Cristian Preda: USR şi PLUS vor merge împreună, cu candidaţi comuni, şi la alegerile locale şi parlamentare

Alianța electorală USR - PLUS devine alinață politică, a anunțat duminică Cristian Preda, care a prezentat și care sunt obiectivele formațiunii. USR și PLUS vor merge împreună la toate alegerile din 2019 și 2020. La locale și parlamentare vor avea candidați comuni. De asemenea, Alianța va avea și o comisie de integritate.
Ionela Marcu
21 iul. 2019, 10:15
Cristian Preda: USR şi PLUS vor merge împreună, cu candidaţi comuni, şi la alegerile locale şi parlamentare

„Am fost asociat în echipa PLUS care a negociat acordul cu USR. Am avut 11 runde de negocieri, între 10 iunie și 19 iulie. Cele două echipe au discutat diverse soluții pentru a răspunde unei așteptări a cetățenilor exprimată pe 23 mai într-un mod foarte clar.

La alegerile europene, prin votul alegătorilor, s-a constituit o a treia forță politică, situată la centru, între PNL și PSD.
Ea este alcătuită din PLUS și USR. Cetățenii ne-au spus că vor să mergem împreună pentru a construi o alternativă. Am hotărât să transformăm alianța electorală încheiată în primăvară într-o alianță politică. Am stabilit patru lucruri importante:

Primul e acela că PLUS și USR vor coopera în cadrul Alianței la toate alegerile din 2019 și 2020, cu obiectivele următoare:
– Să câștigăm președinția României
– Să câștigăm cele mai multe mandate de primari, președinți de consilii județene, consilieri locali și județeni
– Să câștigăm cele mai multe mandate de deputați și senatori în alegerile generale din 2020.

E prima dată când avem în România o alianță care decide să participe la o serie de patru alegeri organizate în decurs de 20 de luni, incluzând aici și scrutinul european. E prima dată când o forță de centru, nu de stânga sau de dreapta, dorește să guverneze România.

Al doilea punct al înțelegerii noastre vizează alegerile. Am stabilit să avem un candidat comun la prezidențiale – dl. Dan Barna, candidați comuni la toate primăriile și consiliile locale și județene din țară, candidați comuni pentru Parlament.
Dacian Cioloș va fi candidatul Alianței pentru a conduce guvernul ieșit din următoarele alegeri. Încă de la prezidențiale, el va forma un tandem împreună cu Dan Barna, pentru a le spune cetățenilor cum va guverna Alianța.

Al treilea aspect: candidaturile.
În ceea ce privește candidaturile pentru Palatul Cotroceni și pentru conducerea guvernului, am stabilit tandemul menționat.

Pentru candidații la celelalte poziții, vom folosi diverse metode: înțelegeri ale organizațiilor PLUS și USR în plan local, competiții interne – alegeri primare – în sânul Alianței mai ales în orașele mari, sondaje de opinie. Deciziile vor fi luate în primele luni din 2020 pentru locale și imediat după locale, pentru scrutinul legislativ. Obiectivul nostru e să susținem cei mai buni candidați, adică români competenți și onești care pot să asume o administrare la nivel local și județean, ca și o guvernare la nivel național în interesul cetățenilor.

Al patrulea aspect vizează structurile de cooperare și de conducere în cadrul Alianței.
Alianța va avea doi co-președinți, liderii celor două partide. Forul de deliberare și de validare a deciziilor politice va fi alcătuit din Birourile naționale reunite ale celor două partide, care vor lua hotărâri pe o bază paritară. Alianța va avea un mic secretariat tehnic, alcătuit din membri ai ambelor formațiuni.

Alianța va avea, de asemenea, o comisie comună care va elabora politicile publice pe care le propunem cetățenilor. Avem experți și unii, și ceilalți. La noi, la PLUS, circa 300 de colegi, specialiști în diverse domenii, și-au exprimat dorința de a lucra la propunerile noastre de politici pentru fiecare domeniu în parte: transport, energie, digital, externe, educație, mediu, finanțe, sănătate, politici sociale, cultură ș.a.m.d.

În fine, Alianța va avea o comisie de integritate: ea va fi alcătuită dintr-un număr egal de membri PLUS și USR, incluzând de asemenea un membru independent, o personalitate a societății civile. Comisia va analiza candidaturile la alegeri, pornind de la exigențele incluse în statutele PLUS și USR.

Înțelegerea încheiată de echipele de negociere va fi supusă aprobării în forurile de conducere ale celor două partide”, a scris Cristian Preda pe Facebook.

Citește și: Dan Barna şi Dacian Cioloş au anunţat alianţa pentru prezidenţiale: Barna va fi în turul doi cu Iohannis

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Când nu este bine să mănânci roșii. Oamenii care au aceste boli trebuie să le evite
Capital.ro
Românii au interzis! NU ai voie să faci acest gest. Este ilegal oriunde în România
Playtech.ro
De ce te înțeapă țânțarii mai mult în zona gleznelor. Motivul surprinzător pentru care preferă această parte a corpului
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Facultatea luată cu asalt de români. Nu s-a mai văzut așa concurență
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
INFORMAȚII 💣 Doctorița din Brăila, legături cu MAFIA?! Ar fi avut o relație cu un raket basarabean, pe care l-ar fi... De ce poliția crede că este o „crimă la comandă”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
„Mai mult de 13-14 ani nu faci dacă te-a pus cineva”. Dialog halucinant între principalul suspect al crimei din Brăila și mama acestuia. Ce l-a sfătuit femeia
Capital.ro
Florin Salam e distrus de această veste: A intrat în comă. Medicii nu-i mai dau șanse
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
Guvernul trebuie să prezinte un plan de reducere a deficitului bugetar până la 15 octombrie, anunță Nicolae Ciucă
MediaFlux
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de KAMALA HARRIS! LOVITURĂ pentru TRUMP!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!