlni şi cu reprezentanţi ai Parlamentului.
„Doamna prim-ministru Maia Sandu vine mâine dimineaţă la Bucureşti. Va avea întrevederi şi cu domnul preşedinte şi cu doamna prim-ministru. Interesul nostru ca ţară, Republica Moldova, este să avem o relaţie strategică cu toate instituţiile statului. (…) Va merge şi în Parlamentul României, pentru că interesul nostru este să avansăm cu maximă viteză proiecte de cooperare”, a declarat, luni, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicolae Popescu, într-o conferinţă de presă alături de şeful diplomaţiei române, Teodor Meleşcanu.