Într-un comunicat, avocata sa, Frederique Giffard, a anunţat „depunerea unei plângeri pentru defăimare şi atingere la viaţa privată”, din cauza biografiei „Rebela” scrisă de către doi jurnalişti, Christophe Jakubyszyn, directorul departamentului politic al posturilor de televiziune TF1 şi LC1, şi Alix Bouilhaguet, reporter la departamentul politic a postului public France 2.
„Natura comentariilor sub formă de afirmaţii ale autorilor, sprijinite pe zvonuri neadevărate şi răutăcioase vizând să denigreze persoana sa şi apropiaţii săi, au determinat-o pe doamna Valerie Trierweiler să ia această decizie”, a explicat Giffard.
„Se ia notă de această decizie şi vom lăsa justiţia să-şi urmeze cursul”, a reacţionat Alix Bouilhaguet.
În carte, autorii evocă primii paşi la Palatul Elysee ai jurnalistei Valerie Trierweiler alături de preşedinte, scandalul mesajului pe Twitter de susţinere a adversarului fostei soţii a lui Francois Hollande, Segolene Royale, în plină campanie electorală pentru alegerile legislative în iunie, viaţa sa profesională şi privată, dezvăluind confidenţe anonime privind trecutul sentimental îndepărtat, mai ales cu un politician de dreapta.
Câţiva jurnalişti de renume în Franţa au criticat publicarea acestor confidenţe, considerând că existau linii roşii care nu trebuiau depăşite.
„În ce punct este depăşită linia roşie este foarte ambiguu. (…) A avea o relaţie cu un lider de stânga sau un lider de dreapta, asta are implicaţii în viaţa politică”, a răspuns Alix Bouilhaguet pentru postul de televiziune Canal +.
Din timpul preşedinţiei lui Nicolas Sarkozy, viaţa privată a politicienilor pasionează presa franceză, care evidenţiază influenţa pe care o are asupra scandalurilor de stat.
Scandalul Sofitel de la New York, în mai 2011, care a spulberat destinul prezidenţial al socialistului Dominique Strauss-Kahn, a alimentat în continuare căutarea de informaţii, confidenţe anonime legate în special de viaţa politică a politicienilor, bărbaţi sau femei.