Internauţii vor putea consulta gratis, prin platforma Google Cultural Institut (www.google.com/culturalinstitute), circa 6 milioane de fotografii, documente, filme deţinute de 17 muzee şi institute culturale din diferite ţări, printre care muzeul fostului lagăr nazist de la Auschwitz-Birkenau (Polonia), Institutul Yad Vashem (Israel) sau Centrul pentru memoria lui Nelson Mandela (Africa de Sud), scrie Agerpres.
‘Datele sunt organizate sub forma expunerilor tematice, dintre care 42 au fost postate online miercuri. În zilele următoare se vor adăuga altele, proiectul fiind unul evolutiv’, a declarat presei directorul proiectului Google, Mark Yoshitaka. ‘Scopul este asocierea performanţelor informatice ale Google cu arhivele unor prestigioase instituţii culturale’, a adăugat el. ‘Este un instrument fantastic, ce permite traversarea graniţelor geografice, iar muzeul este deschis 24 de ore din 24, fiind accesibil în mai multe limbi. Este o adevărată revoluţie’, consideră Robert Kostro, directorul Muzeului de Istorie polonez.
În cadrul proiectului, muzeul a prezentat o serie de documente despre Jan Karski, emisar al guvernului clandestin polonez din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care s-a străduit să-i informeze pe aliaţi despre Holocaustul comis de Germania nazistă pe teritoriul Poloniei ocupate.
‘Astăzi trebuie să folosim toate tehnologiile care ne stau la îndemână, pentru că nimic nu este dobândit pentru totdeauna’, a spus Piotr Cywinski, directorul Muzeului Auschwitz, care a pregătit două expoziţii tematice, axate mai degrabă pe istoria oamenilor decât pe cea din cifre şi date.
Înainte să pună online arhivele istorice, Google a postat mii de opere de artă din circa 150 de muzee ale lumii, cum ar fi Metropolitan Museum of Art din New York, Muzeul din Versailles (Franţa) sau Tate Gallery (marea Britanie), făcând posibil accesul la mari colecţii mondiale de opere artistice.