Președintele României Klaus Iohannis a semnat două decrete pentru promulgare de legi, asta în contextul în care de dimineață vorbise la telefon cu premierul Viorica Dăncilă, cea care îi ceruse să semneze decretele de numire în funcție pentru noii miniștri.
”Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea şi completarea Legii educației naționale nr. 1/2011 (PL-x 66/14.03.2016);
Legea instituie norme noi referitoare la organizarea şcolilor doctorale, evaluarea activităţilor acestora, acordarea şi retragerea titlului de doctor, renunţarea la titlul de doctor, modalităţile de acordare a atestatului de abilitare şi sancţiuni în materie.
În toamna anului 2016, CCR a admis obiecţiile de neconstituţionalitate formulate de un număr de 26 de senatori PNL şi de Guvernul României şi a constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 este neconstituţională în ansamblul său.
Legea a fost adoptată de Parlament în 2017, iar preşedintele Klaus Iohannis a formulat ulterior o sesizare de neconstituţionalitate.
„În ziua de 20 iunie 2019, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) teza întâi din Constituţie şi al art. 11 alin.(1) lit.A.a) şi art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.4/2016 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, obiecţie formulată de Preşedintele României. În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.4/2016 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 este constituţională în raport cu criticile formulate. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României”, potrivit CCR.
Potrivit actului normativ, diploma de doctor încetează să mai producă efecte juridice din momentul comunicării dispoziţiei de retragere a titlului.
Decret privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului dintre România şi Ungaria privind protecția reciprocă a informațiilor clasificate, semnat la București, la 3 octombrie 2018 (PL-x 211/03.04.2019).”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.