Doliu naţional, a murit un simbol, „martir al Revoluţiei”. Vor avea loc funeralii fastuoase

Fostul premier chinez Li Peng, care decedat la vârsta de 90 de ani, a rămas până la anunţarea decesului său, marţi, simbolul urii faţă de reprimarea ”Primăverii de la Beijing”, un rol care nu l-a împiedicat să se menţină la vârful regimului încă un deceniu, relatează AFP.
Romania TV
23 iul. 2019, 13:26
Doliu naţional, a murit un simbol,

Salutând un ”membru excepţional al Partidului Comunist Chinez” (PCC), care s-a ”arătat mereu loial”, agenţia oficială chineză de presă China Nouă i-a adus un omagiu apăsat unui ”remarcabil revoluţionar proletar”.

Li Peng a murit luni, la ora locală 23.15 (18.15, ora României), ”în urma unei boli al cărei tratament s-a dovedit ineficient”, scrie presa de stat, fără să facă alte precizări.

La 20 mai 1989, Li Peng, care se se afla la conducerea Guvernului chinez abia de un an de zile, intra în istorie proclamând legea marţială.

Două săptămâni mai târziu, în noaptea de 3 spre 4 iunie, armmata punea capăt – cu armele – mişcării studenţeşti care reclama democraţia, de o lună şi jumătate, în Piaţa Tiananmen, omorând sute sau mii de oameni.

Hotărârea de a recurge la forţă a fost o hotărâre colectivă, însă Li Peng nu avea să scape vreodată de eticheta de ”călăul Beijingului”. Ea avea să-l urmărească până la sfârşitul cariereii sale politice oficale, în 2003, iar vizitele sale în străinătate provocau manifestaţii, ca la Paris, în 1996.

Acest bărbat care purta ochelari a rămas, cu toate acestea, nu mai puţin de 15 ani, membru parmanent al Biroului Politic al PCC, instanţa de conducere a ţării, şi a ocupat în anii ’90 rangul de numărul doi, imediat după Jiang Zemin.

După  plecarea de la şefia Guvernului, în 1998, el avea să fie preşedintele Parlamentului chinez până în 2003.

Originea acestei excepţionale longevităţi politice se află, poate, în tinereţea sa, pe care şi-a petrecut-o în umbra celui mai fin conducător politic pe care l-a avut PCC.

Născut în octombrie 1928, într-o familie originară din Sichuan (sud-vest), Li Peng este adoptat, la vârsta de trei ani, de către liderul comunist Zhou Enlai, viitorul premier al Republicii Populare, după moartea tatălui său ca ”martir al Revoluţiei”.

El devine membru al PCC la vârsta de 17 ani şi pleacă la Moscova în 1948, unde îşi face studiile de inginer în hidroelectricitate. După şapte ani de absenţă, el se întoarce în China, pentru a lucra în sectorul energetic.

El avea să fie, mai târziu, părintele Barajului Celor Trei Defileuri de pe Yangtze, cel mai mare din lume la momentul dării acestuia în folosinţă, în 2009.

În timpul zbuciumatei Revoluţii Culturale (1968-1976), influenţa familiei sale adoptive îl ajută să nu ajungă pe mâna Gărzilor Roşii. Anul  1979 marchează începutul ascensiunii în ierarhia partidului unic şi Guvernului – el devine ministrul Energiei Electrice, apoi premier, în 1987.

În faţa manifestaţiilor studenţeşti din 1989, acest conservator promovează fermitatea, alături de numărul unu Deng Xiaoping.

Cu două zile înainte de proclamarea legii marţiale, Li Peng îi primeşte pe liderii studenţilor, care-i întrerup luarea de cuvânt, într-o scenă suprarealistă, în direct, la televiziune. Decizia de a pune capăt prin forţă era deja luată.

”El a întreprins măsuri decisive pentru a opri dezordinea şi a potoli tulburările contra-revoluţionare”, scrie marţi China Nouă.

”El a stabilizat situaţia internă şi a jucat un rol important în această luptăpentru viitorul partidului şi ţării”, apreciază agenţia, preluând astfel punctul de vedere al PCC, potrivit căruia stabilitatea era indispensabilă dezvoltării economice.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
Românii vor fi amprentați. Obligație pentru noile buletine cu cip. Te prezinți la serviciul comunitar
Playtech.ro
Moștenitor în străinătate. Unde se face procura pentru succesiune
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Bijuteria renăscută din colbul ruinelor: Povestea unui lăcaș legendar din România ce ascunde secretele trecutului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare valoare. Și-a pus amprenta asupra întregii țări. Va fi veșnic în amintirea românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Cea mai mare teamă a lui Papa Francisc înainte de moarte. Ultimele ore din viață
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH