Protest în Piaţa Victoriei, duminică, faţă de schimbarea Codului Administrativ

Aproximativ 100 de persoane participă duminică în Piaţa Victoriei din Capitală la un miting de protest împotriva adoptării de către Guvern a OUG privind Codul Administrativ.
Iulian Tudor
07 iul. 2019, 09:07
Protest în Piaţa Victoriei, duminică, faţă de schimbarea Codului Administrativ

Îmbrăcaţi în costume populare, fluturând steaguri şi intonând cântece patriotice, participanţii la miting au respins Codul Administrativ adoptat prin OUG de Guvern, pe motiv că acest act normativ introduce limba maghiară ca a doua limbă oficială în stat.

Organizatorul protestului, Mihai Tîrnoveanu, preşedinte al Asociaţiei „Calea Neamului” şi vicepreşedinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, susţine că OUG pe Codul Administrativ a fost emisă de Guvern la presiunile UDMR şi ale statului ungar şi este „un act de trădare naţională”.

„Protestăm împotriva Codului Administrativ. Vom cere Guvernului abrogarea ordonanţei de urgenţă prin care s-a dat Codul Administrativ, pe care îl considerăm un act de mare trădare naţională, deoarece limba maghiară devine a doua limbă oficială de stat. Se diminuează foarte mult caracterul naţional prevăzut în Constituţia României, prin desfiinţarea pragului de 20% de folosire a limbii minorităţilor naţionale în administraţie. Nu este normal ca folosirea limbilor minorităţilor în administraţie să rămână la mica – marea negociere pe care UDMR o va face în consiliile judeţene, unde îşi va putea impune punctul de vedere”, a declarat Tîrnoveanu.

În opinia sa, OUG pe Codul Administrativ duce la disoluţia autorităţii statului român în mai multe zone ale ţării, în care populaţia românească este redusă numeric şi favorizează obţinerea autonomiei teritoriale pe criterii etnice, obiectiv public asumat al UDMR.

Un alt participant la miting a spus că „UDMR este doar o unealtă a Budapestei, prin care se vrea obţinerea autonomiei Ardealului”.

„STOP Ungaria în România! Acesta este fondul mitingului de duminică, ora 17 din Piața Victoriei, București. Cine are certitudinea că s-a umplut paharul să răspundă Prezent!
Culmea obrăzniciei! UDMR, această asociație cu pretenție de partid de nici 5%, care învârte pe degete partidele si guvernele din România, se declară nemulțumită de Codul Administrativ!!! UDMR nemulțumită? Da, pentru că Ungaria vrea mai MULT! Dar oare stiti că la ora actuală românii din consiliile județene din Covasna si Harghita ascultă sedințele de consiliu în căști pentru traducerea din maghiară în română? Dispozitive care de multe ori nici nu functionează? Stiti că la conferintele de presă ale instituțiilor publice din Harghita se vorbeste în ungureste si că ziaristii români înteleg doar ,,bună ziua” si ,,la revedere”? Stiți că sunt primării în care este IMPOSIBIL să te înțelegi cu ORICARE angajat de acolo în limba română? Dar ei, ștabii UDMR, cu conturile pline de milioane de euro din Ungaria si din pădurile României, sunt în continuare nemulțumiți…sunt nemulțumiți că mai există totusi români, sunt nemulțumiți si pun lanțuri pe cimitirele Eroilor, sunt nemulțumiți că ”fluturăm” , cum le place unora să zică, Tricolorul românesc…si că nu e bine, că suntem ”extremisti”, că avem cruci ”ciudate” pe morminte, că suntem români, că mai respirăm aer…
Asta pentru că UDMR întotdeauna vrea MAI MULT, Ungaria de fapt vrea autonomia teritorială a întregului Ardeal, nu numai a așa-zisului ținut secuiesc. Vor să ne steargă cu totul de aici, maghiarizează până si morții, că nu degeaba stă popa ungur la poarta familiilor mixte din multe localități din Covasna, Harghita si Mureș, să îngroape mortul în cimitirele lor, schimbandu-i numele românesc de botez. Vor să ne ia Crucile Eroilor, hectar cu hectar de pământ din Ardeal, până ne trezim cu totul că nu mai suntem stăpâni pe nimic. Spun unii că nu ne iau ungurii Ardealul în spate si fug cu el în Ungaria…destepților, ce deștepți mai sunteti, nu fug nicăieri, ci ”doar” ne pun granițe în interiorul țării, ”doar” depopulează Centrul României de români.
Îi anunțăm, că atât ei, cât si tradătorii, vor avea un an greu, 2019, iar anul care vine, cu Trianonul, va fi si mai greu.
Măi ”băieți”, măi tovarăși care visați la Regiunea Autonomă Maghiară, să vă intre bine de tot în cap: NU NE LĂSĂM!”, scrie Mihai Sorin Tîrnoveanu, unul dintre organizatori, pe Facebook.

Guvernul Dăncilă a adoptat, miercuri, modificări la OUG privind Codul administrativ. Ca atare, autorităţile locale pot decide, prin hotărâri de consiliu, utilizarea limbii minorităţilor în unităţile administrativ teritoriale şi în cazul în care nu este atinsă ponderea de peste 20% de reprezentare.

Codul administrativ a fost publicat în Monitorul Oficial

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
O mare companie din România va concedia peste 160 de angajați. Și alte firme din acest oraș au anunțat măsuri similare
Capital.ro
Anul în care se schimbă banii. Țara care trece la EURO definitiv
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
TAROM suspendă zborurile către o destinație cunoscută. Motivele anulării
Adevarul
Cine este Alfred Bulai, cunoscutul analist politic aflat în centrul unui scandal sexual
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Noi intrigi în Familia Regală. Prințul Harry urmează să moștenească o sumă enormă de bani
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Familia Regală, lovită de o nouă tragedie! Prințul și-a dat ultima suflare pe un pat de spital
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
CFR vine cu noi reguli pentru călători! Dacă suferi de o boală contagioasă, poți fi dat imediat jos din tren
Capital.ro
Ordin nou al UE din 1 august. România trebuie să aplice: „Toată lumea să verifice dacă se încadrează”
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Proteste și violențe în Venezuela după realegerea lui Nicolas Maduro pentru al treilea mandat
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?