Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, mai multe ediţii ale emisiunilor „Acces Direct” de la Antena 1 şi „Happy Hour” de la Pro TV, în care au fost prezentate informaţii despre Ioana Tufaru, fiica regretatei artiste Anda Călugăreanu, şi au fost difuzate înregistrări din care reieşea că aceasta se prostituează.
CNA a primit mai multe sesizări în urma difuzării acestor emisiuni, în unele dintre acestea spunându-se că Ioana Tufaru are grave probleme psihice şi a fost degradată şi umilită în aceste programe.
CNA a constatat că, la Antena 1, cazul Ioana Tufaru a fost discutat în şapte ediţii „Acces Direct” şi în cinci ediţii „Un show păcătos”, în timp ce la Pro TV cazul a fost discutat în şase ediţii „Happy Hour”. Potrivit CNA, în niciuna din cele şase emisiuni „Happy Hour” Ioana Tufaru nu a fost prezentă. Totuşi, Pro TV a încercat să îi ia un punct de vedere, însă aceasta a refuzat să vorbească cu reporterii postului.
De asemenea, reprezentanta televiziunii Pro TV la CNA, Adriana Păpureanu, a spus că postul a prezentat timp de doi ani informaţii despre Ioana Tufaru şi a ajutat-o. Astfel, prin intermediul emisiunii „Happy Hour”, Tufaru a primit donaţii de la ONG-uri şi asociaţii.
Pe de altă parte, reprezentanta postului Antena 1, Mirela Bomboe, a spus că Ioana Tufaru şi-a dat acordul să apară în emisiunile de la Antena 1. „Ea şi-a dat acordul să difuzăm informaţii, ea a filmat. Avem o dovadă de la medicul de familie că nu este în evidenţe. Ea nu s-a plâns niciodată de nicio situaţie”, a mai spus Bomboe, precizând că postul a prezentat „situaţia ei reală”. „Noi nu i-am adus acuzaţii de prostituţie. Ea le-a negat. Toate filmările au fost date cu acordul ei, nu am realizat filmări cu camera ascunsă fără acordul ei”, a explicat Bomboe.
În schimb, mai mulţi membri ai CNA – Răsvan Popescu, Ioan Onisei şi Narcisa Iorga – au spus că difuzarea unor asemenea înregistrări, în care Ioana Tufaru apare sumar îmbrăcată şi vorbind despre relaţii cu bărbaţi, la o oră accesibilă minorilor, încalcă legislaţia audiovizualului.
„Trebuie să analizăm emisiunile din perspectiva protecţiei minorilor. «Acces Direct» s-a ocupat în nu mai puţin de şapte emisiuni de acest caz. Dacă vorbim de «Un show păcătos», ora de difuzare nu este o problemă”, a spus Onisei.
El a propus aplicarea unei amenzi de 50.000 de lei postului Antena 1, având în vedere că această televiziune a mai fost sancţionată de două ori de CNA în ultimul an (cu amenzi de 80.000 de lei şi 60.000 de lei).
În schimb, el a propus o amendă de 30.000 de lei pentru Pro TV, având în vedere că această televiziune a mai primit doar o singură somaţie de la CNA în ultimul an.
Mihai Mălaimare, un alt membru al CNA, a spus că televiziunile au făcut „din drama unei mari actriţe subiect de tabloid”. „V-aţi bătut joc de memoria unei actriţe fabuloase, a unui om de teatru incredibil. Mi-a fost studentă, deşi era mai în vârstă ca mine. A învăţat cot la cot cu colegii ei cu 30 de ani mai tineri. Era tulburată de nefericirea de a avea un astfel de copil. Aţi construit subiectul, pentru că ajutorul dat fetei Andei Călugăreanu nu a fost unul dezinteresat”, le-a spus Mihai Mălaimare reprezentanţilor televiziunilor.
Pe de altă parte, Christian Mititelu, membru al CNA, a spus că nu îi cunoaşte evoluţia Ioanei Tufaru, însă nu i se pare că ar avea o boală. „De fapt, ea a exploatat apetitul de scormonit în gunoaie pe care îl au emisiunile respective”, a spus Mititelu. El a propus amendarea posturilor Antena 1 şi Pro TV cu câte 40.000 de lei.
Totodată, Christina Trepcea, membru al CNA, a spus că nu poate fi împiedicată o persoană să apară la televizor, chiar dacă este bolnavă. „Însă noi putem să protejăm publicul”, a spus Trepcea.
La rândul său, Lorand Turos, membru al CNA, a spus că, chiar dacă Ioana Tufaru şi-a dat acordul să apară la televiziuni, acest lucru nu este suficient pentru respectarea legislaţiei audiovizuale. „Aici s-a pus persoana respectivă într-o situaţie foarte dificilă, umilitoare, indiferent dacă are discernământ sau nu”, a spus el.
La rândul său, Narcisa Iorga, membru al CNA, a spus că în emisiunile analizate au existat abateri de la legislaţia privind protecţia minorilor. Ea a mai propus ca, într-o şedinţă viitoare, CNA să analizeze şi modul în care televiziunile au reflectat situaţia actorului Şerban Ionescu, care este grav bolnav.
În urma votului membrilor CNA, propunerea lui Ioan Onisei (o amendă de 50.000 de lei pentru Antena 1 şi o amendă de 30.000 de lei pentru Pro TV) a întrunit numărul minim necesar de voturi şi a fost aplicată.
Sancţiunile au fost aplicate pentru încălcarea articolului 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia „Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”.
Totodată, cele două posturi au încălcat, în opinia membrilor CNA, articolul 18, litera c din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia „Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 – 23,00 producţii care prezintă: c) persoane în ipostaze degradante”, dar şi articolul 19, alineatul 2, litere f, k, l din Cod, potrivit căruia „Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii: f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor; k) calitatea şi tipologia limbajului; l) genul sau tema programului”.