La recepţia de la Ambasada Franţei de la Bucureşti participă prim-ministrul Viorica Dăncilă, diplomaţi şi politicieni români şi străini. Printre invitaţii de la recepţia de Ziua Naţională a Franţei se află ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, ministrul Justiţiei Ana Birchall, fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi, fostul procuror general Augustin Lazăr, secretarul general al Guvernului Toni Greblă, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat, preşedintele PNL Ludovic Orban, preşedintele USR Dan Barna, dar şi fostul premier al României Adrian Năstase.
Ambasadoarea Franţei în România, Michèle Ramis, a vorbit, în discursul susţinut cu ocazia celebrii Zilei Naţionale a Franţei, despre relaţiile dintre cele două ţări şi „dorinţa comună a liderilor lor de a le consolida şi mai mult”, a felicitat autorităţile române pentru Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi a subliniat că statul de drept trebuie menţinut şi respectate drepturile pe care le presupune, potrivit news.ro.
Ambasadoarea a vorbit şi despre provocările cu care se confruntă Europa în prezent, „fie că provin din exteriorul sau din interiorul Uniunii Europene”.
„De puţin timp s-a încheiat prima preşedinţie română a Consiliului Uniunii Europene şi doresc să felicit autorităţile române pentru succesul acesteia. În ciuda unei agende încărcate şi a unor constrângeri politice puternice, pe durata preşedinţiei române s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce priveşte numeroase dosare, dintre care unele sunt deosebit de importante pentru Franţa”.
Ea a dat exemplu crearea Autorităţii europene a muncii şi reforma drepturilor de autor în cadrul pieţei unice digitale.
„Summit-ul de la Sibiu privind viitorul Uniunii Europene a pregătit în cele mai bune condiţii posibile Agenda strategică a Uniunii Europene pentru perioada 2019-2024, adoptată la Consiliul European din iunie”.
Ramis a continuat: „Preşedintele Republicii Franceze a plasat campania alegerilor europene sub semnul renaşterii Europei. Odată cu instalarea noilor echipe la direcţia diferitelor instituţii europene, credem că ar trebui să ne mobilizăm pentru ambiţiile privind schimbările climatice, care reprezintă mesajul pe care tinerii noştri îl transmit în întreaga Europă; protejarea Europei şi a suveranităţii sale, care se traduce prin apărarea europeană, controlul frontierelor noastre şi refondarea spaţiului Schengen; implementarea unui nou model economic şi social, prin promovarea competitivităţii şi a convergenţei sociale”.
Europa este, de asemenea, o comunitate de valori, care stau la baza ei şi îi dau putere, a adăugat Ramis.
„Printre aceste valori, consacrate de articolul doi din Tratatul privind Uniunea Europeană, statul de drept este de o importanţă primordială. Trebuie să păstrăm acest cadru democratic şi să respectăm drepturile pe care acesta le presupune”.
Proiectul european presupune, a mai spus ea, ca ţările noastre pot avea o voce puternică pe scena internaţională. „Franţa va contribui la acest lucru, în special în timpul preşedinţiei franceze a G7, al cărei summit va avea loc la Biarritz în perioada 24 – 26 august, şi a cărei axă principală va fi lupta împotriva tuturor tipurilor de inegalităţi care reprezintă o ameninţare la adresa coeziunii societăţilor noastre, şi, în special, inegalităţile de gen”.