„În România, din păcate, orice are şi o cheie politică. Orice faci eşti acuzat că îţi faci campanie, asta e o chestiune care nouă ne face foarte mult rău. Noi politizăm orice. Sunt dispus să fac rost de finanţare pentru ca cele trei – cinci patologii cu rata cea mai mare de mortalitate, cu cele mai mari costuri generate în economia noastră, să ştim ce trebuie făcut pentru ca acest tip de patologie să nu mai fie o problemă pentru noi ca ţară. Dacă vii cu o idee bună, culmea vin şi te acuză tocmai cei care ar trebui să susţină aceste idei din partea politică, să zic Opoziţie. Poate ar fi indicat ca toţi factorii politici decidenţi să stea la aceeaşi masă, discutăm exact despre aceste lucruri, le punem pe hârtie cu calitatea obligatorie de a fi parcurse şi atunci indiferent de cine guvernează le aplică, fără ca cealaltă parte să primească huiduieli sau tot felul de mesaje astfel încât să nu se facă. Din păcate, asta e lumea politică, e meschină. E nevoie de un pact pe sănătate”, a afirmat, într-o dezbatere, ministrul de Finanţe, scrie agerpres.ro.
Citeşte şi Eugen Teodorovici şi-a înregistrat la OSIM sloganul pentru Preşedinţie: Insist pentru România
În opinia lui Teodorovici, lipseşte calitatea umană în toate domeniile, chiar şi în sănătate.
„Ce ne lipseşte? Poate ne supărăm dacă spunem aşa, direct, cred că totuşi calitatea umană sau nivelul acesteia lipseşte foarte mult în toate domeniile şi, desigur, şi în sănătate. Nu vreau să văd medici care îşi dau diplome. Pentru medici diploma în sine este pacientul a cărui problemă este rezolvată de medic. (…) Cred că, dacă facem un sondaj în rândul populaţiei, cam aproape de 100% va spune de această problemă a calităţii umane. Oricât de defect ar fi sistemul, din toate punctele de vedere, infrastructură, medicaţie, orice, când vezi totuşi un altfel de comportament cred că e un lucru de la care se pleacă. (…) Diferenţa enormă de la o cheltuire eficientă a banului public în sensul îndreptării spre pacient, ca şi calitate a serviciilor, şi până la cum se cheltuie astăzi, diferenţa este una foarte mare. Sunt lucruri care ţin de latura umană. De aceea spun: calitatea umană a celor care sunt în acest sector, de la zona publică, adică minister, case de sănătate, spitale şi până la medicul de familie. Asta e situaţia din păcate. (…) Poţi să fii un medic foarte bun, dar fără acest nivel al calităţii umane mai sus decât media nu cred că poţi să faci ceea ce omul aşteaptă de la tine”, a susţinut demnitarul.
Eugen Teodorovici a subliniat că este „logic” să se investească pentru a preveni decât să se cheltuie apoi mai mulţi bani. „Dacă gândeşti economic, e logic să investeşti să previi, decât să stai să cheltui apoi sute de milioane de euro, poate chiar sume şi mai mari, în zona de sănătate”, a arătat ministrul de Finanţe.