„Tot timpul se fac reglaje şi este firesc să se facă reglajele acestea în execuţia bugetară, pentru că una este prognoza şi alta realizarea. Eu mă aştept la bani mai mulţi pentru investiţii, şi am discutat acest lucru, întrucât în Ministerul Agriculturii, la ANIF, toate lucrările de investiţii sunt avansate, unele dintre acestea cu un an de zile mai devreme realizate, motiv pentru care trebuie să aduc bani pentru a onora pe cei care au efectuat aceste lucrări pentru constructori. În rest mi-am făcut şi buget bun şi execuţie bună vom avea”, a răspuns Petre Daea, întrebat dacă va cere bani la rectificare.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că propunerea de rectificare bugetară va intra în Guvern pe 31 iulie.
” Azi (miercuri, 10 iulie n.r.), la Finanţe, încheiem discuţiile cu ministerele. Joi o să fie o discuţie cu doamna prim ministru pentru a prezenta care sunt primele rezultate şi pe 31 iulie o să avem în Guvern propunerea de rectificare bugetară. Dar, ca principiu, este clar, aşa cum am spus, tot ce înseamnă obligaţii legate de veniturile românilor, salarii şi pensii, vor fi asigurate. Tot ce înseamnă factura legată de investiţii, la fel, iar diferenţa se va reloca între ministere în funcţie de aceste două priorităţi. Tot s-a vorbit de scăderi de cheltuieli. Este abordarea corectă, abordarea de bun simţ pe care trebuie să o aibă orice demnitar, mai ales ministrul de Finanţe, să ceară ca banul public să fie cheltuit în mod justificat şi pe acţiuni care aduc creştere în economie, nu pe activităţi care nu se justifică”, a explicat Teodorovici.
Întrebat dacă are în vedere o majorare a ţintei de deficit, ministrul Finanţelor a răspuns că nu s-a luat acest subiect în discuţie şi se rămâne pe deficitul asumat, de 2,76%.
„Nu, n-am luat încă acest subiect în discuţie. Vreau să văd întâi discuţiile pe care colegii le-au avut bilateral cu fiecare minister în parte şi ce rezultă din această situaţie şi până pe 31 iulie vom lua decizia.(…) Rămânem pe deficitul asumat, de 2,76%”, a spus Eugen Teodorovici.