Premiul Nobel 2012 pentru chimie: Robert J. Lefkowitz şi Brian K. Kobilka

Profesorii Robert J. Lefkowitz şi Brian K. Kobilka au câştigat Premiul Nobel 2012 pentru chimie, pentru studiile asupra receptorilor cuplaţi cu proteina G.
Romania TV
10 oct. 2012, 06:56
Premiul Nobel 2012 pentru chimie: Robert J. Lefkowitz şi Brian K. Kobilka

Corpul este un sistem de interacţiuni între miliarde de celule. Fiecare celulă are receptori micuţi care îi permit să simtă mediul, pentru a se adapta la noi situaţii. Robert Lefkowitz şi Brian Kobilka au primit Premiul Nobel 2012 pentru chimie pentru descoperirile legate de o familie importantă de receptori: receptorii cuplaţi la proteina G, transmite Comitetul Nobel.

Timp îndelungat, nu se ştia cum celulele pot simţi mediul înconjurător. Cercetătorii ştiau că hormonii precum adrenalina aveau efecte puternice: creşteau presiunea sângelui şi făceau inima să bată mai repede. Ei suspectau că suprafeţele celulelor aveau un fel de recipient pentru hormoni. Dar ce conţineau şi cum funcţioneau aceşti receptori a rămas un mister în mare parte a secolului al XX-lea.

Lefkowitz a început să folosească radioactivitatea în 1968 pentru a găsi receptorii celulelor. Echipa sa a reuşit să extragă receptorul din locul unde se ascundea, în peretele celular, şi a putut înţelege cât de cât cum funcţionează.

În anii 1980, echipa a reuşit al doilea mare succes. Noul membru al echipei Kobilka a acceptat provocarea să izoleze gena care codează receptorul β-adrenergic din genomul uman. Abordarea sa creativă i-a permis să îşi atingă ţelul. Când cercetătorii au analizat gena, ei au descoperit că receptorul era similar celui din ochi, care captează lumina. Ei au realizat că există o familie întreagă de receptori care se aseamănă şi care funcţionează cam la fel.

Astăzi, această familie de receptori este cunoscută drept receptorii cuplaţi la proteina G. Circa 1.000 de gene codează aceşti receptori, de exemplu, pentru lumină, gust, miros, adrenalină, histamină, dopamină şi serotonină. Aproape jumătate din toate medicamentele ajung la efectul dorit prin intermediul receptorilor cuplaţi la proteina G.

Studiile lui Lefkowitz şi Kobilka sunt esenţiale pentru a înţelege cum funcţionează receptorii cuplaţi la proteina G. Mai mult, în 2011, Kobilka a reuşit să realizeze prima imagine a unui receptor β-adrenergic în momentul în care este activat de un hormon şi trimite semnalul către celulă.

Robert J. Lefkowitz este un profesor american, născut în 1943. Este investigator la Howard Hughes Medical Institute, profesor de medicină şi profesor de biochimie la Duke University Medical Center.

Brian K. Kobilka este tot un profesor american, născut în 1955. Este profesor de medicină şi de fiziologie moleculară şi celulară, la Stanford University School of Medicine.

Săptămâna Nobel a început luni cu premiul pentru medicină care a fost atribuit pionierilor în domeniul celulelor stem John Gurdon din Marea Britanie şi Shinya Yamanaka din Japonia. Francezul Serge Haroche şi americanul David Wineland au obţinut marţi Premiul Nobel pentru fizică pentru cercetarea în domeniul fizicii cuantice.

Premiul Nobel 2012 pentru literatură va fi acordat pe 11 octombrie, cel pentru pace vineri, 12 octombrie, iar cel pentru economie abia săptămâna viitoare, pe 15 octombrie.

În acest an, în contextul crizei economice, Fundaţia Nobel a diminuat cu 20% valoarea premiilor, fixând-o la 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), faţă de 10 milioane de coroane cu începere din 2001.

DailyBusiness
Călin Georgescu ar putea provoca un HAOS politic în România după victoria sa
Spynews
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune restricții pentru persoanele sub 18 ani. Anumite conturi vor fi blocate
Bzi.ro
Ce avere nesimțită are Elena Lasconi: „Săraca“ se scaldă în bani!
Fanatik.ro
Cele mai sigure locuri de pe planetă, în cazul izbucnirii unui război nuclear. Aici, omenirea ar fi siguranță
Capital.ro
Au fost interzise! Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum
Playtech.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale, contestat la Curtea Constituțională. În ce caz se pot anula alegerile?
DailyBusiness
Strategia-surpriză prin care Călin Georgescu vrea să cucerească Președinția cu sprijinul unui partid controversat!
Adevarul
O femeie și-a ascuns copilul de restul familiei, timp de 3 ani, într-un sertar. De ce a luat această decizie
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai bun chec de post. Un desert ieftin, pe care îl prepari rapid
Spynews
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri despre motivele divorțului la șase luni de când au anunțat despărțirea. De ce au ajuns la separare după 16 ani de relație
Evz.ro
Silviu Prigoană n-ar fi avut niciun ban. „Dacă nu era Adriana, era Anonymus SRL”
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Carambol pe Autostrada A1. Șapte mașini au fost implicate și două persoane au fost rănite
Cancan.ro
Care este numele real al Elenei Lasconi? Puțini sunt cei care știu ce scrie în buletinul ei
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu avertizează tinerii din România: Așa cum au fost scoși în stradă, vor fi scoși la război
StirileBZI
Se interzice accesul la TikTok! Cine a luat decizia
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...
substantial.ro
Eduard Hellvig revine în PNL și îl susține pe Ilie Bolojan pentru o ‘resetare adevărată’ a partidului
MediaFlux
BISERICA spune ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. Reacția NEAȘTEPTATĂ a PREOȚILOR
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
Care este cel mai periculos fel de mâncare!