Cercetătorii susțin că Paleoliticul Superior a fost o perioadă de intens progres tehnologic și cultural, dar comportamentul interpersonal violent pare să fi făcut parte și din această epocă, ca de altfel din toată istoria umanității.
Craniul Cioclovina 1 a fost descoperit în anul 1941 în Peștera Cioclovina Uscată, situată în comuna Boșorod din județul Hunedoara, pe teritoriul Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina. În 2016, craniul a fost confirmat ca aparținând unui Homo sapiens și printre cei mai vechi europeni descoperiți până acum. Deși craniul prezenta fracturi clar vizibile, originea acestora a fost intens dezbătută încă de la descoperire.
Noul studiu, la care a participat și paleontologul Dan Grigorescu (Universitatea București), a efectuat o serie de simulări de traume craniene provocate de căderea de la diferite înălțimi sau lovirea cu un obiect dur. Conform autorilor, analiza exemplelor criminalistice cunoscute și a simulărilor efectuate exclude posibilitatea ca fracturile să fi survenit după deces. Cel mai probabil, fracturile au fost provocate de lovirea cu un obiect contondent, una dintre ele de o bâtă sau un obiect dur asemănător. Mărimea leziunilor și lipsa semnelor de vindecare indică, în opinia cercetătorilor, că loviturile au fost fatale. Cu alte cuvinte, Cioclovina 1 ar fi fost victima unei crime în urmă cu aproximativ 30000 ani.
Cea mai veche crimă cunoscută dateayă însă de acum 430.000 ani, fiind descoperită la Sima de los Huesos.