„Este bine să clarificăm un pic aceste chestiuni cu Comisarul. Cine îl numește și cum se procedează. Doamna prim-ministru m-a informat că doreşte să nominalizeze o persoană pentru comisar interimar, ceea ce s-a și întâmplat. În continuare, însă, după validarea candidatei propuse pentru Președinția Comisiei, România va trebuie să desemneze o persoană pentru comisar european pentru un mandat întreg. Vreau să subliniez și să fie foarte clar: desemnarea și răspunderea pentru obţinerea unui portofoliu corespunzător aparține în totalitate Guvernului. Așa funcționează lucrurile la noi. Guvernul desemnează și negociază poziția de comisar. Evident că am așteptarea legitimă să fiu informat în timp util despre persoana sau personale care sunt avute în vedere pentru această desemnare”, a declarat miercuri Klaus Iohannis.
La insistenţele presei, şeful statului a spus că va fi consultat pe această temă de premierul Dăncilă.
Jurnalist: I-ați solicitat deja acest lucru doamnei Dăncilă sau v-a informat în vreun fel?
Klaus Iohannis: Da, am solicitat acest lucru, însă nu a venit până în momentul de față cu niciun fel de propunere pentru poziția de Comisar, pentru mandatul care urmează.
Jurnalist: Dar a fost de acord să vă informeze și pe dumneavoastră și să aveți o discuție?
Klaus Iohannis: Da.
Preşedintele a mai precizat că la Consiliul European de la Bruxelles nu s-au negociat portofolii, ci configuraţia viitoarei conduceri a Uniunii Europene, având în vedere componenţa politică a parlamentului European, care necesită negocieri mai dificile pentru obţinerea unei majorităţi.
„Nu s-au negociat niciun fel de portofolii, acolo (la Bruxelles – n.r.) s-a negociat o configurație pentru posturile de vârf, în speță conducerea Comisiei Europene, conducerea Consiliului European. Acestea au fost chestiunile negociate. Sigur, a fost nevoie de o negociere pe un pachet un pic mai mare, pentru a avea garanția că în Parlament se va obține o majoritate. Situația, de data aceasta, în Parlamentul European și în Consiliul European, este un pic mai complicată decât în mandatele trecute, fiindcă dacă până acum două grupuri politice puteau să se înțeleagă și să constituie o majoritate, acest lucru acum nu mai este posibil. Este nevoie de trei sau chiar de patru grupuri politice pentru a asigura o majoritate stabilă. Acest lucru, împreună cu faptul că sunt 28 de membri în Consiliu care fiecare doresc să își spună părerea, a dus la niște discuții și negocieri extrem, extrem de complicate și care, trebuie să recunosc, s-au finalizat foarte bine prin consens. Deci, ceea ce s-a hotărât acolo, s-a hotărât prin consens. Nu s-au negociat, însă, interese naționale, pe poziții de comisar. Cu o remarcă totuși, mai mulți din să zicem țările mai noi membre, am avut pretenția ca absența unei persoane din Estul Europei în conducerea instituțiilor europene să fie compensată just prin poziții de Vice-Președinte la nivelul Comisiei Europene, la momentul la care, sigur, se va discuta componența acestei Comisii. Dar portofolii nu s-au negociat de această dată”, a completat Klaus Iohannis.