Raport ONU: Foametea creşte pe zi ce trece. Sute de milioane de oameni sunt afectaţi de penuria de hrană

Foametea afecta în lume 821,6 milioane de oameni în 2018, faţă de 811 milioane cu un an înainte, relevă un raport anual publicat luni de mai multe organizaţii ONU, care deplâng o creştere în al treilea an consecutiv.
Iulian Tudor
15 iul. 2019, 20:23
Raport ONU: Foametea creşte pe zi ce trece. Sute de milioane de oameni sunt afectaţi de penuria de hrană

Înscrisă între obiectivele dezvoltării durabile stabilite la orizontul lui 2030, perspectiva unei lumi în care nicio persoană să nu mai sufere de subalimentare la acest termen relevă o ”provocare imensă”, se arată în raport.

”Nu vom atinge până în 2030” acest obiectiv, a deplâns directorul Programului Alimentar Mondial (PAM) David Beasley într-o conferinţă de presă, la sediul ONU. ”Aceasta este o tendinţă rea”, a adăugat el. ”Fără securitate alimentară, nu vom avea niciodată pace şi stabilitate”, a avertizat el, subliniind interacţiunea dintre aceşti parametri. Oriunde există grupări extremiste influente, foametea este folosită de acestea ca o armă în vederea creării de disensiuni sau recrutării, a avertizat David Beasley.

Raportul a fost redactat de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), cu concursul Fondului Internaţional pentru Dezvoltare şi Agricultură (FIDA), UNICEF, PAM şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

”Este esenţial să se implementeze politici economice şi sociale în vederea contracarării cu orice preţ a efectelor ciclurilor economice defavorabile, evitându-se totodată o reducere a serviciilor esenţiale ca îngrijirile de sănătate şi educaţia”, se subliniază în raport. Autorii documentului cer ”să se integreze îngrijorări cu privire la securitatea alimentară şi nutriţie în eforturi de reducere a sărăciei”, în paralel cu lupta împotriva inegalităţilor între sexe şi excluderii unor grupuri sociale.

Subalimentaţia rămâne prevalentă pe numeroase continente – în Africa (aproape 20% din populaţie), în America Latină şi Caraibe (mai puţin de 7%) şi în Asia (peste 12%).

În Africa şi America Latină, creşterea insecurităţii alimentare afectează în principal ţările emergente şi nu doar pe cele considerate drept mai puţin avansate, subliniază ONG-ul francez CCFD-Terre solidaire.

Adăugând populaţii care suferă de foamete la persoane atinse de insecuritate alimentară, ONU apreciază că peste două miliarde de persoane – dintre care 8% trăiesc în America de Nord şi în Europa – nu au un acces cu regularitate la alimente sănătoase, nutritive şi în cantitate suficientă. În prezent, 149 de milioane de copii sunt vizaţi de o asemenea întârziere.

În mod paradoxal, în raport de arată că excesul de greutate şi obezitatea continuă să crească în toate regiunile, mai ales în rândul copiilor de vârstă şcolară şi adulţilor. În 2018, aproximativ 40 de milioane de copii în vârstă de până la cinci ani prezentau un exces în greutate. În 2016, 131 de milioane de copii cu vâste cuprinse între cinci şi nouă ani, 207 milioane de adolescenţi şi două miliarde de adulţi erau supraponderali, potrivit raportului.

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
O mare companie din România va concedia peste 160 de angajați. Și alte firme din acest oraș au anunțat măsuri similare
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Taxele pe care toți românii sunt obligați să le plătească
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
Colectarea PET-urilor a devenit o afacere în România. Câți bani fac românii zilnic?
Adevarul
Cine este Alfred Bulai, cunoscutul analist politic aflat în centrul unui scandal sexual
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Scăldatul în aceste lacuri, extrem de periculos. Mulți români nu știu la ce se expun
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Familia Regală, lovită de o nouă tragedie! Prințul și-a dat ultima suflare pe un pat de spital
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Ce poreclă a primit David Popovici, după ce a luat aurul la 200 m liber! Cum l-au botezat jurnaliștii de la Jocurile Olimpice pe înnotătorul român
Capital.ro
Intră banii în conturile românilor. Au început plățile. Cine va primi 1.500 de euro
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Președintele Belarusului grațiază un cetățean german condamnat la moarte
MediaFlux
PENSIE 2024. PENSIONArII avantajați de formula de calcul.
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?