Îmbrăcaţi în costume populare, fluturând steaguri şi intonând cântece patriotice, participanţii la miting au respins Codul Administrativ adoptat prin OUG de Guvern, pe motiv că acest act normativ introduce limba maghiară ca a doua limbă oficială în stat.
Organizatorul protestului, Mihai Tîrnoveanu, preşedinte al Asociaţiei „Calea Neamului” şi vicepreşedinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, susţine că OUG pe Codul Administrativ a fost emisă de Guvern la presiunile UDMR şi ale statului ungar şi este „un act de trădare naţională”.
„Protestăm împotriva Codului Administrativ. Vom cere Guvernului abrogarea ordonanţei de urgenţă prin care s-a dat Codul Administrativ, pe care îl considerăm un act de mare trădare naţională, deoarece limba maghiară devine a doua limbă oficială de stat. Se diminuează foarte mult caracterul naţional prevăzut în Constituţia României, prin desfiinţarea pragului de 20% de folosire a limbii minorităţilor naţionale în administraţie. Nu este normal ca folosirea limbilor minorităţilor în administraţie să rămână la mica – marea negociere pe care UDMR o va face în consiliile judeţene, unde îşi va putea impune punctul de vedere”, a declarat Tîrnoveanu.
În opinia sa, OUG pe Codul Administrativ duce la disoluţia autorităţii statului român în mai multe zone ale ţării, în care populaţia românească este redusă numeric şi favorizează obţinerea autonomiei teritoriale pe criterii etnice, obiectiv public asumat al UDMR.
Un alt participant la miting a spus că „UDMR este doar o unealtă a Budapestei, prin care se vrea obţinerea autonomiei Ardealului”.
„STOP Ungaria în România! Acesta este fondul mitingului de duminică, ora 17 din Piața Victoriei, București. Cine are certitudinea că s-a umplut paharul să răspundă Prezent!
Culmea obrăzniciei! UDMR, această asociație cu pretenție de partid de nici 5%, care învârte pe degete partidele si guvernele din România, se declară nemulțumită de Codul Administrativ!!! UDMR nemulțumită? Da, pentru că Ungaria vrea mai MULT! Dar oare stiti că la ora actuală românii din consiliile județene din Covasna si Harghita ascultă sedințele de consiliu în căști pentru traducerea din maghiară în română? Dispozitive care de multe ori nici nu functionează? Stiti că la conferintele de presă ale instituțiilor publice din Harghita se vorbeste în ungureste si că ziaristii români înteleg doar ,,bună ziua” si ,,la revedere”? Stiți că sunt primării în care este IMPOSIBIL să te înțelegi cu ORICARE angajat de acolo în limba română? Dar ei, ștabii UDMR, cu conturile pline de milioane de euro din Ungaria si din pădurile României, sunt în continuare nemulțumiți…sunt nemulțumiți că mai există totusi români, sunt nemulțumiți si pun lanțuri pe cimitirele Eroilor, sunt nemulțumiți că ”fluturăm” , cum le place unora să zică, Tricolorul românesc…si că nu e bine, că suntem ”extremisti”, că avem cruci ”ciudate” pe morminte, că suntem români, că mai respirăm aer…
Asta pentru că UDMR întotdeauna vrea MAI MULT, Ungaria de fapt vrea autonomia teritorială a întregului Ardeal, nu numai a așa-zisului ținut secuiesc. Vor să ne steargă cu totul de aici, maghiarizează până si morții, că nu degeaba stă popa ungur la poarta familiilor mixte din multe localități din Covasna, Harghita si Mureș, să îngroape mortul în cimitirele lor, schimbandu-i numele românesc de botez. Vor să ne ia Crucile Eroilor, hectar cu hectar de pământ din Ardeal, până ne trezim cu totul că nu mai suntem stăpâni pe nimic. Spun unii că nu ne iau ungurii Ardealul în spate si fug cu el în Ungaria…destepților, ce deștepți mai sunteti, nu fug nicăieri, ci ”doar” ne pun granițe în interiorul țării, ”doar” depopulează Centrul României de români.
Îi anunțăm, că atât ei, cât si tradătorii, vor avea un an greu, 2019, iar anul care vine, cu Trianonul, va fi si mai greu.
Măi ”băieți”, măi tovarăși care visați la Regiunea Autonomă Maghiară, să vă intre bine de tot în cap: NU NE LĂSĂM!”, scrie Mihai Sorin Tîrnoveanu, unul dintre organizatori, pe Facebook.
Guvernul Dăncilă a adoptat, miercuri, modificări la OUG privind Codul administrativ. Ca atare, autorităţile locale pot decide, prin hotărâri de consiliu, utilizarea limbii minorităţilor în unităţile administrativ teritoriale şi în cazul în care nu este atinsă ponderea de peste 20% de reprezentare.