Japonia, la fel ca Coreea de Sud, a identificat două bombardiere chineze H-5 şi două bombardiere ruse TU-95 zburând deasupra strâmtorii dintre cele două ţări.
În plus, a existat un avion de monitorizare al Rusiei asupra căruia Coreea de Sud a tras focuri de avertizare după ce acesta s-a apropiat de insula Dokdo, cum este cunoscută în Coreea de Sud sau Takeshima în Japonia.
Japonia mobilizează în mod regulat avioane militare pentru a intercepta aeronave ale Rusiei şi Chinei care zboară aproape de teritoriul său, 999 de astfel de interceptări având loc în ultimele 12 luni până pe 31 martie.
Armata rusă a dezminţit marţi că a încălcat spaţiul aerian sud-coreean.
„Două bombardiere de tip Tu-95MS ruse au efectuat un zbor planificat deasupra apelor neutre ale Mării Japoniei”, a anunţat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, adăugând că „niciun foc de avertisment” nu a fost tras de către Coreea de Sud.
Potrivit armatei ruse, este vorba despre „zona de recunoaştere a apărării antiaeriene” stabilită în mod unilateral de către Seul şi care nu este nici prevăzută de dreptul internaţional şi nici recunoscută de către Rusia.
„Itinerariul avioanelor (de tip Tu-95MS era conform regulilor internaţionale”, insistă armata rusă.
Moscova acuză două avioane de vânătoare sud-coreene de tip F-16 că „au efectuat manevre neprofesioniste, tăind calea bombardierelor strategice ruse şi creând o ameninţare la adresa securităţii lor”.