Descoperirea sugerează că şoriceii pot mima şi învăţa sunete complexe. Această abilitate, cunoscută drept învăţare locală, se credea că este limitată oamenilor, precum şi unor păsări, delfinilor, balenelor, liliecilor, elefanţilor, leilor de mare şi focilor.
Întrucât şoarecii sunt folosiţi în cercetarea medicală, această descoperire ar putea ajuta la vindecarea autismului şi a altor tulburări caracterizate de problemele de comunicare.
Se ştia deja că şoriceii masculi fluieră sau cântă când încearcă să atragă femelele, însă se presupune că ţipetele lor ultrasonice sunt produse instinctiv. Cercetătorii de la Duke University din North Carolina au pus însă doi masculi din familii diferite în aceeaşi cuşcă, iar unul din ei şi-a modificat cântecul pentru a suna mai apropiat de celălalt.
Alte dovezi au venit dintr-o serie de teste care arată asemănările dintre felul în care creierul uman şi cel al şoarecilor produce cântecele. Animalele au trecut de cele cinci teste ale învăţării locale, potrivit revistei PLoS ONE.
„Învăţarea locală nu este la fel de avansată la şoareci precum la oameni sau la unele păsări, dar nu este nici absentă. Dacă nu ne înşelăm, această descoperire va fi extrem de importantă pentru cercetătorii care studiază bolile precum autismul”, a declarat expertul Erich Jarvis.