„În chestiunea ordonanţelor de urgenţă noi am spus că trebuie să facem un pas mai curajos, un pas mai hotărât şi trebuie să eliminăm din Constituţia României instituţia ordonanţelor de urgenţă. Legiferarea se face în Parlament şi dacă vrem stat de drept, instituţii solide – Parlament, Guvern şi celelalte instituţii – atunci legiferarea trebuie readusă în forul legislativ. De aceea noi considerăm că nu este nevoie de ordonanţe de urgenţă, putem păstra în Constituţie pentru situaţii excepţionale – caz de război, sper că nu va fi cazul niciodată, şi catastrofe naturale -, dar în rest se poate legifera în regim de urgenţă în Parlament, se poate asigura majoritatea pentru legile importante, sigur trebuie voinţă politică şi disciplină. Noi considerăm că în cazul în care se va face amendarea Constituţiei trebuie să dispară instituţia ordonanţelor de urgenţă. Poate reuşim printr-o astfel de amendare a Constituţiei să creştem credibilitatea Parlamentului”, a spus Kelemen Hunor, la ceremonia de semnare a Acordului Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României.
El a precizat că aceste observaţii au fost transmise în scris preşedintelui Klaus Iohannis şi a dat ca exemplu faptul că unele ordonanţe au fost votate în Parlament după şapte ani.
Liderul UDMR a subliniat că statul de drept, independenţa justiţiei şi consolidarea parcursului european al României sunt principii asumate de Uniunea Democrată Maghiară din România.
„Trebuie să vorbim de problema securităţii în această regiune, de Parteneriatul strategic cu SUA şi noi vom susţine cele două chestiuni extrem de importante”, a afirmat el.
Kelemen Hunor a amintit de necesitatea unui pact între majoritate şi minorităţile etnice.
„Sunt convins că poate nu în acest an, poate în viitorul apropiat vom găsi curajul, forţa necesară să discutăm şi de aceste aspecte. (…) Sunt convins că pas cu pas, în fiecare zi, în fiecare săptămână câte ceva ori prin amendarea Constituţiei, ori prin legile care se aprobă în Parlament ne vom apropia de dorinţa oamenilor, de dorinţa cetăţenilor pentru că nu e populism să ţii cont de ceea ce spun oamenii”, a susţinut preşedintele Uniunii.
Pe 5 iunie, şeful statului a invitat partidele şi formaţiunile parlamentare, după ce a avut consultări cu acestea, să semneze un pact politic pentru consolidarea parcursului european al României.
În data de 13 iunie, preşedintele Klaus Iohannis şi liderii PNL – Ludovic Orban, USR – Dan Barna, PRO România – Victor Ponta şi PMP – Eugen Tomac au semnat, la Palatul Cotroceni, Acordul Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României. Marţi, acest document a fost semnat şi de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi de liderul Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian.