CCR, despre întrebările de la referendumul din 26 mai: Nu respectă recomandările Comisiei de la Veneţia

Curtea Constitutionala sustine ca la referendumul din 26 mai 2019, "nu a existat o informare completa cu privire la toate detaliile de ordin juridic si tehnic pe care le presupuneau cele doua intrebari, nefiind respectate recomandarile retinute de Comisia de la Venetia in documentele citate".
Filip Stan
19 iul. 2019, 11:46
CCR, despre întrebările de la referendumul din 26 mai: Nu respectă recomandările Comisiei de la Veneţia

Judecatorii mai arata ca „au existat mai multe ipoteze in cuprinsul intrebarilor, care ar fi impus o tratare distincta, conform acelorasi recomandari.”

Detaliile apar in motivarea deciziei CCR de validare a rezultatelor referendumului din 26 mai 2019.

Intrebarile si rezultatele

– 85,91% dintre voturile valabil exprimate sunt pentru raspunsul „DA” la intrebarea „Sunteti de acord cu interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie?”

– 86,18% pentru raspunsul „DA” la intrebarea „Sunteti de acord cu interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare si cu extinderea dreptului de a ataca ordonantele direct la Curtea Constitutionala?”

„Vointa exprimata ofera o orientare”

Pe de o parte, judecatorii au criticat modul de redactare al intrebarilor, care nu ar respecta recomandarile Comisiei de la Venetia.

Pe de alta parte, CCR arata ca „referendumul are caracter consultativ, iar vointa exprimata, chiar in conditiile deficientelor evidente de redactare a intrebarilor formulate, ofera o orientare autoritatilor in privinta vointei majoritare exprimate de votanti, nu subzista un temei constitutional pentru invalidarea referendumului.”

„Intrucat a fost exprimata o vointa cu efect politic, iar nu juridic, in sensul analizat, aspectele de ordin juridic, tehnic si de detaliu urmeaza a fi apreciate in mod corespunzator de catre autoritati si puse in opera cu respectarea cadrului constitutional si legal de referinta”, motiveaza CCR.

Necesitatea unui cadru legal riguros

Curtea Constitutionala pledeaza pentru necesitatea stabilirii unui cadru legal riguros pentru ca asemenea deficiente sa nu mai existe pe viitor.

„Curtea subliniaza, in acest context, necesitatea stabilirii unui cadru legal riguros pentru ca asemenea deficiente sa nu mai existe pe viitor, in sensul reglementarii obligatiei autoritatilor publice la informarea detaliata si completa a electoratului, in conformitate cu Codul bunelor practici in materie de referedum si celelalte recomandari ale Comisiei de la Venetia in materie,” conchide CCR.

Recomandarile Comisiei de la Venetia

Astfel, Comisia de la Venetia a recomandat, in Codul bunelor practici in materie de referendum adoptat la cea de-a 70-a sesiune plenara, Venetia 16-17 martie 2007, ca „problema supusa votului sa fie clara; nu trebuie sa induca in eroare; nu trebuie sa sugereze un raspuns; alegatorii trebuie sa fie informati cu privire la efectele referendumului; participantii la scrutin trebuie sa poata raspunde la intrebari doar prin DA, NU, sau prin vot alb”.

Erorile inerente

Curtea Constitutionala a respins mai multe contestatii formulate impotriva modului in care s-a facut votarea la referendum, privind posibile suspiciuni de „falsificare”. Judecatorii au comparat datele de la Biroul Electoral Central si de la Autoritatea Electorala Permanenta.

„Curtea constata ca, prin dimensiunea lor, problemele constatate pot fi calificate ca erori inerente unui exercitiu electoral de amploare, care nu sunt de natura sa determine consecinte asupra validarii/confirmarii referendumului.

Pentru ca astfel de erori sa fie eliminate pe viitor, se impune o reglementare clara si precisa, corelarea terminologiei utilizate, precum si un sens univoc al acesteia,” concluzioneaza CCR.

Curtea a apreciat insa ca deficientele constatate nu sunt de natura sa sustina o incalcare a cadrului constitutional care configureaza referendumul consultativ.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Centralele pe gaz devin interzise! Cele mai vechi de 30 de ani vor trebui înlocuite
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie pentru trafic de imigranți ilegali. A fost prins cu patru vietnamezi în mașină
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Documentul obligatoriu de la 1 ianuarie. Românii care trebuie să-și schimbe urgent actele
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul de 5 stele în care Andra și Cătălin Măruță au petrecut Crăciunul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Putin susține că Biden a propus amânarea aderării Ucrainei la NATO
MediaFlux
MOȚIUNE de DESTITUIRE a PREȘEDINTELUI! CRIZĂ politică fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)