Alimente cancerigene: afumăturile şi mezelurile
„Carnea procesată consumată cu regularitate şi în cantităţi mari creşte riscul de cancer”, a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Potrivit studiilor, consumul a 50 de grame de mezeluri pe zi (aproape două felii subţiri din şuncă) creşte riscul de cancer colorectal cu 18%. „Mezelurile conţîn nitraţi, care odată ingeraţi în corp cresc riscul de a face cancer”, avertizează Meryl Pritchard, un nutriţionist celebru.
Citeşte şi Alimente care cresc puternic performanţa sexuală masculină
Includerea mezelurilor și a altor produse de carne procesată în grupa agenților care pot provoca această boală, precum tutunul sau azbestul, nu înseamnă că sunt la fel de periculoase, notează Centrul Internaţional de Cercetări asupra Cancerului.
De ani buni, medici și nutriționiști din întreagă lume atrag atenția asupra faptului că aditivii din mezeluri – printre care conservanții numiți nitrit și nitrat de sodiu (E250 și E251) – favorizează apariția cancerului. Chiar Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) le-a impus producătorilor de mezeluri limite în folosirea nitritilor din cauza că – în timpul procesului de digestie – ele pot formă niște compuși numiți nitrozamine, care cauzează cancer.
Alimente cancerigene: conservele de roşii
Roşiile, atât cele crude, cât şi cele gătite se numără printre alimentele cu un puternic efect anticancerigen, datorită licopenului pe care îl conţin. Nu acelaşi lucru se poate spune despre roşiile la conservă care se transformă într-un aliment cu potenţial cancerigen, din cauza materialul folosit în conserve conţine bisfenol-A, un estrogen sintetic care produce afecţiuni ce variază de la probleme de reproducere şi până la boli cardiace, diabet, cancer şi obezitate. Această substanţă se infiltrează cu uşurinţă în alimentele acide, cum ar fi roşiile.
Alimente cancerigene: carnea roşie
Un studiu efectuat în Statele Unite de către The Național Institutes of HealthAmerican Association of Retired Persons (NIH-AARP) raportează asocierea dintre consumul de carne roșie și procesată ca factor de risc comun pentru toate cauzele de mortalitate, dar în special pentru cancer. Carnea considerată cu potenţial cancerigen ar fi carnea de porc, de vacă, de gâscă, de rață și de vânat, de miel, de oaie, untură, untul, slănina, costița și mezelurile (toate).
Potrivit studiilor, 1/2 kg carne friptă la grătar dezvoltă tot atâta benzpiren cât 600 de țigări fumate.
În timpul gătirii, în carnea roșie se formează amine heterociclice pentru că temperatura înaltă de gătire face că aminoacizii și creatina să reacționeze, formând aceste amîne potențial cancerigene. Prepararea la cuptor sau rotisor dezvoltă temperaturi mai mici și deci mai puține amîne cancerigene.
Alimente cancerigene: zahărul
Studiile arată că zahărul este principalul element care hrănește tumorile, făcându-le să crească și să se răspândescă într-un ritm alert. Metabolismul tumorilor maligne este dependent de consumul de glucoză (glucoză este formă sub care se prezintă în corp zahărul digerat), epxlică medicul David Servan Schreiber în cartea să „Anticancer”.
„Când mâncăm alimente pe bază de zahăr şi făînă albă nivelul de glucoză din sânge se măreşte cu rapiditate. Imediat, corpul eliberează insulină pentru a da posibilitate glucozei să între în celule. Secreţia de insulină e însoţită de eliberarea altor molecule numite IGF (insulin like growth factor) care stimulează dezvoltarea celulelor. (…) În prezent cunoaştem faptul că aceste creşteri ale nivelului secreţiei de insulină şi IGF stimulează în mod direct dezvoltarea celulelor canceroase şi capacitatea lor de a invada ţesuturile învecinate’, spune specialistul în cartea sa.
Continuarea articolului pe viva.ro.