UPDATE Parlamentul European a validat marţi cu 383 de voturi pentru, 22 de abţineri şi 327 voturi împotrivă nominalizarea Ursulei von der Leyen pentru preşedinţia Comisiei Europene. Rezultatele votului secret cu buletine a fost anunţat de preşedintele parlamentului European, David Sassoli.
Pentru validarea Ursulei von der Leyen erau necesare 374 de voturi, ceea ce înseamnă că votul pentru alegerea noii preşedinte a Comisiei Europene a fost unul foarte strâns.
Ea va ocupa acest post începând cu 1 noiembrie 2019 şi îi va urma în funcţie luxemburghezului Jean-Claude Juncker, care s-a aflat timp de un singur mandat în fruntea executivului Uniunii Europene.
Ursula von der Leyen devine astfel prima femeie care va conduce Comisia Europeană.
Într-un scurt discurs susţinut după confirmarea ei la limită de către Parlamentul European, Ursula von der Leyen a spus că este o mare responsabilitate şi că munca ei începe din acest moment. Ea a mai afirmat că obiectivul ei este o Europă unită şi puternică.
______
Update: Ursula von der Leyen a fost aleasă marţi seara, la Strasbourg, prima preşedintă a Comisiei Europene (CE). Fostul ministru al Apărării din Germania a ţinut un discurs în faţa Parlamentului European în care a promis o poziţie fermă privind statul de drept, egalitate de gen între comisarii din echipa sa şi triplarea bugetului pentru programul Erasmus, informează Politico. Ea le-a promis marţi eurodeputaţilor să facă din lupta împotriva modificărilor climatice una dintre marile priorităţi ale mandatului său, în cazul în care este aleasă, relatează AFP.
UPDATE: Ursula van der Leyen este noul şef al Comisiei Europene
UPDATE: Copreşedintele grupului Verzilor din Parlamentul European, Philippe Lamberts, i-a transmis, marți, Vioricăi Dăncilă, că guvernul pe care îl conduce nu se ridică la înălțimea Europei. El a afirmat că România merită „ceva mai bun”. „Sincer, spectacolul pe care ni-l dă guvernul dumneavoastră nu este la înălțimea Europei și nici la înălțimea României. România merită ceva mai bun”, i-a transmis Philippe Lamberts Vioricăi Dăncilă, în plenul Parlamentului European.
UPDATE. Dacian Cioloş, preşedintele grupului liberal Înnoim Europa din Parlamentul European, şi-a exprimat marţi sprijinul pentru Ursula von der Leyen la şefia Comisiei Europene, deşi nu este clar dacă a vorbit în numele acestui grup care numără 108 eurodeputaţi, relatează DPA.
Cioloş a spus că se aşteaptă ca von der Leyen să conducă executivul comunitar într-un mod proeuropean, folosind ca instrument piaţa unică pentru a răspândi bunăstare.
„Dacă veţi fi confirmată de parlament – şi sper că veţi fi -, atunci veţi auzi deseori că sunt unele lucruri care nu pot fi schimbate. Dar aceasta este o schimbare pe care trebuie să o vedem”, a afirmat el. „Grupul nostru este pregătit să vă susţină, dacă puteţi promite înnoirea Europei”, a adăugat Cioloş.
În schimb, şefa socialiştilor din PE, Iratxe Garcia, nu a dezvăluit dacă grupul său o va susţine sau nu pe von der Leyen în încercarea de a deveni preşedintele CE.
Iratxe Garcia a spus că von der Leyen merge în direcţia bună cu propunerile privind schimbările climatice şi egalitatea de gen, dar că grupul S&D vrea să vadă obiective mai ambiţioase şi mai clare.
Politicianul spaniol a mai declarat că grupul pe care îl conduce nu vrea să vadă ‘o criză instituţională în UE’ care să întârzie măsuri importante, dar că şi-ar dori ca von der Leyen să adopte o poziţie mai fermă în privinţa combaterii sărăciei, de exemplu.
Socialiştii urmează să decidă mai târziu marţi dacă o vor susţine pe creştin-democrata germană la preşedinţia CE, înainte ca von der Leyen să fie supusă votului Parlamentului European în cursul serii.
UPDATE. Conservatorul german Manfred Weber a făcut apel la europarlamentari să o voteze pe Ursula von der Leyen pentru a deveni preşedinta Comisiei Europene şi a avertizat că un vot negativ ar crea instabilitate politică în Europa, informează Reuters.
„Nu avem nevoie de opoziţie acum, avem nevoie de un spirit constructiv”, a declarat Weber pentru postul de televiziune ZDF. Weber, un fost candidat pentru postul de preşedinte al Comisiei, a declarat că von der Leyen poate „construi poduri politice” şi că are o mare pasiune pentru Europa.
Parlamentul European se pronunţă marţi prin vot asupra desemnării Ursulei von der Leyen, fostul ministru german al Apărării, la conducerea Comisiei Europene. Ea speră că mai multe promisiuni făcute luni ar putea să o ajute să câştige susţinerea socialiştilor şi liberalilor.
_________________________________________________________________________________________
Astfel, von der Leyen a promis un obiectiv mai ambiţios privind emisiile de dioxid de carbon, o politică fiscală orientată spre creştere economică şi taxarea companiilor mari de tehnologie.
Ea a promis de asemenea să creeze un nou mecanism exhaustiv pentru monitorizarea statului de drept în statele membre UE, noi măsuri pentru îmbunătăţirea securităţii graniţelor UE pentru a gestiona problema migranţilor precum şi stabilirea unui salariu minim pentru angajaţii din UE, transmite News.ro.
Von der Leyen a sugerat, de asemenea, că va acorda mai mult timp Marii Britanii pentru a negocia ieşirea din blocul european şi că va anula un acord unanim al tuturor celor 28 state membre UE privind clima, energia, problemele sociale şi taxele.
Ea a făcut aceste promisiuni în contextul în care unii europarlamentari şi-au exprimat nemulţumirea faţă de nonimalizarea ei de către liderii UE şi nerespectarea sistemului „spitzenkandidat”, prin care preşedintele Comisiei Europene provenea de la partidul cu cele mai multe locuri în Parlamentul European.
Von der Leyen ţine un discurs la ora 09:00 în faţa Parlamentului European, care va fi urmat de o dezbatere şi de un vot secret care va începe la ora 18:00.
Patru europarlamentari nu participă la şedinţa de astăzi, astfel că ea are nevoie de 374 de voturi, în loc de 376.
Ea se poate baza pe susţinerea a 182 de europarlamentari de la Partidul Popular European şi va încerca să câştige cele 153 de voturi de la Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor şi pe cele 108 de la Renew Europe.
Susţinerea de la Conservatorii Europeni şi Reformiştii – extremă dreapta – ar putea să pună la îndoială legitimitatea mandatului său şi să afecteze eforturile lui von der Leyen de a menţine normele democratice ale blocului european.