Proiectul a fost înaintat de un grup de deputaţi care au argumentat necesitatea anulării sistemului electoral mixt prin faptul că acesta a fost adoptat contrar recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova.
Proiectul mai prevede renunţarea la certificatele de integritate pentru candidaţii la alegeri şi excluderea „agitaţiei electorale” în ziua scrutinului. În acelaşi timp, cetăţenii moldoveni de peste hotare vor putea vota în baza paşaportului, a buletinului de identitate şi a livretului de militar.
Parlamentul de la Chişinău a modificat şi pragul minim de reprezentare. Astfel, acesta va fi de 5% pentru un partid, 7% – pentru un bloc electoral şi 2% – pentru un candidat independent, potrivit Agerpres.
Deputaţii au mai aprobat ca plafoanele donaţiilor pentru o campanie electorală să fie de şase salarii medii lunare pe economie în cazul persoanelor fizice şi 12 salarii medii din partea persoanelor juridice. Proiectul de lege mai trebuie votat de parlament în lectură finală.
Sistemul electoral din Republica Moldova a fost modificat în luna iulie 2017, atunci când a fost introdus sistemul electoral mixt. Alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 s-au desfăşurat în baza noului sistem.