„Este bine, este bun faptul că este o abordare care nu este specifică doar câtorva state, este o abordare la nivel european care se va aplica tuturor statelor membre. Ne uităm acum la Mecanismul de Cooperare şi Verificare care este aplicat doar României şi Bulgariei. Eu cred că atunci când se ia o măsură la nivel european trebuie ca acea măsură să vizeze toate statele membre. Eu sunt convinsă că toţi avem obligaţii în calitate de stat membru al Uniunii Europene, dar avem şi oportunităţi în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Cred că această abordare a preşedintelui Comisiei Europene este corectă pentru că este o măsură care vizează toate toate statele”, a afirmat Dăncilă, într-o conferinţă de presă.
Întrebată ce ar trebui să facă România pentru ridicarea MCV, Dăncilă a spus că Guvernul va avea discuţii cu Comisia Europeană în acest sens, menţionând că dialogul este important.
„După alegeri am discutat cu fostul preşedinte al Comisiei Europene, cu fostul prim vicepreşedinte al Comisiei Europene despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Am spus că noi avem foarte mare deschidere şi că trebuie să discutăm despre fiecare punct în parte. Dar aceste discuţii nu cred că trebuie purtate doar cu Ministerul Justiţiei. Sunt discuţii care vizează magistraţii, sunt discuţii în care trebuie să avem părerea şi a judecătorilor şi procurorilor şi asociaţiilor magistraţilor pentru a putea pune anumite puncte în aplicare sau la anumite puncte să explicăm de ce nu putem implementa acel aspect din Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Dar cred că este foarte important dialogul şi Guvernul României va avea un dialog cu Comisia Europeană legată şi de acest aspect, dar şi de alte aspecte referitoare la această cooperare”, a adăugat Viorica Dăncilă, conform Agerpres.
Comisia Europeană (CE) a propus miercuri o serie de măsuri menite să consolideze statul de drept în UE, printre care realizarea unui raport anual privind statul de drept care va viza toate statele membre UE şi modificarea procedurii de infringement pentru a putea solicita măsuri provizorii şi proceduri accelerate atunci când consideră necesar. CE îşi propune să aprofundeze monitorizarea evoluţiilor legate de statul de drept şi va invita toate statele membre să se implice într-un schimb reciproc de informaţii şi într-un dialog, inclusiv prin intermediul unei reţele de puncte naţionale de contact.