„Guvernul a luat în calcul mai multe variante pentru repornirea activităţii la Oltchim şi plata salariilor, astfel încât sumele alocate să nu mai fie blocate de creditori, iar una dintre soluţii este înfiinţarea unei noi societăţi comerciale prin care să fie derulate aceste operaţiuni”, au precizat sursele guvernamentale citate de MEDIAFAX. Guvernul urmează să decidă dacă va aproba această variantă.
La începutul şedinţei de miercuri a Guvernului, premierul Victor Ponta a declarat că trebuie găsită „o soluţie juridică” pentru asigurarea banilor de salarii, fără ca fondurile să mai fie blocate de creditori.
Ponta a aprobat totodată introducerea pe ordinea de suplimentară a şedinţei de guvern un act normativ care mandatează Ministerul Economiei să înfiinţeze „o societate comercială referitoare la Oltchim”.
Marţi, premierul a declarat că angajaţii Oltchim ar urma să încaseze în luna octombrie salariile restante, iar în noiembrie vor fi repornite, în mod treptat, anumite secţii.
El a arătat însă în acelaşi timp că trebuie găsită o soluţie juridică prin care banii viraţi în contul Oltchim pentru plata salariilor şi repornirea combinatului să nu mai fie încasat imediat de către unul dintre creditorii companiei.
„Din cauza situaţiei pe care am moştenit-o la Oltchim de atâţia ani, acum orice leu pe care am vrea să-l dăm pentru plata salariilor şi pentru repornirea combinatului este imediat luat de unul dintre creditori. Aşa încât trebuie să găsim soluţia juridică prin care, când dăm acel împrumut de salvgardare sau chiar când băncile ar fi dispuse să crediteze din nou, să nu plece imediat banii din contul Oltchimului către vreunul din creditori”, a spus Ponta.
Activitatea Oltchim este oprită de la sfârşitul lunii august, iar salariile angajaţilor nu au fost achitate integral.
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat, luni, că speră ca Oltchim să-şi reia activitatea în cel mult 30 de zile şi că salariile restante ale angajaţilor combinatului vor fi plătite parţial pe măsură ce compania va recupera sume de la debitori.
Ministerul Economiei deţine 54,8% din acţiunile combinatului chimic. În acţionariat se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.
Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de acţiuni deţinut de stat, nu a adus dovezi că deţine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.
Reprezentanţi ai ministerelor Economiei şi Finanţelor, Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, Electrica şi ai unor bănci care au de recuperat bani de la Oltchim au înfiinţat un Comitet pentru Stabilizarea Financiară a combinatului.
Comitetul îşi propune să găsească soluţii pentru plata salariilor restante, repornirea activităţii şi găsirea unui investitor care să preia combinatul chimic.
Până la viitoarea tentativă de privatizare, Guvernul a cerut Comisiei Europene avizul pentru ca la Oltchim să fie acordat un împrumut până în 10 milioane euro şi aşteaptă răspunsul Executivului comunitar într-un interval de 30 zile.
La sfârşitul lunii mai, Oltchim înregistra datorii de 2,59 miliarde lei (581 milioane euro), dintre care 113 milioane euro către AVAS (fără dobânzile aferente de 131 milioane euro), 149 milioane euro către Electrica, 3 milioane euro către Electrica Furnizare, 23 milioane euro către CFR Marfă, 4 milioane euro către Salrom, 18 milioane euro către CET Govora, două milioane euro către Apele Române.
La aceastea se adaugă datorii pentru credite contractate de la BCR (72 milioane euro la BCR, 35 milioane euro la Banca Transilvania, 4 milioane euro la Unicredit, 11,5 milioane euro la CEC, 3 milioane euro la ING, 2,5 milioane euro la Bancpost şi un total de 2 milioane euro către Rabobank, Garanti Bank, Alpha Bank.
Oltchim are şi datorii de 85 milioane euro faţă de furnizori privaţi, 43 milioane euro faţă de clienţi care au achitat în avans, 7 milioane euro pentru salarii şi impozite aferente, 4 milioane euro pentru leasing, cesiuni din TVA, dobânzi credite.